Anyás-Apás · 2020.01.30 06:37 · 6 perc

Egy ekcémás kislány útja a modellek világába

Egy nagy brit ruházati cég egy 8 éves kislányt választott legújabb reklámkampánya arcának. Macy Foley-Speakman csecsemőkora óta ekcémában szenved, és az arcát borító vörös foltok miatt eddig a tükörbe sem szívesen nézett bele, mert nagyon nem tetszett neki, amit ott lát.

Most azonban teljesült az álma, bekerült a modellek világába…


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

…méghozzá nem is akárhogyan: a M&S brit ruházati bolthálózat reklámszerződésével. Az lesz a feladata, hogy a cég kifejezetten ekcémások és érzékeny bőrűek számára kifejlesztett termékcsaládját, a DreamSkint népszerűsítse.

Az álomszerződésről a Warringtonban élő kislány édesanyja beszélt a Liverpool Echo című lapnak. Elmondta, hogy Macy ekcémája 3 hónapos korában kezdődött, és néha olyan súlyos méreteket öltött, hogy az utcán megbámulták az arcát borító vöröses-lilás foltok miatt. Nem tettek jót az önbizalmának azok a kérdések sem, melyek lépten-nyomon azt tudakolták, hogy tán valamilyen fertőző betegségben, például himlőben szenved-e.

„Az emberek nem is sejtik, milyen nehéz helyzet ez. A kislányom mindig azt kérdezi, hogy miért bámulják meg az emberek, aztán egyszer csak már nem is nézett bele a tükörbe, mert azt mondta, nem is akarja látni magát” – meséli az édesanya.

Macy bőrét naponta hétszer speciális testápolóval kenik be, de még így is előfordul, hogy a bőre lilává és vörössé, szárazzá válik, és viszket. Szerencsére az iskolában soha nem bántották a bőrbetegsége miatt, az osztálytársak inkább segítik és fogják a kezét, amikor nagyon viszket a bőre, hogy ne vakarja. Még az iskolai egyenruhája is speciális anyagból készül, hogy ne irritálja a bőrét.

A fordulópontot az hozta el a kislány életében, amikor egyszer a tévét nézve megállapította, hogy „senki nem néz ki úgy, mint én”, majd elhatározta, hogy modell lesz, hogy segítsen elfogadtatni ezt a bőrbetegséget. Ezzel nem egyedüli a családban, hiszen dédmamája, Jean Guinan az 1960-as években már dolgozott modellként a M&S cégnek. Aztán amikor az Eczema Outreach Support jótékonysági szervezet Nacy iskolájába látogatott, és a kislány elárulta nekik, hogy az az álma, hogy modell legyen, a szervezet megkereste a divatcéget. Innen már csak egy ugrás volt a modellszerződés aláírása a DreamSkin termékek reklámozására. Macy úgy érzi, hogy a dédmamája büszke lenne rá.

Ekcéma… az mi?

Az ekcéma gyulladásos bőrbetegség, melynek leggyakoribb formája az úgynevezett atopiás ekcéma vagy atopiás dermatitisz (magyarul: bőrgyulladás). A gyulladás igen változó súlyosságú lehet, egyeseknél csak enyhe, míg másoknál akár súlyos formát is ölthet. Jellemzője, hogy jobb és rosszabb időszakok (fellángolások) váltják egymást. Az ekcémának végleges gyógymódja nem ismert, a kezelés a tünetek enyhítésére szorítkozik. Kezelésként leginkább bőrlágyító krémeket, testápolókat, súlyosabb esetekben szteroidkészítményeket javasolnak az orvosok. Az atopiás ekcéma gyakran csecsemőkorban kezdődik, ám minden 3 érintett gyermek közül kettő idővel „kinövi” a betegséget, azaz tizenéves korra a tünetek megszűnnek.

Az „atopiás” megjelölés azt jelenti, hogy az ekcéma kialakulásában allergiás komponensek is szerepet játszanak, az ekcéma azonban nem tekinthető szimpla allergiás betegségnek. Az atopiás ekcémához az átlagosnál gyakrabban társulhatnak egyéb atopiás állapotok, például asztma vagy szénanátha.

Az ekcémás bőr általában száraz, esetenként vörös vagy lilás, illetve gyulladt. A leggyakrabban érintett bőrterületek a hajlatok, például a könyök- vagy térdhajlat, a csukló, illetve a nyak, de gyakorlatilag a test bármely pontján előfordulhat. Csecsemőknél az ekcéma gyakran az arcon jelenik meg. A gyulladt bőr viszket, az állandó vakaródzás hatására megvastagodhat. Előfordulhat a bőrön hólyagok megjelenése is.

Az ekcéma az esetek legnagyobb részében 5 éves kor előtt kezdődik, és iskoláskorra átlagosan minden ötödik gyermeknél észlelhetők bizonyos fokú ekcémás jelek. A tizenéves kor közepére a tünetek az esetek jelentős részében vagy teljesen eltűnnek, vagy jelentősen enyhülnek.

Az ekcéma pontos oka nem ismert. Úgy tűnik, hogy a bőr gátfunkciója szenved károsodást, melynek következtében a bőr fokozottan veszít vizet, mely a bőr kiszáradásához vezet. A folyamatban az immunsejteknek is szerepet tulajdonítanak, melyek olyan anyagokat szabadítanak fel, melyek bőrgyulladáshoz vezetnek. E folyamatok háttere és kiindulópontja ugyanakkor nem teljesen tisztázott. Valószínűleg örökletes tényezők is közrejátszanak, melyet az is jelez, hogy az ekcémás esetek egy adott családon belül halmozódhatnak. Ha a családban már van ekcémás beteg, a gyermeknek is nagyobb esélye van arra, hogy az ekcéma nála is jelentkezik.

Vannak tényezők, melyeknek szerepet tulajdonítanak a tünetek kiváltásában. A legfontosabbak közül néhány:

– levegőszennyezés

– háziporatka, pollenek

– élelmiszerek

– fertőzések

– éghajlatváltozás

– stressz

– egyéb életmódbeli tényezők

#ekcéma #modell

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük