top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Postán érkezett az abortusztabletta a 28. héten, a baba meghalt

A brit hatóságok egy nő ellen vizsgálódnak, aki postán rendelt abortusztablettával otthon szakította meg a terhességét. Bár az abortusztabletta a világ számos országában – így a briteknél – is legális, az esettel nem az a legnagyobb baj, hogy valószínűleg bizonytalan netes forrásból származott a gyógyszer. Hanem hogy a nő jóval az engedélyezett időkorláton túl alkalmazta azt, a 28. héten – tehát egy jó eséllyel már életképes baba halt meg.

A cikk végén röviden azt is, mi az abortusztabletta helyzete Magyarországon.

 

A brit hatóságok nyomozást folytatnak egy nő ellen, akinek magzata a 28. héten halva született, melynek oka a gyanú szerint az volt, hogy a nő postán rendelt abortusztablettát vett be a nem kívánt terhesség megszakítására. Arról már az Anyás-Apáson is több szó esett, mennyire veszélyes dolog gyógyszert vagy akár anyatejet vásárolni a neten, de a mostani esetben nem is ez a legnagyobb baj. Maga az abortusztabletta ugyan nem illegális a briteknél, de alkalmazása a 10. hétig engedélyezett, de csak a 10. terhességi hét előtt. A nő terhessége azonban már a 28. hétben járt, ami még a „hagyományos” módszerrel végzett abortuszok esetében előírt 24. hetes határt is négy héttel túllépte. (Az orvosok egyébként valahol itt, a 28. hétnél húzzák meg azt a határt, melyen túl a magzat már életképesnek tekinthető, sőt ennél akár néhány héttel fiatalabb babák számára is tudja már biztosítani a túlélést a modern orvostudomány, ha a korababa ennyire siet a világra.)


A „célt” mindenesetre sikerült elérni, hiszen a magzat végül halvaszületett, az eljárás azonban összességében illegálisnak tekinthető, ezért lépett a hatóság az ügyben. A nyomozás adatai szerint az abortusztablettához járó szolgáltatás egy 40 perces előzetes telefonos konzultációt is tartalmaz, ez azonban semmiképpen nem helyettesítheti az szokványos orvosi vizsgálatot és szakvéleményt – áll a bíróság állásfoglalásában.


Ahogyan már említettem, Nagy-Britanniában egyébként teljesen legális módszer az abortusztabletta, melynek gyakorlatában a mostani koronavírus-járvány közepette annyit enyhítettek, hogy míg szabályosan csak a második tabletta bevételére kerülhet sor otthoni körülmények között, az elsőt a rendelőben kell bevenni, március 31-étől a teljes abortuszhoz szükséges mindkét tablettát otthonában veheti be az abortuszért folyamodó nő.

Az abortusztabletta viharos hazai története

Az abortusztablettáról előzetesen röviden annyit, hogy mifepriszton vagy mizoprosztol nevű hatóanyagot tartalmaz, mely vetélést indukál. Az esetek legnagyobb részében a méh tartalmának kiürítésére nincs is szükség további beavatkozásra, míg néhány esetben nem ürül ki teljesen, ilyenkor műszeres beavatkozásra is szükség van. De ha minden rendben megy, akkor is csak szigorú orvosi felügyelet mellett végezhető gyógyszeres terhességmegszakítás.

A

z abortusztabletta a világ számos országában a terhesség megszakításának legális módja, míg más országokban nem engedélyezett. Körülbelül másfél évtizede nálunk is megszaporodtak azok a hangok, melyek az abortusztabletta engedélyezését sürgették.

„Három gyerekünk mellett nem mertem egy negyediket vállalni, ezért a hetedik héten úgy döntöttem, megszakíttatom a terhességet – kezdi történetét Petra. – Próbáltam magam lelkileg felkészíteni a műtétre, és felhívtam az orvosomat, aki nagyon meglepő dolgot mondott. Egy Franciaországban már régóta használt tablettáról beszélt, ami kíméletesen szakítja meg a terhességet. Másnap bementem a magánrendelőjébe, ahol felhelyezte a tablettát. Elmondta, hogy néhány óra múlva nagyon erős vérzésem lesz, de meg kell szűnnie két-három órán belül. Ha ez mégsem következne be, azt tanácsolta, azonnal szaladjak kórházba, ahol egy szóval se említsem, miért indult el a vérzés. Annyit kellett volna mondanom: talán elvetéltem”

– mesélte a fiatalasszony, akit később a barátnője világosított fel arról, hogy az abortusztabletta bevételével bűncselekményt követett el. (HVG, 2006. december 14.)

Bár a fenti idézet másfél évtizedes, a helyzet azóta sem sokat változott.


Jó sok évvel ezelőtt mutatkozott némi hajlandóság az orvosszakma és az egészségpolitikai döntéshozók részéről az abortusztabletta legálissá tételére Magyarországon, és sokéves huzavona után pár éve a mizoprosztol forgalmazója egészen az engedélyezés kapujáig tudta vinni az ügyet, az utolsó pillanatban azonban a végső engedélyt elkaszálták – valószínűleg inkább politikai, mint szakmai indokok alapján. Előtte egy magánklinikán legálisan is lehetőség volt az abortusztabletta alkalmazására, a kategorikus tiltással azonban ez a kiskapu is bezárult.

Abortusztabletta pro és kontra

Mint minden orvosi beavatkozásnak, a gyógyszeres terhességmegszakításnak is vannak előnyei és hátrányai.

