top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már terhes volt, amikor újra teherbe esett

Ma egy amerikai pár történetét hoztam, akik a várandósság alatt tudták meg, hogy a két baba nem kevesebb, mint 5 nap különbséggel fogant meg. Ha most azt mondod, hogy ez lehetetlen, akkor nincs igazad. Olyannyira nem, hogy bár a jelenség rendkívül ritka, de egyáltalán nem egyedi.

Neve is van az orvostudományban, szuperfetációnak nevezik. Úgy fordulhat elő, hogy némi zavar áll be abban a hormonális rendszerben, ami arra hivatott, hogy egy terhesség létrejötte után megakadályozza újabb petesejt megtermékenyítését és beágyazódását – azaz azt, hogy az első után egy második baba is fejlődni kezdjen az édesanyja méhében.

 

A leendő anyuka szinte sokkot kapott azon a terhesgondozási viziten, amikor orvosa közölte vele, hogy nemcsak hogy ikreket vár, de a két gyermek majdnem egy hét különbséggel fogant.

„Az első terhességem vetéléssel végződött, így csodálatos hír volt, hogy ketten érkeznek, de arra azért álmomban sem gondoltam volna, hogy 5 nap különbséggel fogantak. Addig nem sokat tudtam úgy általában az ikerterhességekről sem, de arról pláne nem volt fogalmam, hogy ilyen egyáltalán megtörténhet. Igazi meglepetés volt.”

Az ultrahangvizsgálat azt mutatta, hogy a két magzat testméretei különböznek, és más-más időpontban fogantak. Az anya valószínűsíthetően a menstruációs ciklusa utolsó napján esett teherbe az első babával – mielőtt öt nappal később újabb terhesség fogant volna meg. A szuperfetáció nevű jelenség hihetetlenül ritka, ezért nem meglepő, hogy az orvosok is hitetlenkedve fogadták, hogy az ő praxisukban is előfordult egy ilyen eset.


Szerencsére a terhesség zökkenőmentesen zajlott, és egészségesen jött a világra a két ikerbaba, Lilo és Imelda. Értelemszerűen nem egypetéjű ikrek, de nagyon hasonlítanak egymásra.


Az anyuka a TikTok-on osztotta meg ritka élményét, ahol a videó több mint 1,5 millió megtekintést ért el, és rengeteg érdeklődőt vonzott – más felhasználók is megosztották saját történetüket.


Ahogy említettem is, ritka, de nem egyedülálló jelenségről van szó. Annyira nem, hogy pár évvel ezelőtt még ennél is furcsább dolog esett meg egy béranyával: egy kaliforniai asszony úgy esett teherbe a férjétől, hogy addigra béranyaként már várandós volt egy kínai pár közös gyermekével. A kínai pár örült, hogy ikreik lesznek. A dologra csak a szülés után derült fény, hiszen az egyik kisfiú bőre sokkal sötétebb volt, mint a másiké. A DNS-teszt azt igazolta, hogy az egyik kisfiú a kínai ikerpáré, míg a másik a béranya és férje biológiai gyermeke.


Mi a szuperfetáció?

A szuperfetáció extrém ritka, ám létező jelenség. A szülészet-nőgyógyászat tankönyv alig két mondatot szentel a témának, de a nemzetközi szakirodalomban is csak néhány ilyen eset leírása lelhető fel. Bár más emlősfajoknál gyakrabban előfordul, emberek között alig néhány esetről készült feljegyzés az elmúlt évtizedek során.


A tudósok borzoknál, illetve a mezei nyulaknál végzett kutatásaik alapján arra következtettek, hogy az egyszerre született fejlett és még fejletlen utódok nem azonos időt töltöttek az anyaméhben. Ebből arra következtetnek, hogy a fejlett és fejletlen kölykök nem azonos időt tölthettek az anyaméhben, vagyis nem azonos időben fogantak.


Az, hogy a szuperfetáció rendkívül ritka, azzal magyarázható, hogy a szervezet többféle mechanizmussal is védekezik az ismételt fogantatás ellen. Egyrészt a sárgatest által terhességi hormonnal, ami megakadályozza, hogy a következő ciklusban is megtörténjen a peteérés, azaz az ovuláció. Ezen kívül a méhnyak sűrű nyákot kezd el termelni, ami elzárja az utat a hívivarsejtek elől. Harmadrészt a méhnyálkahártya összetétele is úgy módosul, hogy az adott terhesség ideje alatt már alkalmatlan legyen újabb megtermékenyített petesejt beágyazódására.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page