top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem vagyunk-e szexmunkásnők mindannyian? Én is, te is, a tinilányod is?

A múltkor már írtam arról, hogy a szülők kiakadtak arra, hogy egy amerikai tinimagazin arra adott tippeket a lányoknak, hogyan tudnak úgy abortuszra menni, hogy még a szüleik se tudjanak róla. Különösen akkor, ha ráadásul „megátalkodott” abortuszellenesek. Sokaknak tetszett, de a legtöbben felháborodtak azon, hogy a szerkesztők hazugságra, trükközésre, képmutatásra buzdítják a gyerekeinket ahelyett, hogy azt tanítanák, hogy elsősorban a szüleik azok, akiktől segítséget remélhetnek, ha megtörtént a „baj”.


De az ominózus tinimagazinnak nem ez volt az egyetlen megosztó tartalma.

 

További tartalmakért kattints az Anyavilág főoldalára!


Már nagyon sokszor volt szó arról, hogy nagyon nem minden, mit látnak, találnak a gyerekeink a neten. És erre sajnos elég kevés befolyásunk van bizonyos életkor felett. Több technikai lehetőség is van az elérhető tartalmak korlátozására, ám mégis az tűnik a leginkább célravezetőnek, ha őszinteségre, a dolgok megbeszélésére neveljük a gyerekeket, hogy egy-egy „rizikósabb” tartalomra bukkanva merjenek kérdezni, beszélgetést kezdeményezni.

Ezt a bizalmat látszott aláásni a múltkor a Vogue tinikiadása, a Teen Vogue. Ami azért is váratlanul érheti a szülőket, mert mit várunk egy átlagos tinimagazintól? Smink- és ruhaötleteket, melyik a legjobb alapozó (bár ennek szükségességéről is megoszlanak a vélemények), tippeket az ismerkedéshez. Úgy tűnik azonban, hogy a Vogue Teen szerkesztői minden erejükkel igyekeznek kilépni ebből a szerepből – a témáikat látva mindenki döntse el, hogy ez jó irány vagy rossz.


Nyáron egy vezető anyagukban arra adtak iránymutatást, hogy lehet úgy kijátszani a rendszert, hogy olyan államokban is abortuszhoz juthassanak a még nem nagykorú fiatalok, ahol ez szülői beleegyezéshez között. „Az abortuszhoz akkor is jogod van, ha a szüleid erről másként gondolkodnak” – írták akkor.

De ezen kívül sem mentes a Teen Vogue a rázós tartalmaktól. Nemrégiben – ugyancsak vezető anyagkét – jelentették meg „Miért reális mnkalehetőség prostituáltnak lenni?” című cikküket, melyben egy dr. Tlaleng Mokofeng nevű szerző azt fejtegeti, hogy le kéne már szedni a szexmunkáról a kriminalizáció bélyegét. „Orvos vagyok, a nemi egészség szakértője, de amikor a téma eszembe jut, mindig azt kérdezem magamtól: nem vagyok-e én is szexmunkásnő? Nem vagyunk-e prostituáltak mindannyian?”


Azt gondolják az újságírók, hogy ez jó irány?

A nagy port kavart cikkel a konzervatív hírportál, a Fox News is foglalkozott, akik rögtön választ is adtak a kérdésre. „Mofokeng doktornő kérdésére az a válaszunk, hogy nem tudjuk, hogyan végzi a munkáját és milyen szolgáltatásokat nyújt, de nem, kedves doktornő, ön nem szexmunkásnő. És mi mindannyian sem vagyunk azok. Ha megkérdezi bármelyik szülőt, hogy milyen karriert szán-e a lányának, ha az felnő, egészen biztosan nem talál egyetlen egyet sem, aki azt fogja válaszolni, hogy „örülnél, ha prostituált lenne a kislányomból” – írták. Majd így folytatták: „Még ha el is vonatkoztatunk attól, hogy a szűken vett téma a prostitúció dekriminalizálása, nem mehetünk el szó nélkül az a tendencia mellett, hogy a prostitúciót taglalja egy olyan weboldal, mely neve szerint is célirányosan és deklaráltan a tizenéveseknek szól, de minden bizonnyal olvassák ennél kisebbek, kiskamaszok is. Ha egy orvos a prostitúció reális karrierlehetőségként promotálja és azt sugallja, hogy nem különbözik más foglalkozásoktól az sem, ha valaki a testét bocsátja áruba, ez nemcsak hogy nagyon rossz irány, hanem ízléstelen is. Van valami perverz dolog abban hogy nem volt a szerkesztőségben egy szerkesztő vagy újságíró vagy bárki, aki megálljt parancsolt volna ennek az anyagnak, és azt gondolják a kiadóban, hogy ilyen anyagokat kell a tinilányok orra elé tolni?

Hirdessük azt a lányoknak, hogy lehetnek bármik, amik szeretnének, feltalálók, orvosok, űrhajósok, bármi. De ne azt, hogy a testüket és a bájaikat árulni is csak ugyanolyan munka, mint bármi más.”

Ezzel nehéz nem egyetérteni. És nem, ne mossuk össze a témát a szexuális felvilágosítás kérdésével, ami valóban nagyon fontos. De nem mindegy mikor, nem mindegy hogyan. Azt mondani a lányoknak, hogy a szexmunka teljesen rendben van, NEM szexuális felvilágosítás.

Fotó: Pexels


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page