A sebészeti abortusz gyors, altatásban végzik, utána kevés vérzésre lehet számítani. A behelyezett eszközök miatt azonban nagyobb a méhűri fertőzés veszélye, és komplikációk léphetnek fel az altatás miatt. Számít az orvos szaktudása is, aki a küretkanállal vakon kaparja a méh falát. Ritka esetekben és nem csak az orvos hibájából előfordulhat, hogy a méhfal átszakad. Emiatt további műtétekre lehet szükség, végső esetben a méh eltávolítására is sor kerülhet. Vannak arra utaló adatok, hogy a méhnyaktágítás kis mértékben növeli egy későbbi terhességnél a vetélés vagy a koraszülés kockázatát.
A gyógyszeres abortusz előnye, hogy szinte teljesen kizárható a fertőzésveszély. A gyógyszer a spontán vetéléshez teljesen hasonló állapotot idéz elő a szervezetben. A gyógyszeres terhességmegszakítás után jóval gyorsabban regenerálódik a méh, és nagyobb az esélye egy későbbi problémamentes terhességnek is. Ez az eljárás ugyanakkor hosszadalmasabb, fájdalommal is járhat, és akár hetekig elhúzódó vérzést okoz. A gyógyszernek is lehetnek mellékhatásai, hányingert, hányást, hasmenést okozhat. Szó sincs tehát arról, amit a tabletta ellenzői gyakran hangoztatnak, hogy a gyógyszer könnyűvé és mindennapossá tenné az abortuszt. (abortusz.info)

Az abortusztabletta ellenzői emellett nem-orvosi érveket is felhoznak. A legfontosabb ellenérv természetesen maga az a tény, hogy az életvédők álláspontja szerint az élet a fogantatással kezdődik, ergó az abortusz gyilkosság. Az abortusztabletta esetében tovább súlyosbítja a helyzetet az abortuszt elutasítók szemében az, hogy szerintük csökkenti az abortusz „súlyát” az, ha egy magzat életének kioltása minden különösebb „hercehurca” nélkül, mindössze két tabletta bevételével elintézhető. Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy a tabletta elnyújtja az abortusz gyötrelmeit, így a nőknek akár egyhetes fájdalmakkal és kínlódással kell szembenézniük, ha ezt a módszert választják a néhány perces sebészeti terhességmegszakítás helyett.

Nem legális, de nem is elérhetetlen

Az abortusztabletta nem engedélyezett ugyan, de ugyan mihez nem lehet manapság hozzáférni a neten, ha valaki nagyon akar? Pont mostanában olvastam, hogy még csak utazni sem kell, ha valakinek tablettákra van szüksége. Léteznek civil szervezetek, köztük az Aid Access, amely 90 dollárért (közel 27 ezer forintért) segít. Interneten lehet konzultálni mondjuk egy osztrák orvossal, akinek a receptjére egy indiai gyógyszertárból postázzák az USA-ba a gyógyszert. Kevés olyan ország képzelhető el, ahol annyira lehetne szabályozni az internetet és a postát, hogy lehetetlenné váljon ez a módszer. Az amerikai Plan C weboldal egyfajta fogyasztóvédelemmel szolgál. Rendszeresen teszteli az online patikák által forgalmazott tablettákat, a szállítási határidőket és a tanácsadást. Jogi információkkal is szolgál, hogy a nők ne kerüljenek összeütközésbe a törvénnyel. Az internetes abortusz híve lett a brit nőgyógyászok szövetsége is. A szakmai szervezet annak a szabálynak a visszavonását kéri a kormánytól, hogy a tabletták közül az elsőt most orvosi rendelőben kell bevenni. (HVG 2020. március 9.)


A fenti módszert azonban határozottan nem ajánlom senkinek. Az egészségi kockázatokon túl, aki a hatósági út kikerülésével hajt végre abortuszt máson, a Btk 169. paragrafusa szerint bűncselekményt követ el, és akár 5 évig terjedő szabadságvesztésssel büntethető, míg az a nő pedig, aki saját magzatát hajtja el, vétséget követ el, és egy évig terjedő börtönnel sújtható.


A szomszédos Ausztriában több olyan klinika is van, ahol gyógyszeres abortuszt végeznek. Az egyik bécsi és salzburgi székhelyű klinika honlapján részletes magyar nyelvű tájékoztató is olvasható. Az egyik ilyen klinikai igazgatója szerint a magyar nők azért választják őket, mert el akarják kerülni az itteni kötelező tanácsadást, ahol vadidegen embereknek kell intim részletekről mesélniük. A hatósági procedúrát megterhelőnek, fölöslegesnek tartják, és szükségtelenül hosszúnak látják a várakozási időt, amíg eljutnak a terhességmegszakításig.

Az abortuszturizmus nem ütközik jogszabályokba. Ausztriában a terhességmegszakításhoz a nőnek nem kell megjelennie semmilyen hatóság előtt. Három hónapnál nem idősebb terhesség elvetetése nem büntethető, ha orvos végzi el, és ebből a szempontból a külföldieknek ugyanolyan lehetőségei vannak, mint a helyieknek.

Afelől nincs kétségem, hogy az abortusz tiltása nem járható út. Most már csak azon kell elgondolkodnom, hogy az abortusztabletta engedélyezése vagy tiltása-e visz-e közelebb ahhoz, hogy ne történjenek olyan esetek, melyről a bevezetőben írtam: ne essenek 28. hetes, már életképes babák abortusz áldozatává, hanem – ha már feltétlenül szükséges – a terhesség megszakítására minél korábban, a lehető legnagyobb biztonságban kerüljön sor.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page