top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Olyan pici volt, hogy a karikagyűrűm volt a karkötője

Egy kislány nemsokára ünnepli hatodik születésnapját. Hosszú út vezetett odáig, hogy a kis Poppy hamarosan elfújhatja a hat gyertyát a születésnapi tortáján, hiszen nagyon pici koraszülött babaként jött a világra, alig több mint fél kilót nyomott. Az édesapja karikagyűrűje ráfért a csuklójára, amolyan karkötő gyanánt.

Történet a világ legkisebb, de legbátrabb harcosairól.

 

A kis Poppy hat évvel ezelőtt, 2014. november 22-én született egy angliai kórházban, ahol életének első 107 napját töltötte. Nagyon pici koraszülöttként jött a világra, a súlya egészen pontosan 538 gramm volt, vagyis alig nyomot többet, mint egy zacskó porcukor. Nagyon korán érkezett, csupán 25 hét adatott meg neki az édesanyja pocakjában. Annyira pici volt, hogy amikor az édesapja – amúgy viccből – picike csuklójára húzta saját karikagyűrűjét, az simán ráment, amolyan apró karkötő gyanánt.

Nem voltak könnyűek az első hónapok, hiszen a kis Poppy számtalan egészségi problémával küzdött és küzd azóta is: az agyában ciszták alakultak ki, a szíve rendellenesen fejlődött, légzési problémái is voltak, és öt alkalommal kapott vért. De a kislány minden akadályon átküzdötte magát, és most, majdnem hatévesen igaz rosszcsont gyönyörűség.

„Amikor megszületett, még hozzáérni sem mertünk, mert olyan vékony volt a bőre, mint a selyempapír. Döbbenetes volt, hogy az apukája karikagyűrűje ráfér a csuklójára, ebből is látszott, mennyire nagyon aprócska volt”

– emlékszik vissza az édesanyja, aki 33 éves volt, amikor a terhessége hetedik hónapja körül hirtelen az egekbe szökött a vérnyomása, és fájni kezdett a hasa. A diagnózis: preeklampszia, illetve HELLP szindróma, ami többek között a májat és a véralvadási rendszert érintő ritka terhességi szövődmény.

„Azt mondták az orvosok, hogy a babának nagyon gyorsan világra kell jönnie. Elképzelésem sem volt, hogyan tud ez ilyen rövid idő alatt lezajlani, minden annyira hirtelen történt, még arra sem volt időnk, hogy kitaláljuk, mi lesz a baba neve, hiszen nem sokkal előtte még azt sem tudtuk, hogy kisfiú lesz vagy kislány.”

Végül sürgősségi császármetszéssel segítették világra babát az orvosok egy olyan kórházban, ahol minden személyi és tárgyi feltételek rendelkezésre állt egy ilyen pici koraszülött baba ellátására. A szülők jóformán még nem is láthatták a picit, aki azonnal akkor a koraszülött-intenzív osztályra került.

„Tíz hosszú óra telt el, mire először láthattuk őt. Egy csomó drót és cső lógott ki belőle, és az első gondolatom az volt, mennyire elképzelhetetlenül picike. Meg sem ölelhettük az első tíz napban, annyira vékony és sérülékeny volt a bőre. Semmi erősebb behatás nem érhette, nehogy megsérüljön.”

Poppyt végül 2015. március 7-én vihették haza a szülők a kórházból – vagyis pontosan öt nappal a szülés eredetileg kiírt időpontja után.


A kislány azóta minden nappal erősebb és ügyesebb, és a fejlődési mérföldköveket nagyjából ugyanakkor érte és éri el, mint időben született társai.

„Nem kívánhattunk többet az élettől, hogy végül is minden ennyire viszonylag jól ment. Vidám és boldog kislány, aki ugyanúgy szeret babázni, mint bárki más”

– mondja az anyukája.


Amihez Poppy csak ennyit tesz hozzá:

„Nem akarom elhinni, hogy valaha is olyan picike voltam, mint a fényképeken. Hiszen ma már nagy vagyok és erős.”

A koraszülésről röviden

A legtöbb terhességnél a szülés a betöltött 37–42. terhességi hét között indul meg, koraszülésről akkor beszélünk, ha a szülés a betöltött 37. terhességi hét vége előtt megindul. Magyarországon minden 10 újszülött közül 1 koraszülöttként jön a világra. Amennyiben a terhességi kor nem állapítható meg (pl. nem gondozott terhesség), a születési súly szerinti osztályozást alkalmazzák. Ezek szerint a 2500 g születési súly alatt beszélünk koraszülésről. A terhesség utolsó szakaszában bekövetkező magzati növekedés és fejlődés nagyon fontos az újszülött egészsége szempontjából. Minél korábban jön világra, annál nagyobb a kockázata, hogy problémák lépnek fel. Gond lehet a látásukkal, hallásukkal, légzésükkel és idegrendszerükkel. Tanulási, magatartási, viselkedési zavarok az iskoláskor idején ugyancsak gyakrabban fordulnak elő azoknál a gyerekeknél, akik koraszülöttek voltak. (Forrás: Maternity)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás koraszülésről, koraszülöttekről szóló korábbi cikkeit itt találod.



bottom of page