top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mennyit tudsz a méhnyakrákról? És a HPV-ről? - kvíz

Februárban a méhnyakrák a hónap témája itt, az Anyás-Apáson. Rengeteg cikket olvashattál már eddig is. Ha rendszeresen ellátogatsz ide, akkor pontosan tudod mát, hogy a méhnyakrák kialakulásában nagyon jelentős szerepe van a humán papillómavírusnak, azaz a HPV-nek.


Az is tudod, hogy a HPV ellen már létezik védőoltás is, de arra például emlékszel-e, hogy csak a lányoknak érdemes beadatni a vakcinát, vagy a fiúk is profitálhatnak belőle?

 

Az Anyás-Apás korábbi kvízeit itt találod!


Azt is biztosan tudod, hogy évente el kell járni nőgyógyászati szűrővizsgálatra, de vajon azt is tudod-e, hogy a HPV elleni védőoltás feleslegessé teszi-e a rendszeres szűrést? Egyáltalán, mikor kell elmenni a nőgyógyászhoz: csak amikor panaszod van vagy évente akkor is, ha semmi furcsaságot nem tapasztalsz magadon?

A mai kvízben 10 + 1 állítást olvashatsz. Egyszerű a dolgod, "csak" azt kell kitalálnod, hogy ezek az állítások igazak vagy hamisak.

Kezdhetjük?





Hány pontot sikerült összegyűjtened? Ha legalább 10-et, akkor szinte minden fontos infót ismersz a témában.


De ha nem, akkor az Anyás-Apás méhnyakrák témában megjelent eddigi cikkeit itt, a HPV-ről szóló cikkeket pedig itt találod.


Nézelődj, olvasgass, tájékozódj! Aztán fuss neki még egyszer a kvíznek, biztos vagyok benne, hogy másodjára sokkal jobban sikerül.

Aztán nézz bele a naptáradba: mikor jártál legutóbb nőgyógyásznál? Egy évnél régebben? No, akkor nyomás időpontot kérni!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás korábbi kvízeit itt találod!


0 hozzászólás
bottom of page