top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Pofonegyszerű tipp, amivel megmentheted a gyereked életét

Gyakori és nehéz szituáció, amikor egy közlekedési balesetnél kicsi gyerek(ek) is sérül(nek). Olyan kicsik, hogy semmilyen használható információ nem nyerhető tőlük, ugyanakkor a felnőttek talán eszméletüket veszítve fekszenek valahol.


Egy mentős pofonegyszerű tippet javasol, ami megmentheti a beszélni még nem tudó gyerekek életét egy ütközésnél. Sőt a nagyobbakét is.


 

A Practical Parenting oldal egy mentőst idéz, aki azt mondja, mindig nehéz szituáció, amikor egy balesetnél minden információ nélkül villámgyorsan kellene segítséget nyújtani egy sérült kisgyereknek. A gyerek még talán beszélni sem tud, de ha igen, akkor sem tud érdemi információkkal szolgálni. A szülők pedig sokszor szintén olyan súlyosan sérültek, hogy tőlük sem számíthatnak adatokra.


Ilyen esetekre a mentős azt javasolja, hogy a szülők rögzítsenek cédulát a gyerekülés hátuljára, melyen minden szükséges adatot feltüntetnek: a gyerek nevét, születési idejét, a szülők adatait. Ezen kívül fontos, hogy a cédulán szerepeljen, ha a gyerek valamire allergiás, valamilyen betegségben szenved, vagy gyógyszer(eke)t szed rendszeresen. Kérdezzük meg a gyerekorvosunkat – javasolja −, hogy milyen egészségi adatot tart még fontosnak ezen kívül feltüntetni, és ezeket se felejtsük le a gyerekülés hátuljára rögzített tájékoztatóról.

Ehhez persze az kell, hogy legyen gyerekülés az autóban. De ezt csak én teszem hozzá. Ugye nektek van?

(Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a poszt illusztrációja sokkal inkább elrettentő példa, mintsem követendő gyakorlat. Aki a gyereket az ülésbe rögzítette, nagyjából minden létező szabályt megszegett.)

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page