top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mikor tisztítod a mellszívót? Ritkán? Az nagy baj...

Frissítve: 2020. júl. 16.

Egy fertőzött mellszívó agyhártyagyulladást okozott egy koraszülött babánál. A tragikus eset arra irányította rá a szakemberek figyelmét, hogy nem léteznek olyan részletes irányelvek, melyek lépésről-lépésre leírnák, hogyan kell tisztítani a mellszívót ahhoz, hogy ne okozzon bajt.

A cikk végén természetesen hozom az irányelvek magyar fordítását is.

 


Egy koraszülöttként világra jött baba súlyos agyhártyagyulladásban betegedett meg. Az okok kutatásakor kiderült, hogy a kórokozó egy Kronobakter nevű kórokozó volt, mely a nem megfelelően tisztított mellszívóból került be az anyatejbe és onnan a baba szervezetébe. Az történt, hogy az anya mosószeres vízbe áztatta a mellszívó alkatrészeit és hagyta ott állni egy ideig, mielőtt elöblítette és megszárította azokat. Úgy tűnik, hogy ez az idő elegendő volt ahhoz, hogy a baktérium elszaporodjon, hiszen később kimutatható volt a mosogatóból, a mellszívóból és az anyatejből vett mintákban egyaránt. A Kronobakter okozta aztán a babánál az agyhártyagyulladást, amiből meggyógyult ugyan, de maradandó károsodások árán, ami a fejlődésére is kihat.


A tragikus eset világította a figyelmet arra, hogy nem létezik olyan szakmai útmutató, melyet lépésenként végigkövetve az anyák megbízhatóan megtisztíthatnák a mellszívó alkatrészeit használat után.

„Az eset kivizsgálása nyomán éttekintettük, milyen szakmailag hiteles, megbízható források állnak az anyák rendelkezésére arról, hogyan tisztítsák megbízhatóan a mellszívó alkatrészeit, de alig találtunk erre vonatkozó iránymutatást

– indokolja az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nemrégiben nyilvánosságra hozott útmutatójának elkészítéséhez vezető munkát dr. Anna Bowden, a közegészségügyi hivatal munkatársa. – Ezért döntöttünk úgy, hogy kidolgozzuk a saját irányelveinket.”


Az Anyás-Apás szoptatással foglakozó cikkeiért ide kattints!


Elöljáróban annyit, hogy az irányelvek egyértelműen kimondják: igen, a mellszívó egyes darabjait minden használat után meg kell tisztítani. Az irányelvek alapvetően azt mondják ki, hogy a mellszívó kézbevétele és használata előtt mindig kezet kell mosni, annak tisztításához csak erre a célra szolgáló mosogatókefét és mosogatótálat kell használni. Ami egyben azt is jelenti, hogy nem, a mellszívó tisztításához nem alkalmas a konyhai mosogató és az edényekhez használt mosogatószivacs. Az útmutató hangsúlyozza, hogy aki plusz biztonságra törekszik, az dönthet a kifőzhető alkatrészek kifőzése, illetve a mosogatógép erre szolgáló speciális programjának használata mellett is.

Kronobakter? Az meg mi?

A Kronobakter egy olyan kórokozó, mely extrém ritkán okoz fertőzéseket: a már említett amerikai CDC tudomására mindössze 4–6 ilyen eset jut évente – bár meg kell jegyezni, hogy ennél egészen biztosan több eset van, ám azok egy részét nem jelentik be hivatalosan. De mindenesetre nincs sok Kronobakter-fertőzés, az biztos. Ez a baktérium leggyakrabban egészen fiatal babáknál okoz megbetegedéseket, illetve koraszülötteknél, akik ennél fogva fokozottan fogékonyak a fertőzésekkel szemben – ahogyan ez történt az említett tragikus esetben is. A Kronobakter-fertőzés leggyakrabban agyhártyagyulladásban nyilvánul meg. Ez volt azonban az első olyan eset, amikor a baktérium szennyezett mellszívóból került be a baba szervezetébe, de olyan eset már több is volt, amikor a fertőzés forrása fertőzött anyatej volt.


A mellszívót használó anyák körében terjed az a tipp, hogy a készülék darabjait két fejés között tegyük a hűtőszekrénybe, mert így pár tisztítást meg lehet spórolni. De biztonságos ez?

„Bár biztonságos lehet a mellszívó darabjait a hűtőben tartani két használat között, ha annak darabjai nem fertőzöttek, mégis az a legbiztonságosabb, ha a szétszerelt mellszívót minden használat után elmossuk, különösen a baba 2-3 hónapos kora előtt, illetve koraszülöttek vagy gyenge immunrendszerű babák esetében”

– figyelmeztet a CDC munkatársa.


A másik tipp, amit egymásnak ajánlgatnak az anyák, hogy a mellszívó gyors tisztítására alkalmasak lehetnek a fertőtlenítőszerrel átitatott nedves törlők. De elég ez?

„A nedves kendőkkel nem tudjuk elérni a mellszívó rejtett zugait, ezért inkább a mosogatógépben történő vagy kézi mosogatás javasolható”

– mondja a szakember, aki kifejezte azt a reményét is, hogy a mellszívó helyes tisztítására vonatkozó irányelvek nem tűnnek annyira macerásnak az anyák számára, ami már elriasztaná őket a rendszeres és alapos tisztítástól. Hiszen az anyatej a baba legjobb tápláléka.

De akkor nézzük az irányelveket!

A mellszívó tisztítására vonatkozó szakmai irányelvek

  • A mellszívó használata előtt mindig mossunk kezet, és fertőtlenítő szeres kendővel töröljük át a készülék külső felszínét.

  • Használat után szereljük szét a készüléket, és az egyes darabokat öblítsük le folyó vízzel. Ne tegyük azokat közvetlenül a mosogatóba!

  • A lehető leghamarább mossuk el a mellszívó darabjait forró mosogatószeres vízzel. Ehhez használjunk külön mosogatótálat és -kefét, vagy tegyük azokat a mosogatógépbe.

  • Öblítsük el a darabokat friss vízzel. (Az elöblített darabokat ne tegyük vissza a mosogatótálba.)

  • Tiszta konyharuhára téve szárítsuk meg a darabokat anélkül, hogy a konyharuhával eltörölnénk, hiszen a törlés kedvezne a kórokozók terjedésének.

  • Öblítsük el a mosogatótálat és mosogatókefét, és hagyjuk azokat is megszáradni. Néhány naponta ezeket is tisztítsuk meg alaposan.

  • Mosogatógép használatakor válasszuk azt a programot, ami forró vízzel mos és forró levegővel szárít, illetve megfelelő a fertőtlenítő mosogatás, ha van ilyen menüpont a mosogatógépünkön. Mossunk kezet, mielőtt kivesszük a tiszta darabokat a mosogatógépből, és hagyjuk azokat a levegőn teljesen megszáradni.

  • A következő használatig tartsuk a mellszívót tiszta, védett helyen.

Forrás: CDC

Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page