Anyás-Apás · 2024.02.05 14:14 · 4 perc

Pár hét is számít a baba későbbi egészsége szempontjából

Bár a közvélekedés szerint csak az jár fokozott egészségi kockázattal közvetlenül a megszületés után, sőt a későbbi életben, ha a baba sokkal korábban jön a világra, mint kellene, akkor is nagyobb a kockázata a későbbi egészségi problémáknak, ha akár csak egy kicsit is korán születnek.

Egy most megjelent tanulmány szerint a fejlődési problémák fokozott kockázata hatással lehet a későbbi viselkedésre és tanulási képességekre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A mérsékelten (32–33 hetes korban) vagy későn (34–36 hetes korban) született csecsemőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő epilepszia vagy az agyműködéssel, a motoros képességekkel, a látással vagy a hallással kapcsolatos problémák – derül ki a több mint 1 millió svéd gyermek adatainak elemzéséből.

A koraszülöttek mintegy 80 százaléka tartozik ezekbe a kategóriákba, jegyezték meg a kutatók.

„A kockázatokat nem szabad alábecsülni, mivel ezek a gyermekek teszik ki a koraszülöttként született gyermekek legnagyobb részét”

– állapította meg a Dr. Jenny Bolk vezető kutató, a stockholmi Karolinska Intézet neonatológus tanácsadója által vezetett csoport.

„Az eredmények segíthetnek a szakembereknek és a családoknak a mérsékelten vagy későn koraszülöttként született gyermekek kockázatának jobb felmérésében, a nyomon követésben és az egészségügyi ellátás és fejlesztések tervezésében”

– tették hozzá.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a korán született csecsemőknél nagyobba fejlődési és viselkedési zavarok kockázata gyermek- és serdülőkorban, figyelmeztetnek a kutatók. Azonban kevés kutatás vizsgálta ezeknek a gyermekeknek a hosszú távú sorsát, összehasonlítva normális időre született gyermekekkel.

A tanulmányhoz a kutatók svéd egészségügyi adatokat elemeztek (közel 1,3 millió, 1988 és 2012 között Svédországban született gyermek adatait), hogy a kiírt időpontban (39–40. héten) született gyermekeket összehasonlítsák azokkal a koraszülöttekkel, akik csak néhány vagy akár több héttel korábban jöttek a világra. Az eredmények szerint a közepesen vagy későn koraszülöttként született csecsemőknél nagyobb volt a kockázata bármilyen fejlődési rendellenességnek, mint rendes irőre születetteknél. Ez magában foglalta a mozgásszervi károsodás közel ötszörösen megnövekedett kockázatát és az epilepszia közel kétszeresen megnövekedett kockázatát.

Az eredményeket a BMJ folyóirat január 24-i számában tették közzé.

A kutatók megjegyezték, hogy mivel megfigyeléses vizsgálatról van szó, nem tudnak közvetlen ok-okozati összefüggést megállapítani a koraszülés és a fejlődési problémák között.

Nem tudják például kizárni, hogy olyan tényezők, mint a terhesség alatti alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, okozták a fejlődési nehézségek egy részét.

Forrás: March of Dimes

Fotó: Unsplash

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük