Anyás-Apás · 2024.01.16 10:53 · 3 perc

Miért ütött meg a gyerekem? Mit tegyek, hogy ne tegye? – dióhéjban

Pár napja olvashattál egy cikket arról, hogy kétségbe kell-e esned, ha a gyereked megüt. Miért ütnek a gyerekek? Mit lehet/kell tenni, hogy még csírájában elfojtsuk az ilyen indulatkitöréseket?

Most kis szövegkártyákra összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ne feledd, itt olvashatsz bővebben a témáról.

De a szövegkártyák előtt jöjjön egy bölcsen szép és figyelemre érdemes hozzászólás, mely a Facebook-oldalunkon érkezett egy idősebb olvasónktól, aki már dédmama. Ezt írta:

„Nem hagynám. Egy felnőtt eleve erősebb, mint egy kisgyermek, tehát, ha felém emeli a kezét, azt meg tudom fogni, aztán szépen elbeszélgetek vele. Megkérdezem, hogy én megütöttem-e? És mivel nem, akkor ő miért akarja ezt tenni velem? Mi nem verekszünk, hanem megbeszéljük a problémákat. Én se tehetek bármit. Nekem is van kötelességem, meg neki is van. Én vagyok a felnőtt, aki szereti, de ugyanakkor felelős is vagyok érte, ezért nem engedhetek meg mindent, amit „akar”. Nem az akaratát akarom letörni, hanem azt mederbe terelni. Ha látom, hogy fáradt, akkor azt mondom, hogy fáradt vagy, ma hamarabb fürdünk, hogy mielőbb ágyba kerülhess. Ha rendesen viselkedsz, akkor mesélek neked, de ha nem, akkor a mese elmarad. Szeretlek téged, tudom, hogy te is szeretsz engem, és akit szeretünk, azt nem bántjuk. Ha megbánja, hogy ütni akart, akkor megbocsátok neki, ha nem, akkor megkérem rá, hogy gondolkozzon. Nem hagyom, hogy a fejemre csináljon, mert akkor azt hiszi, hogy ezt máskor is megteheti. Nem vagyok hajlandó félni a saját kicsi gyermekemtől. Egyébként nekem három gyerekem és öt unokám van, soha egyiknek se jutott eszébe, hogy kezet emeljen rám. Mára már három dédunokával is rendelkezem, de őket ritkán látom, akkor is a szüleikkel együtt. Viszont dolgoztam óvodában fiatalon és nyugdíjasként is viszonylag rövid ideig, de ott se engedtük meg az agressziót sem velünk, sem a társaikkal szemben.”

És akkor jöjjenek a szövegkártyák (az oldalsó nyilakra kattintva lapozhatsz előre és hátra):

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

A szülők pedig csendben szenvednek – a szülőverő gyerekekről

Miért harap Ottóka az oviban? Mit tegyünk, ha rúgkapálva hisztizik a gyerek?

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Korábbi hozzászólások (1)

  1. A gyermek nyilván azért üt, mert feszült és nem képes kezelni az indulatait. Ha az ütést nem sikerült elhárítani, akkor utólag kell tisztázni vele, hogy ezt miért tette. Lehet, hogy őt is bántották, vagy kinevették, kicsúfolták. Talán keveset mozog, ezért nem tudja levezetni a benne levő feszültséget. Ez esetben biztosítani kell számára, hogy kedvére futkosson, labdázzon, hintázzon, stb. Ha lakásba kényszerül, mert hamar sötétedik, hideg van a szabadban, stb., esetleg lehet adni neki valamit, amit püfölhet, erre akár egy házilag készített bokszzsák is megfelelhet. Viszont azt mindenképpen tisztázni kell, hogy bennünket többé nem üthet meg, mert az fáj nekünk. Ezért nem bántjuk őt mi sem, mert szeretjük és akit szeretünk annak nem akarunk fájdalmat okozni. Elmondhatjuk, hogy vannak olyan sportok, ahol szabad ütni vagy a másikat lebirkózni. Ezt olyanokkal csinálhatja, akik szintén sportolnak, de itt is vannak szabályok, amelyeket be kell tartani.

Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük