top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mumpszos fotóval pályázhatsz a kocsmadíjra? WTF???

Egy brit kocsma tulajdonosa szó szerint értelmezte a „szombat esti lázat”, ugyanis egy egészen furcsa ötlettel állt elő: mivel valószínűleg elég viccesnek találta a mumpsztól megvastagodott arcú és nyakú embereket, pályázatot hirdetett, melyben azt kérte, mindenki küldje be a betegen készített fotóját, és a legviccesebb fotó gazdájának 100 font (kb. 38 ezer forint) üti a markát.


Ahogy mondani szokás, az ötlet és a pályázat nem jöhetett volna létre a mumpsz támogatása nélkül: az ominózus kocsma ugyanis Newcastle-ban található, ahol az utóbbi időben megszaporodtak a mumpszos megbetegedések. A pályázat értelemszerűen sokakban megütközést keltett, így a pub tulajdonosa magyarázkodásra kényszerült. És persze, hogy írok röviden a mumpszról is, csak olvasd végig a cikket!

 

Az Oops nevű éjszakai bár az észak-angliai Newcastle-ban található. A bár tulajdonosának az a „korszakalkotó” ötlete támadt, hogy fotópályázatot hirdet: ebben azt kérte, hogy aki a 100 fontos fődíjra pályázik, küldjön be egy előtte-utána fotópárt mumpsz előtti és mumpszos ábrázatáról. Ehhez persze az kellett, hogy az utóbbi időben ugrásszerűen megszaporodjon a mumpszos esetek száma, az utóbbi hónapokban ugyanis ez a korábban a gyermekek körében viszonylag gyakorinak számító, a védőoltás bevezetése óta azonban csak szórványosan előforduló fertőző betegség végigsöpört a városon. Bár a betegség az esetek túlnyomó többségében enyhe lefolyású, és következmények nélkül gyógyul, súlyos esetekben agyhártyagyulladást is okozhat, mely akár halálos is lehet.


Van a mumpsz ellen védőoltás – azaz lenne, ha beadatnák

A mumpsz ellen egyébként régóta létezik védőoltás, csak sajnos éppen az az MMR oltás lenne hivatott védeni a mumpsz ellen is, mely Andrew Wakefield mintegy két évtizeddel ezelőtt megjelent szerencsétlen tanulmánya óta elvesztette hitelét a szülők szemében. Hiába jelent meg azóta számtalan cáfolat, és vonta vissza a cikket maga a tekintélyes szaklap, a Lancet is, nagyon sokan még most is gyanakodva és bizalmatlanul tekintenek a vakcinára, és nem adatják be gyermekeiknek. Jórészt ennek is tulajdonítható, hogy nem csak a mumpsz, hanem a már legyőzött tekintett kanyaró is újra felütötte a fejét, sőt nemcsak felütötte, hanem nagy járványokat is okoz.


De visszatérve a newcastle-i pub ötletéhez, az természetesen nem mindenki tetszését nyerte el, sokan felháborítónak tartották, hogy a bár tulajdonosa viccet csinál egy ilyen komoly járványügyi problémából. Ennek hatására a tulajdonos magyarázkodásra kényszerült. Hangsúlyozták, hogy nem bagatellizálni akarták azt a jelenséget, hogy a városban ismét nagy számban megjelent ez a fertőző betegség. Egyúttal felhívták a figyelmet a védekezés, a védőoltás fontosságára is. Szóvivőjük úgy nyilatkozott, hogy csak viccnek szánták fotóverseny ötletét, megakarták nevettetni a vendégeket. „Tisztában vagyunk vele, hogy a betegség akár súlyos formát is ölthet, és egyelőre semmilyen kezelés nem áll rendelkezésre a gyógyulás gyorsítására vagy elősegítése, de Newcastle-ban eddig szerencsére mindenki gyorsan és szövődmények nélkül túlesett a betegségen” – fogalmazott. Amihez én magam csak annyit szeretnék hozzátenni: szerencsére. Hiszen a mumpsznak akár súlyos szövődményei is lehetnek, előfordulhat agyhártyagyulladás, sőt a betegség a petefészkeket vagy a heréket is megtámadhatja, ha fertőzés felnőttkorban éri a szervezetet.


A mumpszról

A mumpsz vírusfertőzés okozta fertőző betegség, mely az influenzához hasonló módon nyállal, cseppfertőzéssel terjed. A fertőzött személyek kb. kétharmadánál jelentkeznek tünetek is, a vírus bejutása után 14–25 nappal.

A leggyakoribb tünet a fültőmirigyek kétoldali megnagyobbodása, mely az arc alsó részének és a nyaknak a jellegzetes megvastagodását okozza. Ezen kívül előfordulhat láz, fejfájás, elesettség, ízületi fájdalmak és étvágytalanság is. Bár a betegség az emberek többségénél minden különösebb szövődmény, súlyosabb tünet nélkül lezajlik, előfordulhat a máj vagy a lép megnagyobbodása, agyhártyagyulladás is.


A mumpsznak nincs specifikus kezelése, az orvosi lehetőségek a tünetek enyhítésére korlátozódnak.


A mumpsz ellen régóta létezik védőoltás, az úgynevezett MMR oltás, mely Magyarországon is szerepel a kötelező védőoltási naptárban: akár 9 hónapos kortól beadható, az emlékeztető oltást az általános iskola hatodik osztályában kapják meg a gyerekek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page