top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Megengedheti-e a tanár, hogy a diák elaludjon a padban?

Alapértelmezés szerint nem kap dicséretet az a diák, aki az óra alatt elszunyókál a padban, sőt akár egy intő is kinéz neki. A közösségi médiában azonban vírusként terjed egy videó, melyben egy volt középiskolai pedagógus arra biztatja a tanárokat, hogy nézzél el, ha egy diák elbóbiskol az órájukon.

Az empatikus oktató ezt azzal indokolja, hogy míg nem ismeri a tanár a dolog hátterét, addig pozitívan kell hozzáállnia az ilyesmihez. Cikkünkben szakértők mérlegelik ennek a döntésnek az előnyeit és lehetséges következményeit.

 

„Néha a legjobb dolog, amit egy tanár tehet egy diákjáért, hogy hagyja, hogy bejöjjön az órára és fejét a padra hajtva aludjon egy kicsit”

– vallja Brandon Holeman (@bcholeman) TikTok-felhasználó, aki eztán kifejti, miért fontos a diák helyébe képzelni magunkat, mielőtt lustának bélyegeznénk őket.

„Volt egy diákom, aki szemmel láthatóan zaklatottan jött be az órámra.”

Az óra kezdete előtt azonban a diák egyik osztálytársa megsúgta a pedagógusnak, hogy a diák nagyapja épp előző este halt meg. Így amikor a tanár kiosztotta az aznapi dolgozat feladatlapjait, a diák feladatlapja mellé egy kis cetlit csúsztatott ezzel a szöveggel:

„Részvétem a téged ért óriási veszteség miatt. Imádkozom érted. A tesztre már 100 pontot kaptál. Csak add be.”
„Nem dicsekvésből mesélem ezt el, és nem is azért, hogy magamat fényezzem. Csak azt szeretném vele kifejezni, hogy a tesztekre kapott pontszámok sokszor kevésbé fontosak, mint az, hogy valamennyire ismerjük a diákjaink magánéletét és szükség esetén átsegítsük őket a nehézségeken.”

A videó 7,4 millió lájkot és 89,3 ezer kommentet gyűjtött be, amelyek többsége dicsérte az empatikus pedagógust:

„Több olyan tanárra van szükségünk, mint amilyen te vagy. Három tinédzser anyukájaként köszönöm neked, hogy ilyen vagy.”

Míg egy másik kommentelő szerint:

„Az ilyen pedagógusok miatt visszanyertem a hitem az iskolák erejében.”

Bár a videó 2020 februárjában készült, ma is ugyanolyan aktuális, mint valaha.

„A tanárok olyanok, mint az elsősegélynyújtók, akiknek tudniuk kell, mit kell tenniük [nehéz lelki szituációkban]”

– mondta el az eset kapcsán Regine Muradian iskolapszichológus.


4 módszer az iskola keltette szorongás és stressz enyhítésére

De vajon az a megfelelő megoldás, hogy adott esetben megengedjük, hogy a diák átaludja az órát? Egy oktatási szakértő szerint nem jó ötlet szemet hunyni az órán való alvás felett:

„Hiszen a diákok azért vannak ott, hogy tanuljanak és bővítsék ismereteiket”

– mondja. Mindazonáltal azt sem gondolja, hogy büntetést érdemel az a diák, akit éppen a tanórán nyom el az álom. Szerinte kellő empátiával kell az ilyen helyzetekhez állni és a szülővel együttműködve tisztázni az alvászavar kiváltó okát. Hiszen ezer dolog vezethet odáig, hogy a diák elalszik a padban.

Ezek közül csak néhány, melyekre érdemes külön is odafigyelni:

  • álmatlanság

  • depresszió

  • szorongás

  • problémák az időbeosztással

  • túl sok képernyő előtt töltött idő

  • nehézségek egy átmenet során, például amikor a diák középiskolába kerül, költözés vagy más ok miatt iskolát vált, vagy szülei válnak.

A rutinok – pontosabban azok hiánya – is szerepet játszhat abban, ha a diák annyira fáradt, hogy elalszik az iskolában. A nyári szünet vége felé például a szülőknek tudatosan kell készíteniük gyermekeiket arra, hogy az első becsengetéssel a legtöbb családban alapjaiban változik meg a vakáció alatt megszokott reggeli és esti rutin. Ez pedig a napi időbeosztás változásán túl hatalmas stresszt is jelenthet.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page