top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem tudod, akarsz-e még egy gyereket? 4+1 kérdés, 5 válasz

Azt szokták mondani az okosok, hogy gyereket akkor kell vállalni, amikor késznek érzed magad rá. Csak azt nem árulják el, honnan derül ki, mikor érzed rá magad késznek, mikor optimálisak a körülmények hozzá. Létezik egyáltalán olyan helyzet, amikor minden klappol a gyermekvállaláshoz? Vagy mindenképpen kötni kell valahol kisebb vagy nagyobb kompromisszumokat?


Lássuk öt kérdésbe sűrítve, miket kell átgondolni ahhoz, hogy megfontoltan dönts arról, jöjjön-e a tesó.


 


Arról dönteni, hogy a már meglévő egyke mellé érkezzen(ek)-e testvér(ek), és ha igen, mikor, legtöbbször nehéz kérdés. Nem csoda, hogy a párok is sokszor hosszú ideig, akár évekig gondolkodnak rajra, sorra véve az ellene és mellette szóló érveket. A Baby Centre UK oldal öt rövid kérdésbe sűrítette a legfontosabb szempontokat, melyeket érdemes megfontolni.


1. Ez a legjobb időpont egy újabb gyermek érkezésére?

Az időzítésnek nagy jelentősége van. Egyrészt abból a szempontból, hogy a második gyerek születése rengeteg plusz munkával jár. És bár egy idő múlva optimális esetben nagy könnyebbséget és kevesebb energiát jelent, hogy a testvérek jól elvannak egymással, a szülés után egészen biztosan csak szaporodni fognak a feladatok.

Ezen kívül nem mindegy az sem, hogyan állsz éppen a karrierépítés útján, felfelé szárnyalsz, vagy a karrieredet pillanatnyilag egy helyben toporgás jellemzi.

Nem hagyhatók figyelmen kívül saját testünk jelzései sem, két szülés között mindig időt kell hagyni számára a felépülésre.

Az időfaktornak ezen kívül más szerepe is van, erről egy későbbi pontnál írok majd.


2. Hogyan bírja majd a második gyereket a családi kassza?

Igen, nem szégyen a piszkos anyagiakról is beszélni, hiszen a család anyagi stabilitása rendkívül fontos. És bár tetszetős érvnek tűnik az a szólás, hogy ahol háromnak jut, ott jut négynek is, ez azért nem annyira egyszerű. Különböző oldalakon könnyen találsz olyan kalkulációkat, melyek azt számolgatják, hogy az érettségi vagy a diploma megszerzéséig mennyibe kerül egy gyerek felnevelése. Nem emlékszem pontos számokra, és nyilván országa is válogatja, de sokszámjegyű a végösszeg. Az, hogy tele a gyerek hasa, csak a kiindulópont egy gyerek felnevelésénél.


3. Egy véleményen vagytok a pároddal az újabb gyermekvállalás kérdésében?

Ideális esetben a pár mindkét tagja ugyanakkor érzi elérkezettnek az időt egy újabb gyerekre, egyszerre érzik azt, hogy „készen állnak rá” – hogy a poszt bevezetőjét idézzem. A rideg valóság azonban az, hogy a két fél elképzelései a legritkább esetben esnek időben egybe. Ennek nem feltétlenül mindig érzelmi oka van, sokszor a két fél körülményei térnek el akár karrierlehetőségek terén, akár egészségi szempontból. A legfontosabb az erről folytatott őszinte párbeszéd, hogy egyik fél se érezze azt, hogy rá lett kényszerítve valamire, hogy a dolgok nem az ő elképzelése szerint történnek.


4. Várhatóan befolyásolja-e a szülők életkora a sikeres teherbe esést?

Nagyon fontos kérdés, erre utaltam az 1. pontnál. Bár Brigitte Nielsen jóval ötven felett lett ismét anya, és a sajtóban időről-időre felröppennek szenzációs sztorik nagymamakorú kismamákról, a teherbe esés valószínűsége úgy 35 felett előbb szép lassan, majd a 40-et túllépve meredeken csökken. (Erről itt és itt írtam már korábban.)

A fentiekből logikusan következik, hogy 23-25 évesen még van időd gondolkodni, latolgatni, várni az optimálisabb élethelyzeteket, 38-40 éves korban már nem annyira, hiszen szorít az idő.


5. Készen álltok rá lelkileg?

És ezzel a vissza is kanyarodtunk oda, ahonnan elindultunk a poszt elején. Ezzel kapcsolatban nem adható semmilyen recept, támpont, hiszen mindannyian mások vagyunk. Tehát itt is marad a szülők közötti őszinte kommunikáció, a beszélgetések, az ellentétek és vitás pontok egyeztetése.

Akárhogy is van, testvérrel felnőni jó dolog. Kormos Anett-tel szólva:

„Felhőtlen gyerekkoromat a szüleimen túl az engem sok mindenben leköröző bátyámnak köszönhetem. Ahogy azt az elhatározást is (...), hogy ha egyszer lesz gyerekem, és ha a sors nem gátol ebben, akkor nem egy lesz, hanem legalább kettő. Mert a testvér az jó.”

Még akkor is, ha anyaként azt látod majd, hogy kábé ötpercenként akarják megölni egymást, és naponta vágnak életveszélyes fenyegetéseket egymás fejéhez. De tarts ki, ha jól csináltátok, akkor felnőve… hát nem − ki kell, hogy ábrándítsalak −, akkor sem szűnnek majd az életveszélyes fenyegetések. De nyugodj meg, ha igazán baj van, egy perc alatt összezárnak, és tűzbe mennének egymásért.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page