top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem engedem ottalvós buliba a gyerekemet!

Nincs is annál jobb móka, amikor ottalvós éjszakákat rendeznek barátok-barátnők. Nem mindenki osztja azonban ezt a véleményt. Egy anya elég nagy vitát váltott ki a neten, amikor megosztotta abbéli véleményét, hogy az ő gyerekei biztosan nem mennek sehová pizsipartizni, és ugyanígy náluk sem alhatnak a gyerekek barátai. Ezzel az álláspontjával eléggé népszerűtlen volt a kommentelők között, de azt mondja, van oka rá.

Hogy mi, az a cikkből kiderül. Egyetértesz vele?

 

Szülőként mindenki felállítja a saját szabályait, melyekhez – legalábbis többé-kevésbé – igyekszik tartani is magát. Mindenkinek megvan a lélektani határ jó vagy rossz, megengedhetetlen és megengedhető között, legyen szó gyorsétteremi kajáról, kütyüzésről, tévézésről, esti lefekvésről és szinte mindenről. Van például, aki a mekis kaját halálos méregnek tartja, míg mások szerint nem rontja a gyerek egészségét örök időkre végromlásba egy-egy hamburger vagy sült krumpli. És akkor azokról még nem is beszéltünk, akik kifelé mást mutatnak, mint ami a valóság.


Valószínűleg nem tartozik az utóbbiak közé az az anya, aki a neten osztotta meg abbéli véleményét, hogy sem ő nem engedi a gyerekeit a barátoknál aludni, sem a gyerekek nem jöhetnek hozzájuk éjszakára. Tudja ugyan, hogy ezzel nem népszerű sem a gyerekei, sem a gyerekek barátai, és valószínűleg még a kommentelők körében sem. Egy Tiktok videóban fejtette ki, hogy nemcsak ezzel kapcsolatban vannak sziklaszilárd elvei, hanem például ahhoz is ragaszkodik, hogy a gyerekei megegyék azt, amit reggelire, ebédre vagy vacsorára készít nekik. Az „eszi, nem eszi, nem kap mást” elv működik náluk, ha nem ízlik az étel, akkor a gyerekek éhesen kelnek fel az asztaltól.


A videóklipet több mint 1 millióan látták, és 100 ezernél is több lájk és több ezer hozzászólás érkezett rá. A kommentelőket megosztotta a téma, voltak, akik arról számoltak be, hogy maguk is hasonló elveket vallanak, míg mások megdöbbentek ezeken a szabályokon.


Valaki például ezt írta:

„Az igazságszolgáltatásban eltöltött öt és fél év tapasztalatai alapján én sem engedem meg a gyerekeimnek, hogy más családnál aludjanak.”

Egy másik kommentelő véleménye szerint:

„Szociális munkásként dolgozom, és én sem engedem a máshol alvást. A családom nem ért egyet ezzel a szigorúsággal, de én így érzem biztonságosabbnak.”

Egy harmadik hozzászóló saját gyerekkori tapasztalatairól számolt be ezzel kapcsolatban:

„Gyerekként soha nem engedték a szüleim, hogy a barátaimnál aludjak, ennek ellenére semmiről nem maradtam le, a világ legvidámabb gyerekkora volt az enyém.”

Mások szerint viszont felesleges szigorúság, ha egy szülő nem hagyja megtapasztalni gyerekének ezt az élményt:

„Minden gyerek megérdemli az ottalvós bulit. A legjobb barátom mindig emlegeti, mennyi mindenből kimaradt, mert gyerekként a szülei soha nem engedték, hogy a barátainál aludjon.”

Mások szerint:

„Nem engeded a pizsipartit? Nekem a legkedvesebb gyerekkori élményeim közé tartozik, amikor egymásnál aludtunk a barátaimmal.”

Az anya azonban a kommenteket olvasva is ki tart álláspontja mellett, és elmagyarázza érveit azoknak, akik nem értenek vele egyet:

„Nem tudok megbízni abban, mi történik más családoknál. És éppen ezért nem is várhatom el tőlük, hogy ők viszont megbízzanak bennem, ez nem lenne fair velünk szemben.”

Neked mi a véleményed az ottalvós bulikról?

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:


0 hozzászólás
bottom of page