top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem puffadás, nem gyomorrontás volt, hanem petefészekrák!

Egy fiatal nő a sajtóban számolt be arról, hogy miután hónapokig figyelmen kívül hagyta banálisnak hitt panaszait, a petefészekrák sokkoló diagnózisával kellett mindössze 24 évesen szembenézni, amikor végre rászánta magát, hogy orvoshoz menjen. Most, túl egy brutális kemoterápiás kezelésen, arra buzdít minden nőt, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha úgy érzi, hogy „valami nincs rendben”.

Számok, adatok a petefészekrák túléléséről.

 

A 24 éves Chloénál 7 hónappal azután diagnosztizálták a petefészekrákot, hogy rosszul kezdte érezni magát. Elmondása szerint „figyelmen kívül hagyta” az olyan tüneteket, mint hogy gyakran puffad és nehézséget okoz neki az evés, hiszen már pár falat elfogyasztása után úgy érzi, hogy dugig ette magát. Végül 2022 áprilisában szánta rá magát, hogy felkeresse a közeli kórház sürgősségi osztályát, majd újabb hónapok teltek el, amíg az elvégzett ultrahangvizsgálat kimutatta, hogy két hatalmas daganat is van a petefészkén.

„Április és július között tudtuk, hogy valami baj van velem, de nem tudtuk pontosan, hogy mi a diagnózisom, addig még újabb három hónap telt el. Megkönnyebbültem, hogy végre megkaptam a diagnózist. Azt hittem, hogy olyan lesz, mint a filmeken, hogy amikor ott ülsz az anyukáddal az orvos előtt, akkor hirtelen sírva fakadsz, de semmi ilyesmi nem történt. Robot üzemmódba kapcsolsz, csak azt érzed, hogy haladjunk már, hogy oké, megvan a diagnózis, de tovább kell lépnünk a megoldás felé. A műtétre való várakozás borzalmas volt, mivel tudtam, hogy a daganat egyre csak nő, ezért mielőbb bele akartam vágni a kezelésbe.”

Aztán azt is elmondja, hogy rengeteg tévhit kering a petefészekrákról. Ő úgy látja, hogy a fiatal nők többségének fogalma sincs arról, mely tünetek esetén kell gyanakodniuk arra, hogy akár petefészekrákjuk lehet.

„Sokan abban a hamis biztonságérzetben ringatják magukat, hogy a petefészekrák csak az idősebb nőket fenyegeti, vagy fiatalabb korban csak azokat, akiknek családjában már fordult elő petefészekrák. Pedig ez nem így van, nálam sem játszott egyik tényező sem. Petefészekrák bárkinél kialakulhat, akár nagyon fiatal korban, sőt gyerekeknél is.”

Chloénál csírasejtes petefészekrákot diagnosztizáltak, a betegségnek azt a típusát, mely a petefészek úgynevezett csírasejtjeiből indul ki, és inkább fiatal-, sőt akár már gyermekkorban jelentkezik.


Mi a petefészekrák és melyek a tünetei?

A petefészekrák a petefészkek rákja, amelyek a női reproduktív rendszer azon részei, amelyekben a petesejtek találhatók. Két petefészek van, és mindkettő a méhhez kapcsolódik a petevezetékek útján. A petefészekrák átterjedhet a közeli bélre és hólyagra.


A nők körében a nyolcadik leggyakoribb rákos megbetegedés, és a menopauzán átesett nőknél a leggyakoribb, de bármely életkorú nőt érinthet. A petefészekrákos esetek mintegy 66 százalékát a betegség előrehaladottabb stádiumában diagnosztizálják. A diagnózis felállításakor a petefészekrák 60 százaléka már átterjedt a test más részeire, így az 5 éves túlélési arány a legkorábbi stádiumban elért 90 százalékról 30 százalékra csökken.

Azért diagnosztizálják ilyen későn, mert a kismedencében való elhelyezkedése miatt a tünetek homályosak és nehezen felismerhetők, különösen a korai szakaszban. Ezek gyakran megegyeznek kevésbé súlyos állapotok, például az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteivel.


