Anyás-Apás · 2020.12.06 08:12 · 5 perc

Mi rabolta el a mosolyomat a várandósság alatt?

De nemcsak a mosolyomat, hanem a szomorú, a mérges, a finnyás, a fütyörészős énem is oda – írta az Anyás-Apás karácsonyi pályázatára írt történetében Laura. (Ha te is szeretnél pályázni, 2020. december 11-én éjfélig még megteheted, részletekért ide kattints.) Az ok nagyon is prózai, ráadásul egyelőre tanácstalanul állnak az orvosok az előtt, mi vezet idáig.

Előbb Laura története, aztán a „megfejtés”, hová lett a mosoly és a grimasz.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Ahh nagyszerű, megint elaludtam a nyakam. De most úgy rendesen. Már második napja fáj. Tettem rá hideget-meleget, párom amatőrmasszázsát is igénybe vettem, csak nem javul.

A harmadik napon már jobb kellene, hogy legyen, mégse javul, a finom vacsorát is csak a bal felemen érzem, mintha az egész jobb felem zsibbadna. Holnap megyünk a pocaklakóval a nődokihoz, majd megemlítem neki.

A doki azt mondja, ha nem javul a helyzet, menjek az általános orvosomhoz. A helyzet márpedig nem javul, elveszítem a mosolyom. Nem képletesen, szó szerint. S nem is csak azt, a szomorú, a mérges, a finnyás, a fütyörészős énem is oda.

Reggel a sürgősségin kötök ki, 8 hónapos terhesen, fél arccal lebénulva, rettegve.

Az internetről informálódva tudom meg mi lehet a baj, amit végül a kórlapra is felírnak:

Bell-féle arcideggyulladás

A Bell-féle arcidegbénulás a leggyakoribb az arcot érintő idegbénulásos betegségek közül, melynek pontos oka máig nem ismert.

De előbb egy kis anatómia.

Az arc mimikájáért is felelős arcideg a hetedik az összesen tizenkét agyideg közül. Az arcideg egy nagyon keskeny csontos csatornán keresztül halad a koponyában, nem csoda hát, ha a legkisebb inzultus, duzzanat következtében nyomás alá kerül a szűkös helyen, így már nem tudja ellátni a feladatát.

Jellegzetes tünet az arcizmok bénulása, ami az érzelmeket kifejező mimika, a mosoly, a homlokráncolás, a csücsörítés elvesztésével jár. Emellett az ízérzékelés, a könny- és nyáltermelés is zavart szenvedhet, bár ez utóbbit az érintett nem mindig éli meg, mert a nem érintett oldalon termelődő nyál a szájüreg érintett oldalára is átjut…

…ugyanis az esetek nagyobb részében csak az egyik oldal érintett, de ritkábban mindkét oldali arcideg is érintett lehet. Féloldali érintettség esetén az arc „féloldalassá” válik, például az egyik szájzug mosolygáskor rendesen oldalra mozdul, míg a másik mozdulatlan, petyhüdt marad.

A tünetek általában hirtelen jelennek meg, és rövid idő, 48–72 óra alatt kialakul a teljes kép. A bénulásos tüneteket gyakran fájdalom, bizsergés is kísérheti a nyakon vagy az arcon.

Az orvosok egyelőre nem tudják a bénulás pontos okát, de leginkább vírusfertőzést feltételeznek a háttérben, ezek közül a bárányhimlőt és az övsömört is okozó varicella-zoster vírus a legfőbb „gyanúsított”.

Különösen gyakori a Bell-bénulás arcot ért sérülés után, illetve cukorbetegeknél és olyanoknál, akiknek a családjában fordult már elő hasonló. És itt jutunk el Laura történetéhez: hiszen kissé meglepő módon

a Bell-féle arcidegbénulás gyakran jelentkezik várandósoknál, háromszor gyakrabban, mint nem terhes nőknél.

Jó hír, hogy az állapot többnyire egy hónapon belül kezelés nélkül is javul, bár a teljes gyógyulásra sokszor hónapokat is kell várni.

A Bell-féle arcidegbénulás kezelésében éppen az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy az orvosok máig nem tudják a pontos okát. Próbálkoznak fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerekkel, köztük szteroidos készítményekkel, vírusellenes gyógyszerekkel és elektroterápiával is. Műtétre nincs szükség.

„Gyógymód nincs, van kezelés, szteroidos, nekem csökkentett mennyiségű a babám miatt. És gyógymasszázs. Meg sok gyakorlás. Talán helyrejön, ezt mondják.

Talán? Talán soha nem tudok rendesen mosolyogni a kisfiamra? Talán többé nem csukódik le a szemem? Talán a lelkem üzen ezzel valamit, keményen?”

(A fotó illusztráció, nem a történet szereplőjét ábrázolja.)

Forrás: Mayo Clinic

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük