top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Meleg és egyedülálló, mégis öt gyereket fogadott örökbe

Mit jelent a család? Kikből áll egy „szabályos” család? Ki fogadhat örökbe? Egy „szabályos” család vagy az is, aki valamiben más? Aktuális kérdések ezek mostanában. Egy nem „szabályos” család történetét hoztam mára, egy olyan családét, ami a hagyományos családmodell szinte minden kritériumát felrúgja.

Szinte mindet, de mégsem mindet. Mert a legfontosabb megvan.

 

Egy egyedülálló férfi ugyanis gyereket fogadott örökbe. Első „furcsaság”. Ráadásul rögtön ötöt (második „furcsaság”), öt testvért, mert nem akarta, hogy a gyerekek elszakadjanak egymástól. A 29 éves örökbe fogadó apa meleg (harmadik „furcsaság”), egy hajszalon tulajdonosa.

„Mindig tudtam, hogy egyszer majd szeretnék gyermeket örökbe fogadni, mivel én magam állami gondozásban nőttem fel. Azt, hogy a saját nememhez vonzódom, már nagyon korán felismertem, és sokszor eszembe jutott, vajon kapok-e gyereket, ha egyszer tényleg rászánom magam az örökbefogadásra.”

Kapott, méghozzá rögtön hármat is. Az első három gyerek, aki hozzá került 2018 decemberében, három kisfiú volt, három testvér, akik most 9, 5 és 4 évesek. Hamarosan azonban kiderült, hogy azzal, hogy örökbe fogadta őket, a három kisfiút elszakította két lánytestvérüktől, akik most 10 és 8 évesek. Nem volt tehát kérdés, hogy akkor már mind az öt testvért együtt szeretné nevelni. Felvette hát a kapcsolatot a két kislány nevelőanyjával, és nemsokára meglátogatta őket a fiúkkal együtt.

„Amikor meglátták egymást, sorban összeölelkeztek és sírtak örömükben. Ahogy néztem őket, az volt a pillanat, amikor eldöntöttem: oké, mind az ötünket örökbe fogadom.”

Az örökbefogadó apa gyermekkoráról egyébként azt lehet tudni, hogy egy kilencgyermekes családba született, és akkor került állami gondozásba, amikor a legkisebb testvére még csak kétéves volt, aztán nem is látta a testvéreit egészen 16 éves koráig.

„Túlságosan jól ismerem azt az érzést, amikor egy gyereket elszakítanak a családjától és a testvéreitől, ezért nem hagyhattam, hogy ugyanezt ezek a gyerekek és átéljék.”

Azt is elárulta, hogy a legközelebbi barátai közül is sokan megkérdőjelezték a döntését, nem értik, miért fogadott örökbe rögtön öt gyereket, de kitart döntése mellett, és az összes gyermekét egyformán szereti.

„Mind az öt gyermekem csodálatos. Sokan azt hiszik, hogy nehéz dolog egyedül nevelni öt gyermeket úgy, hogy még saját házam sincsen, de sokkal könnyebb, mint azt az emberek gondolják. A gyerekeknek szülőkre van szükségük, kettőre vagy legalább egyre.”

Nem titkolja azonban azt sem, hogy sokat idegeskedett az örökbefogadás véglegesítéséig, félt attól, nehogy valami közbejöjjön.

„Sírtam örömömben, amikor végre kézhez kaptam a határozatot, hogy végre, megcsináltam, nem kell tovább aggódnom. Másnap reggel megkönnyebbülve ébredtem, és hatalmas békét éreztem a szívemben, valamint hálát a sorsnak, hogy enyém lehetnek ezek a gyerekek.”

Szerencsére azóta is jórészt csak pozitív reakciókkal találkozik az emberek részéről, és egy percre sem bánta meg döntését.


Ja, egy dolgot kifelejtettem a történetből, a helyszínt. Az örökbefogadás egy amerikai nagyvárosban, Cincinnatiban történt. A nem „szabályos” család feje a 29 éves egyedülálló, meleg apa, Robert és a gyerekek: a 10 éves Marionna, a 9 éves Robert Jr., a 8 éves Makayla, az 5 éves Giovanni és a 4 éves Kiontae.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:




0 hozzászólás
bottom of page