top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mert Barbie-nak nem (sem) kell „tökéletesnek” lennie...

Úgy tűnik, hogy a Barbie gyártója, a Mattel ismét harcba száll a sokszínűség elfogadásáért. Ami ez esetben szó szerint értendő: a másság elfogadása érdekében olyan sorozat forgalomba hozatalát kezdték meg, ahol Barbie – egyébként sokat támadott – szépségideálját „megfűszerezték” egy kis való élettel: az egyik babának például nincsen haja, míg a másik Barbie bőréből foltokban hiányzik a bőr festékanyaga.


Kíváncsi vagyok, mekkora sikerül lesz ezeknek a „tökéletlen” Barbie-knak.

 

A „más” Barbie-k megjelenésének még azért is van kitüntetett jelentősége, mert azok a babák, melyeket már egészen kicsi korukban kézhez kapnak a kislányaink, óhatatlanul etalonként, a szépség fokmérőiként szolgálnak számukra. És éppen a Barbie-t kezdettől fogva sokat támadták azért, mert olyan testarányokat állít szépségideálként a gyerekek elé, melyek a valóságban voltaképpen nem is léteznek.


A Mattel korábban is próbálkozok azzal a koncepcióval, hogy valamilyen megkülönböztető testi jegyet viselő Barbie babákat gyártott, nyilvánvalóan abból a megfontolásból, hogy a gyerekek már korán szembesüljenek azzal, hogy nem vagyunk egyformák, és a másik ember megítélése nem alapulhat azon, hogy külső megjelenésében kisebb vagy nagyobb mértékben eltér a nagy többségtől. Az elgondolás egyébként nem rossz, annál is inkább, mert tudjuk, hogy a gyerekek hajlamosak kiközösíteni azt, aki valamiben különbözik tőlük. Ehhez pedig még valami különösebb külső megkülönböztető jegy sem szükséges, elég egy szemüveg vagy egy égővörös haj.



Évekkel ezelőtt a mozgáskorlátozottság volt a tematika, vehetett például kerekesszékes babát a kislányának az a szülő, aki már korán érzékenyíteni szerette volna a testi másság iránti elfogadásra. Azt a babát is a Mattel gyártotta, és a Becky nevet kapta. Más kérdés, hogy a szép elgondolásba több hiba is csúszott, például Becky kerekesszéke nem volt kompatibilis a Barbie-univerzum több elemével, például nem fért be a Barbie-ház ajtaján. Hacsak ez nem szándékos volt a Mattel részéről, hogy a kislányok már korán szembesüljenek a mozgáskorlátozottak életét megnehezítő tényezőkkel is, bár szerintem nem akarattal történt a tervezési malőr. Ám valószínűleg nem (csak) ez volt az oka, hogy a kerekesszékes Becky eladási adatai nem igazolták a várakozásokat, ezért egy idő után a gyártás és forgalmazás beszüntetése mellett döntöttek.


Barbie alopeciával és vitiligóval

Most itt az újabb próbálkozás: a sokszínűség ünnepeként a Mattel haj nélküli és foltos bőrű Barbie-kat hozott forgalomba. A kopasz Barbie-kkal azokra a kislányokra gondoltak, akik az úgynevezett alopecia következtében tartósan vagy például kemoterápia miatt időlegesen haj nélkül kénytelenek élni. A közösségi oldalakra és a videómegosztóra felkerült például egy videó, aki egy alopeciás kislány örömére osztotta meg akkor, amikor a csomagbontás során kiderült, hogy új babájának éppen úgy nincs haja, mint neki.


Ezen a videón pedig egy lengyelországi gyermekonkológiai osztály kis betegei próbálgatják a a parókákat a kopasz Barbie fejére:




Mi az alopecia?

Az alopecia a haj elvesztését jelenti, mely eredményezhet kopasz foltokat, de teljes kopaszság is lehet a következménye. Kialakulásának számos oka lehet az örökletes tényezőktől a fokozott stresszen át a pajzsmirigybetegségekig és autoimmun kórképekig, de szép számmal vannak olyan esetek is, ahol a hajvesztés oka pontosan nem is tisztázható. A haj nélküli állapot érthető módon nagyon megviseli az érintettet, és különösen kislányoknál lehet pusztító hatása az énképre és az önbecsülésre.


Mi a vitiligó?

A vitiligó azt jelenti, hogy a bőr festékanyaga, a melanin foltokban hiányzik, melynek következtében a normális bőrfelszínt lényegesen világosabb foltok tarkítják, melyek napfény hatására sem változtatják meg a színüket. Ennek az állapotnak a pontos oka sem ismert, csak feltételezések vannak rá. Az érintettek énképe szempontjából különösen szerencsétlen helyzet, hogy ezek a festékhiányos foltok leggyakrabban az arcon, a nyakon és a kezeken jelennek meg, tehát első pillantásra is jól látható helyeken.


A Mattel tehát úgy döntött, hogy legfrissebb szériájában ezeket a testi másságokat helyezi a középpontba, a haj nélküli és vitiligós Barbie-n kívül így most már van végtagprotézises baba is, és a kerekesszékes Barbie is visszatért a játékboltok polcaira. Ez egyébként nem teljesen új törekvése a játékgyárnak, hiszen korábban már – éppen a folyamatos támadások nyomán – piacra dobott a valóságoshoz közelebb álló testarányokkal, tehát például nem valószerűtlenül vékony derékkal megáldott babákat is. És ebbe a sorba illeszkednek a különböző bőrszínű Barbie-k is, de 2017-ben elkezdték gyártani a hidzsábot viselő modelleket is.

A 2015-ben megkezdett koncepció eredményeként a Barbie Fashionista szériába most már több mint 170 olyan Barbie tartozik, aki külső megjelenése alapján valamiben más, mint a többiek.


Divatba jött a másság

Bizonyára marketingszempontok is szerepet játszanak abban, hogy a reklámcégek és ügyfeleik egyre jobban keresik azokat a modelleket, akik valamiben eltérnek a nagy átlagtól, és ebbe beletartozik a nyilvánvaló testi másságok miatt választott modellek szerepeltetése is. Bármi is az ok azonban, az eredmény mindenképpen üdvözlendő, mert ezzel is minden nap a többségi csoportba tartozók arc elé „tolják”, hogy nagyon sokfélék vagyunk. Ebbe a sorba illeszkedik például annak a modellnek a népszerűsége, akinek testét egy korábbi baleset következtében hegek borítják, vagy az a kislány, akire kifejezetten ekcémája miatt esett egy nagy ruházati hálózat választása legújabb kampányában. De a múltkor, amikor egy hazai fehérneműgyártó cég kínálatát böngésztem, ugyancsak örömmel bukkantam rá egy olyan fotóra, ahol a modell bőrén jól látszanak a vitiligó jelei. Nem tudom persze, hogy ez véletlen vagy tudatos döntés eredménye volt, de mindenképpen jó iránynak tartom.

Forrás: CNN


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page