top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mi mérgezzük még meg sem született gyermekeinket

Korábbi kutatások már igazolták, hogy bizonyos környezeti ártalmak, például a passzív dohányzás, az ólom, a növényvédőszerek és a légszennyezés hatással lehet a születendő baba egészségére. Most az is kiderült, hogy bizonyos légszennyező anyagok már a terhesség első trimeszterében képesek átjutni a méhlepényen keresztül az anyaméhben növekvő magzatra.

De tehetnek-e ez ellen bármit is a várandósok?

 

Korábbi kutatások azt mutatják, hogy bizonyos környezeti ártalmak már magzati korban egészségkárosodást okozhatnak. A terhesség alatti anyai dohányzás – passzív dohányzás révén – növelheti a születési rendellenességek és még ennél is nagyobb mértékben a halvaszületés esélyét. De káros lehet az anyaméhben fejlődő babára többek között az ólom, a növényvédőszerek (peszticidek) és a légszennyező anyagok is.


Nemrégiben a skóciai Aberdeen Egyetem és a belgiumi Hasselt Egyetem kutatócsoportja nagyon is kézzel fogható bizonyítékot talált erre, hiszen légszennyező részecskék konkrét jelenlétét tudták kimutatni a születendő babák tüdejében, májában és agyában. A tudósok úgy vélik, hogy a részecskék képesek már a terhesség első trimeszterében jelen vannak az anyaméhben, hiszen képesek átjutni a méhlepényen – írja a Lancet Planetary Health című orvosi folyóirat.


Korom, karbon avagy fekete szén

A tanulmány vezető szerzője, dr. Tim Nawrot, a Hasselt Egyetem professzora szerint a kutatás fő célja annak megállapítása volt, hogy a légszennyezés eljuthat-e a magzatba. A tanulmányhoz a kutatók a légszennyező nanorészecskék egy típusára, a fekete szénre összpontosítottak. A koromrészecskékként is ismert fekete részecskék a szén, a dízel és más biomassza tüzelőanyagok elégetésekor keletkeznek. A háztartási energia az koromszennyeződés alig több mint feléért felelős, ezt követi a közlekedés, amely a karbonkibocsátásának mintegy 26 százalékát teszi ki.


Amellett, hogy káros hatással van a környezetre, a korábbi kutatások azt mutatják, hogy a karbonszennyezés negatív hatással van az ember egészségére is, mivel összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel, az asztmával és a korai halálozással.


Hogyan hat a karbonszennyezés az anyaméhben növekvő magzatokra?

A minták speciális vizsgálata alapján kiderült, hogy a fekete karbon nanorészecskék nemcsak a méhlepénybe jutottak be az első és második trimeszterben, hanem a magzati szervekbe, különösen a májba, a tüdőbe és az agyba is.

„Korábban senki sem tudta biztosan, hogy a fekete karbon (szén) nanorészecskék valóban bekerülnek-e magába a méhben fejlődő babába”

– hangsúlyozza a vizsgálat vezetője, aki azt is elmondta, hogy a kutatócsoportot meglepte, hogy a karbon nanorészecskék szintje az emberi magzatban mennyire hasonló volt a méhlepényben mérhetőhöz.

„Azt reméltük, hogy a magzatot legalább valamilyen mértékben védi a méhlepény, de sajnos nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Ez nagyon aggasztó, mivel valószínűleg sok más típusú mikro- és nanorészecskére is érvényes. Mivel a karbon szemcsék felszínén egyéb anyagok is megtapadhatnak, például fémek és szerves molekulák, így a karbon részecskék – mintegy „trójai falóként” viselkedve – ezeket az egyéb mérgező vegyületeket is bejuttathatják a még meg sem született baba szervezetébe.”

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a megszületés előtti „mérgeződés” akár hosszú távon is növelheti a szív- és érrendszeri és légzőszervi megbetegedések előfordulását, de hatással lehet a gyermekek későbbi értelmi fejlődésére is.

„Milyen világot teremtünk ezeknek a babáknak, ha már a megszületésük előtt kimutatható ezek a mérgező anyagok a szervezetükben? – teszi fel a sokunkban megfogalmazódó kínzó kérdést egy gyermekgyógyász, dr. Denelle Fischer a MedicalNewsToday megkeresésére. – Ez annyira ijesztő. És rögtön adódik a kérdés: mit teszünk, mit tehetünk, sőt mit kell tennünk ellene?”

Mit tehetnek a várandósok?

Dr. Fishert a tanulmány arra is késztette, hogy elgondolkodjon azon, mit tehetnek a terhes nők, hogy megvédjék születendő gyermekeiket a légszennyezéstől. Szerinte észszerű javaslat, hogy a várandósok viseljenek maszkot, amikor kint vannak a szabadban, és fontolják meg légtisztító használatát otthonukban.


Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page