Anyás-Apás · 2023.07.11 06:00 · 4 perc

Mindig gyanús, ha néma csendben „eszik” vagy „iszik” a gyerek!

A veszélyes és halálos dolgokat gyakran hangos, teátrális jelenetként képzeljük el, amikor sír, kiabál, csapkod, feltűnő módon segítséget kér a bajba került ember. Esetünkben gyerek. Pedig a veszély sokszor nagyon is csendesen, alattomosan érkezik. Erről is beszél egy mentősként dolgozó anyuka a TikTokon, aki mindig arra az örök szabályra emlékezteti a férjét is, hogy ha nagyon csendben van a gyerek, az ritkán jelent jót. „Jobb” esetben valami tiltott dolgot művel, rosszabb esetben nagy bajba került.

A mentős anyuka abban is segítséget nyújt a mostanra már több mint 4 millió megtekintést elért videójával, hogyan döntse el a bizonytalan szülő, melyik ételt adhatja rágcsálni a szilárd ételekkel még éppen ismerkedő gyerekének, és melyek a tiltólistásak. Megosztott egy egyszerű módszert, amellyel a szülők tesztelhetik a fulladásveszély mértékét, mielőtt csemetéjük kezébe adnák az adott élelmiszert.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nikki Jurcutz egykori mentős, és most a Tiny Hearts nevű szervezetet vezeti, amely az ausztrál szülőket és gondozókat oktatja az elsősegélynyújtás alapjairól és arról, hogyan reagáljanak a gyermekeikkel kapcsolatos vészhelyzetekre.

„Használd ezt az egy másodperces tesztet, hogy minimalizáld a gyermeked fulladásveszélyét”

– írta a videóhoz.

A „zúzós tesztnek” is nevezhető 1 perces módszer lényege egyszerű: fogd az ételt a hüvelyk- és a mutatóujjad közé, és nyomd össze.Ha nem tudod összenyomni, a baba sem fogja tudni megrágni. Az ex-mentős szerint ez a teszt segíthet megelőzni a fulladást a kicsiknél – és potenciálisan életeket menthet.

„Minden szülőnek ismernie kellene ezt a trükköt – írta a posztban. – Akár a baba által irányított elválasztásról van szó, akár a kisgyermeked készen áll a hozzátáplálásra, ez a teszt nagyszerű módja annak, hogy csak olyan ételeket adj a picinek, amit meg tud rágni, ezért biztonságos, így csökkentve a fulladás kockázatát.”

A videóban hat különböző ételt teszteltek, és négy olyan étel volt, amely jelesre vizsgázott: banán, avokádó, főtt alma és főtt sárgarépa. A másik kettő, a nyers alma és a nyers sárgarépa a teszt szerint alkalmatlannak bizonyult arra, hogy kisgyermekeknek adják.

A kommentszekcióban az emberek nagyon hálásak voltak Nikki tanácsaiért.

Bár a nyers répa és a nyers alma nem ment át a teszten, néhány szülő elmondta, hogy mégis adnak belőle a gyerekeiknek, hogy erősítsék a rágóizmaikat.

Valaki például ezt írta:

„Én almaszeleteket adtam a babámnak fogzáskor. Most már úgy rágja, mint egy profi.”

Néhányan arra emlékeztetnek, hogy végső bármilyen étel fulladásveszélyes lehet:

„Ne feledjétek, hogy a felnőttekhez hasonlóan bárki, aki túl gyorsan/rosszul eszik, bármikor bármitől megfulladhat!”

A legbiztosabb, ha gyermekorvossal vagy védőnővel konzultálsz, mielőtt új ételt adsz a gyermekednek, hogy gyermeked fejlettségi szintje alapján azt biztonsággal adhatod-e neki.

Korábbi cikkeinkben néhány további tippet olvashatsz az étel okozta fulladásveszély csökkentésére:

Életmentő tipp, hogy ne fulladjon meg a gyerek

Darabolt szőlőszemek – hogy nem menjen cigányútra a falat…

Ebből a cikkünkből pedig megtudhatod, mit tegyél, ha mégis baj van:

Mit tegyél, ha fuldoklik a baba?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük