top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szexista kijelentéseket tesz a hároméves fiam. Mit rontottam el?

Ha azt kérdezzük valakitől, mit gondol a nemi sztereotípiákról, a válaszok nagyjából két fő szemlélet köré lennének csoportosíthatók, életkortól és neveltetéstől függően: vannak, akik szerint ezekre igenis szükség van, hiszen mindkét nemnek megvan a maga feladata, erősségei és gyengeségei az életben, kár ezeket a határokat feszegetni, míg mások szerint férfi és nő mindig, mindenben és mindenhol egyenlő kell, hogy legyen, semmi szükség hát a sztereotípiákra. De tény, hogy a nemi szerepek közötti éles határok kezdenek elmosódni.

Ez utóbbi szemléletet szeretné átültetni a gyereknevelésbe az az édesanya is, aki most kétségbeesett posztot tett közzé amiatt, mert 3 éves kisfia állítólag – zsenge életkora ellenére – vállalhatatlan szexista kijelentést tett. Nem erre neveltem, mit ronthattam el már az elején? – kérdezi kétségbeesetten az anya. Tényleg ennyire drámai a helyzet?

 

A Mumsneten mesélte el a szituációt, hogy tanácsot kérjen a többi szülőtől, mit tegyen.

A következőket írta:

„A kisfiam hároméves, és már hónapok óta bilibe intézi a dolgát, és többnyire megbízhatóan száraz marad, de mostanában elkezdett különböző dolgokra rápisilni. Nemrégiben kistestvére született, ezért azt gondoljuk, hogy a figyelmet akarja felhívni magára. Annál is inkább valószínű, hogy ez lehet az ok, akkor csinálja, amikor a babával foglalkozom. Hogy mit lehet ezzel kezdeni, az egy másik történet, de most nem erről akarok beszélni. A lényeg, hogy legutóbb nagyon felhúzta ezzel a férjemet. Irtóra bedühödött, amikor a kisfiunk már az ágyban is elkezdte ezt az új szokást, az egyik este egyszerűen összepisilte a párnákat.”

Az apuka őrjöngött, a kisfiú sírt.

„Amikor a férjem kiment a szobából, a kisfiam utánament és ezt mondta: Bocsánat, apu, hogy az ágyba pisiltem. De legyél mérges, majd anyu rendet tesz.”

Így első hallásra talán úgy tűnhet, hogy nincs is ezzel semmi probléma. Az anyuka azonban másként érezte:

„Nem tudom, miért, de ez engem halálosan kiborított. Persze, mindig rendet rakok. De akkor belém hasított: úristen, mit csinálok??? Milyen példát mutatok a gyerekemnek? Ezt a mintát fogja természetesnek találni és követni?”

Megosztotta a férjével a dilemmáját:

„Nem gondolod, hogy ez aggasztó? A fiunk tudja, hogy apu mérges lesz, és anyu mindent rendbe tesz. Ez nem egészséges példamutatás, egy egészségtelen képet mutatunk a férfi és női mintákról.”

A férje azonban nem látta ilyen sötéten a helyzetet, szerinte a gyerekek csak úgy mondanak dolgokat.

„Csak én gondolom és reagálom túl a dolgokat?”

A kommentelők arra biztatták az anyukát, hogy vegye rá a fiát, hogy segítsen neki a rendrakásban, hogy megértse, hogy a tetteinek következményei vannak:

„Hároméves, lassan ideje megtanulnia, hogy a tetteinek következményei vannak, anyu nem fog mindent szó nélkül elintézni helyette. Nyugodtan be lehet már vonni a takarításba, például leveheti a párnahuzatot és beteheti a mosógépbe. Beszélgethettek arról, hogy miért nem csak anyu dolga az ilyeneket megcsinálni, és jó ötlet lehet, ha ilyenkor nem is te segítesz neki a rendrakásban, hanem az apukája.”
„Miért rohangálsz mindkettejük után? Hagyd abba!”

– füstölgött a másik kommentelő.


Egy harmadik hozzászóló ezt írta:

„Hároméves. Tudnia kell, hogy nem pisilhet a párnára, és ha olyan helyre pisil, ami nem a vécé, azt fel kell takarítania.”

Tényleg szexista a hároméves? Te hogyan oldanád meg?


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page