A petefészekrák leggyakoribb tünetei a következők:

  • Állandó puffadás

  • A haskörfogat növekedése

  • Kellemetlen érzés a hasban vagy a kismedencei területen

  • Korai teltségérzet evés közben vagy étvágytalanság

  • A normálisnál gyakoribb vagy sürgetőbb vizelési inger


Beszéljünk egy kicsit a petefészekrák túléléséről!

Azért gondoltam, hogy erről érdemes egy kicsit részletesebben is beszélni, mert nyilvánvalóan ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor valaki kénytelen szembesülni a petefészek rák diagnózisával, de a túlélés számszerű megadása a petefészekrák esetében nem annyira egyszerű, hiszen számtalan tényező befolyásolja, és nem is minden petefészekrák egyforma.


A petefészekrák összegzett 5 éves túlélési aránya 50 százalék körül van (2012 és 2018 közötti adatok alapján), ez a szám azonban a petefészekrák összes típusának átlagaként jön létre. Fontos tudni, hogy a betegséggel diagnosztizált nőknél a petefészekrák három típusának egyike fordulhat elő, ami befolyásolhatja a túlélési arányt. Én is azt is muszáj megjegyezni, hogy ezek a számok csak becslések, valószínűségi arányok, melyek prognózist valószínűsíthető, azonban ezekből nem végezhető biztos jóslás arra vonatkozóan, hogy az adott páciensnél milyen lesz a betegség kimenetele.


Az American Cancer Society (ACS) szerint a petefészekrák következő típusainak egyike fordulhat elő:

  • Epitélsejtes rák. Ez a petefészkek külső felszínét borító sejtekből indul ki, és az összes petefészekrákos eset túlnyomó többégét (85-90%) alkotja.

  • Csírasejtes daganat. A petesejteket termelő sejtekben kezdődik. Ez a típus (a történetben szereplő Chloénál is ezt diagnosztizálták az orvosok) jó kilátásokkal rendelkezik, 10-ből több mint 9 ember legalább 5 évig él a diagnózis felállítása után.

  • Strómatumorok. Ez a petefészket összetartó szöveti sejtekben kezdődik, és női hormonokat (ösztrogént és/vagy progeszteront) termelhet. Sok betegnél korai stádiumban észlelik, így a hosszú távú túlélés 75% körül van.

Más tényezők, például az általános egészségi állapot és a kezelési lehetőségek szintén befolyásolhatják a túlélési arányt – csakúgy, mint az, hogy mennyire terjedt el a daganat. Értelemszerűen, minél tovább terjedt a daganat a szervezetben vesz annál rosszabbak a jövőbeni kilátások.

  • Lokalizált: A rákos sejtek csak a petefészket vagy a petevezetéket érintik, és nem terjedtek ezeken túl.

  • Regionális: A rák átterjedt a közeli szervekre, például a méhre.

  • Távoli: A rák a test más részein (például a tüdőben vagy májban) is jelen van.


A túlélést befolyásoló tényezők:

  • a petefészekrák stádiuma a diagnózis felállításakor;

  • a petefészekrák típusa és stádiuma;

  • a páciens általános egészségi állapota;

  • a páciens tényleges és biológiai életkora (más betegségek fennállása).


A petefészekrák szűrése

A statisztikák szerint a petefészek rákok mindössze körülbelül 20 százalékára derül fény korai stádiumban, pedig korán felfedezve a betegek 94 százaléka a diagnózis felállítása után 5 évvel még életben van. Kézenfekvőnek tűnne népességi szintű szűrővizsgálatok bevezetése a petefészekrák korai felismerése céljából, azonban sajnálatos módon ilyen, tünetmentes nők esetében is széles körben használható szűrővizsgálati módszer jelenleg nem szerepel az ajánlásokban. Más a helyzet azoknál, akiknél például családi terheltség miatt a az átlagosnál nagyobb a kockázat, esetükben célzottan végezhetők szűrővizsgálatok (pl. tumormarker-meghatározás, rendszeres hüvelyi ultrahangvizsgálat).

Így aztán marad önmagunk testének figyelése, hiszen saját testünket ki ismerné jobban, mint mi saját magunk? És természetesen a legkisebb gyanú esetén orvoshoz fordulás!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page