Anyás-Apás · 2019.03.19 16:52 · 6 perc

Szabad-e rockkoncertre vinni a magzatot?

Lehet-e beszélgetni a magzattal? És válaszol-e valamilyen módon? Milyen zenét szeret? Egyáltalán: mit és mikortól hall a baba az anyaméhből? Nehéz kérdések ezek, melyekre talán senki nem tudja a biztos választ. Azok az anyák, akik beszálnek a még meg sem született babájukhoz vagy zenét hallgatnak vele közösen, mindenesetre igennel válaszolnak a kérdésre – bármit is mond erről a tudomány.

De valójában mit hall a magzat az anyaméhben?


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Mielőtt egyáltalán belekezdenénk a téma taglalásába, hoztam egy rövid kis kvízt. Próbáld ki magad: mennyit tudsz a témáról? Ha nem megy kapásból, ne bánd. Nem könnyű kérdések, én sem ráznám ki a kisujjamból. De most görgess lejjebb, és nézzük, mi az igazság arról, mit, mikortól és hogyan hall a baba az anyaméhben.

Előbb fül kell ahhoz, hogy halljon a baba

Ahhoz, hogy egyáltalán értelme legyen arról beszélni, hogy a magzat reagál-e a környezetéből jövő hangokra, jó lenne előbb azt tisztázni, hogy mikor is alakul ki a baba hallószerve. A fejlődéstani vizsgálatok azt mutatják, hogy a hallórendszer fejlődése a terhesség 18. hete körül indul meg, és nem is fejeződik be a megszületésig, csak úgy 5-6 hónapos kor körül. Ekkorra a baba már képes arra is, hogy hang észlelésekor a hang forrása felé forduljon tekintetével.

Maga a hallószerv külső része, a fül a terhesség második hónapjában alakul ki a fej oldalán lévő kis bőrredőkből. A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a baba már az anyaméhben képes a hangok érzékelésére. Ahogyan a magzati fejlődés előrehalad, úgy képes a baba egyre többféle hangot megkülönböztetni egymástól. A magzat már a 22−24. terhességi hét körül képes arra, hogy a hangokra valamilyen módon reagáljon, de kezdetben csak az alacsony frekvenciájú hangokat hallja, ilyen például a kutyaugatás vagy a fűnyíró zaja.

Mielőtt továbbmennénk azzal, hogy a hangos zajok és hangok valóban károsak-e a baba számára, kattints a lenti videóra. Állítólag az ilyesfajta zenéket különösen szeretik hallgatni a pocakban a babák, ezt a videót például kifejezetten magzatok számára állították össze. Görgess a videó alá, így most már lágy, megnyugtató zeneszó mellett olvashatod tovább a posztot.

Ártanak-e az erős hangok a magzatnak?

Sok szülő aggódik amiatt, helyesen teszi-e, ha várandósan elmegy egy rockzenekar koncertjére csápolni vagy zajos munkahelyen dolgozik a terhessége alatt is. Bár az esetenként rövid ideig ható erős hangok nem ártanak a magzatnak, a kutatások azt jelzik, hogy hozzájárulhat halláskárosodás kialakulásához, ha a baba már az anyaméhben tartósan, hosszú ideig intenzív hanghatásnak van kitéve. Mindenesetre eddig még nem sikerült meghatározni egy olyan határértéket, mely alatt a hanghatás még biztosan ártalmatlan a méhben lévő babára nézve, míg afelett biztosan károsodást okozna. Mindazonáltal azt javasolják, hogy a várandós lehetőség szerint kerülje a zajos helyeket. A hang erősségét 115 decibel felett tekintik nemkívánatosnak a magzat számára – ez körülbelül egy láncfűrész hangjának felel meg.

Kedvelik-e a babák Mozartot vagy Bartókot?

A következő kérdés, hogy a baba hallja-e az anyaméhben a zenét, és ha igen, ez miként hathat rá.

Azt tartják, hogy a hallás méhen belüli normális fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a babát már az anyaméhben érjék hangok. Azt már beláttuk az előbb, hogy ehhez a láncfűrész nem feltétlenül megfelelő zajforrás, ezért kézenfekvő, hogy a hallás fejlődéséhez szükséges hanghatást zenével vagy beszédhanggal biztosítsuk számukra. Újabb kérdésként merülhet fel, hogy jó-jó zene, de milyen zene legyen? Bár sokan hisznek benne, hogy a klasszikus zene kedvez az agyi fejlődésnek és növeli a gyerek IQ-ját, a tudományos kutatások nem erősítették meg, hogy az egyik zenestílus bizonyítottan jobb hatású lenne a másiknál, azaz például a klasszikus zene okosabb gyerek születését eredményezné, mint a pop, a jazz vagy éppen a lakodalmas mulatós.

Az anyaméh egy elég zajos hely

Azt leszögezhetjük, hogy az anyaméhben eléggé nagy zaj van, hiszen onnantól, hogy a magzat képes a hallásra, az anya szervezetén belül minden zajt hall, például a szívverést, a légzés hangját vagy azt, ha a mama éhes, és korog a gyomra. Ezek a zajok ott benn sokkal erősebben hallhatók, mint azt innen kívülről képesek lennénk elképzelni. A terhesség 23. hetétől aztán a baba már a külvilág hangjait is hallja, így a környezeti zajokat (például a sziréna hangját), az emberi beszédet és a zenét is.

Forrás: Medical News Today

Fotók: Adobe Stock, Getty Images

#magzati_fejlődés #hallás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük