top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne szoktasd át a balkezes gyerekemet a „szép” kezére!

Manapság már talán elfogadott tény, hogy a balkezes gyerekeket nem szabad erőszakkal jobbkezessé szoktatni. Nem tudta ezt egy angol általános iskola tanári kara. A szülők felháborodtak és vizsgálatot követeltek. A szakfelügyelő szerint nem történt semmi, nincs itt semmi látnivaló lehet továbbmenni.

Pedig a balkezesség nem pusztán annyi, hogy a gyerek melyik kezével nyúl a játékért vagy a kifliért.

 

Egy apa felháborodottan vizsgálatot követelt egy angol általános iskola felügyeleti szervétől amiatt, mert két balkezes gyerekét is arra kényszerítették az iskolában, hogy az ebédnél jobb kezével fogja meg a kést és a villát. Annyira felbőszítette ez a gyakorlat, hogy írásos panaszt nyújtott be az anglikán egyház által működtetett egyik suffolki iskola tantestülete ellen. Arra hivatkozott, hogy ezzel nem kevesebbet követelnek a gyerekeitől, mint hogy tagadják meg azt, ami természettől fogva meglévő adottságuk, hiszen a balkezességet nem választja az ember, egyszerűen ezt sorsolja számára a természet.


Az iskola dolgozói – a tanárok és az ebédeltetésnél segédkező személyzet – viszont arra hivatkozott, hogy a jobbkezesség preferálása a gyermekek személyes, szociális és egészségi fejlődésének fontos eleme, és ők nem tesznek mást, mint hogy „hagyományos” evőeszköz-használatra ösztönzik a balkezes gyerekeket. Mindazonáltal tagadták, hogy bármifajta kényszert alkalmaztak volna arra, hogy csak a jobb kéz használata lenne elfogadott.


Az iskola felügyeleti szerve annak rendje és módja szerint foglalkozott a panasszal és megállapította, hogy az iskola semmilyen hibát vagy mulasztást nem követett el. Szerintük teljesen rendben van ez a „konvencionális” evőeszköz-használatra irányuló nevelés, elvégre állítólag semmilyen nyomás vagy elvárás nem volt a gyerekeken, hogy kötelezően tegyék át a villát vagy a kést a „szebbik” kezükbe.


Az apa azonban elfogadhatatlannak találta ezt a döntést, és ebben egyetértett vele a szülők többsége. Egy 29 éves anya például így fogalmazott:

„Ez az egész cirkusz rettentő számomra. Szerintem hagyni kell, hogy a gyerekek azzal a kezükkel egyenek, ami kényelmesebb és biztonságosabb számukra. Én semmi kivetnivalót nem látok abban, ha egy balkezes gyerek a bal kezével eszik. Az én legkisebb gyerekem is balkezes, és ősszel kezdi az iskolát. Ha őt is arra utasítják majd, hogy tegye át az evőeszközt vagy bármit a jobb kezébe, meg fogom mondani az iskolában, hogy hagyják őt békén.”

Hogy erre mennyire lesz szükség, nagy kérdés, hiszen az iskola szóvivője mereven kitart az iskola ama álláspontja mellett, hogy ők bizony a „hagyományos” evőeszköz-használatot szorgalmazzák, persze nem erőltetnek semmit, mert a végső döntés a szülőké.


A jobb kézre szoktatás ártalmas lehet!

A balkezeseknek szerte a világon vannak egyesületeik. Nincs ez másként itthon sem, ahol a Magyarországi Balkezesek Egyesülete igyekszik megbízható, hiteles információkkal szolgálni és segíteni a balkezesség elfogadását. A szervezet elsősorban a szülők és pedagógusok felelősségét hangsúlyozza. Azt mondják, hogy szinte hihetetlen, hogy még ma is szép számmal vannak olyanok, akik szép vagy kevésbé szép szóval megpróbálják a balkezes gyerekeket rávenni arra, hogy a jobb, „szebb” kezüket használják. Pedig az átszoktatás – történjen az kíméletesebben vagy erőszakosabban – komoly problémákat okozhat, a dadogástól kezdve a diszlexián, diszgráfián át egészen az agykárosodásig. Ennek az az oka, hogy a balkezesség komplexebb idegrendszeri variáció, mint hogy valaki melyik kezét használja szívesebben a különféle tevékenységek során. A balkezesek beszédközpontja fordítva működik, ami az átszoktatás során komoly zavarokhoz vezethet. Megfigyelhető, hogy a diszlexiás, diszgráfiás gyerekek jelentős hányada, akár csaknem fele a balkezesek közül kerül ki.

Fotó: Freepik


További érdekességeket szeretnél olvasni a balkezességről? Ide kattints!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page