top of page
 • Szerző képeAnyás-Apás

Manikűrözhet-e egy várandós?

A címben szereplő kérdésre a nyilvánvaló és kézenfekvő válaszod valószínűleg egy határozott igen, és ezzel nagy vonalakban igazad is van. Manapság azonban, amikor egy szép manikűrhöz már nemcsak a körömolló és a körömreszelő, esetleg egy kis színtelen vagy szolid színű körömlakk tartozik hozzá, hanem a műkörmösök vegyi anyagok egész arzenáljával dolgoznak, a feltett kérdésre adott válasz egy egyszerű igennél azért jóval összetettebb.

A cikk a legfontosabb szempontokat foglalja össze, melyekre érdemes odafigyelni.

 

A várandósság alatti manikűr lehetséges egészségi hatásairól nincs hivatalos útmutatás, és a legtöbb egészségügyi szakember szerint semmi ok nincs a manikűr kerülésére a kilenc hónap alatt sem. Azonban tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy lehetőség szerint kiküszöböljük a vegyi anyagok potenciálisan káros hatásait.


A körömkezelések – például a zselés körmök – terhesség alatti egészségi hatásaival kapcsolatban nagyon kevés kutatás született, így laikusnak ér orvosnak egyaránt egy információszegény környezetben kell döntéseket hozniuk.


A legfőbb aggodalom az, hogy az érintett vegyi anyagok kis mennyiségben bejuthatnak a szervezetbe. A „normális” expozíciós szintek mellett azonban nem valószínű, hogy a vegyi anyagok bejutnak a véráramba is vagy hatással vannak a fejlődő magzatra. Az egyetlen kivétel a metil-metakrilát nevű vegyi anyag, mely a műkörmökhöz használt ragasztási technikákhoz lehet szükséges, és senki számára nem biztonságos.

Aki tart a manikűrös vegyi anyagok lehetséges hatásaitól, viseljen maszkot és inkább a hagyományos, mintsem a géllakkozást válassza.


Az egyes szakmai szervezetek, például a National Childbirth Trust egyértelműen úgy foglalnak állást, hogy a manikűrözés a várandósság alatt is biztonságos.


Ezt az alábbi megállapításokkal magyarázzák:

 • A manikűrözés, sőt még a műkörömépítés során is csak minimális mértékben és csak rövid ideig van kitéve a várandós szervezete a potenciálisan káros vegyi anyagoknak.

 • Ha valamennyi kemikália mégis felszívódik a bőrön keresztül, ebből a magzatba szinte egészen biztosan nem jut akkora mennyiség, ami már veszélyes lehetne.

 • Nincsenek azt igazoló meggyőző adatok, hogy a manikűr vagy a köröm ápolás során használt vegyi anyagok a szokványos dózisban károsak lennének. A „szokványos dózis” fogalma természetesen csak arra a személyre vonatkozik, aki alkalmanként manikűrözik vagy jár manikűröshöz, hiszen a körömszalonokban dolgozók értelemszerűen sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve ezeknek a vegyi anyagoknak.

Ez utóbbival kapcsolatosan figyelmeztető annak a tavaly megjelent vizsgálatnak az eredménye, mely a műkörmösök gyermekeinek egészségi állapotát felmérve azt találta, hogy körükben nagyobb arányban fordulnak elő veleszületett szívhibák és velőcső-záródási rendellenességek. A tanulmány szerzői azonban arra is figyelmezettek, hogy az elemzésbe bevont mintanagyság viszonylag kis létszámú volt, így nem zárható ki, hogy az adatok túlbecsülték a körömszalonokban dolgozókat fenyegető kockázatokat.


Lehet-e akril műkörmöt csináltatni a várandósság alatt?

Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy az akril körmök kötőanyagként néha metil-metakrilátot tartalmaznak, mely nemcsak a várandósoknál, hanem bárkinél álmosságot és szédülést okozhat, a hosszan tartó expozíció pedig bőrirritációhoz vezethet. A metil-metakrilát a kötőanyagok egyik alkotó eleme lehet, mely kis mennyiségben van jelen, és még ennél is kevesebb az a mennyiség, ami a körömépítés után visszamarad. Mindazonáltal – mivel némi egészségi kockázatot mégiscsak jelent – a szakemberek úgy foglalnak állást, hogy lehetőség szerint érdemes elkerülni a metil-metakriláttal történő érintkezést. Ha várandósan ragaszkodsz az akril körmökhöz, akkor kérd meg a műkörmösödet, hogy lehetőleg olyan ragasztót használjon, amely nem tartalmaz metil-metakrilátot.


Kockázatok

A terhesség alatti alkalmi körömkezeléssel kapcsolatos kockázatok nem bizonyítottak. A manikűr vagy pedikűr lehet öngondoskodási stratégia vagy a wellness-rutin része. Azonban bizonyos manikűrös vegyi anyagokkal való tartós, gyakori érintkezés káros lehet. A korábban említett 2021-es tanulmány összefüggést talált a körömtechnikusként végzett munka és a bizonyos fejlődési rendellenességekkel született babák száma között. A vizsgálat 61 résztvevője körmösként, 39-en pedig fodrászként is dolgoztak. Az adatok azt jelezték, hogy a teljes munkaidőben dolgozó műkörmösöknek nagyobb valószínűséggel születtek szív- vagy velőcső-rendellenességgel született gyermekeik. Azok, akik mindkét munkakörben dolgoztak, nagyobb valószínűséggel adtak életet ajak- vagy szájpadhasadékkal született újszülötteknek. Az ok-okozati összefüggés azonban még további bizonyításra szorul. Hangsúlyozni kell azt is, hogy a munkájuk során ezekkel a kemikáliákkal dolgozók hosszú távon ki voltak téve azok hatásainak, az alkalmankénti manikűr azonban ennél jóval kisebb kockázatot hordoz.


A körömápolási termékek súlyosbíthatják a gyakori terhességi tüneteket is. Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a körömkeményítők használata a fejfájás, a hányinger, a bőrallergia és a bőrirritáció magasabb kockázatával társult.


Hogyan maradj biztonságban?

Nincs meggyőző adat arra vonatkozóan, hogy a várandósság alatti manikűrözés biztonságos vagy veszélyes lenne. Van azonban néhány tipp, mellyel a valószínűleg egyébként sem nagy kockázat tovább csökkenthető:

 • alapos kézmosás a manikűrözés után, vagy a maradék vegyszerek eltávolítása és a véletlen lenyelésük elkerülése;

 • kevésbé mérgező körömlakkok és körömápolási kellékek használata a szalonban;

 • otthoni manikűrözés a szalonban történő manikűrözés helyett;

 • maszk viselése a levegőbe kerülő párolgó vegyületek belélegzésének csökkentése;

 • a termékek összetevőlistájának áttekintése a vegyi anyagok tekintetében;

 • a zselés és akril körmök kerülése.


Egyéb szépségápolási kezelések a várandósság alatt

Végül röviden ejtsünk szót néhány további szépségápolási módszerről is a váransósság fényében:

 • A hajfestés valószínűleg biztonságos, de a fejbőr érzékenyebb lehet.

 • Az önbarnítás valószínűleg biztonságos, de a kutatások nem erősítették meg a barnító permetek biztonságosságát.

 • A gyantázás és a szőrtelenítő krémek biztonságosak, de a bőr érzékenyebb lehet.

 • Néhány szépségápolási krém és kezelés tretinoint tartalmazhat. A tretinoin az akné kezelésére is használt hatóanyag, mely magzati fejlődési rendellenességeket okozhat, ezért várandósok számára kerülendő.

 • Ha bizonytalan vagy, melyik bőr- vagy körömápolási módszer biztonságos a várandósság alatt is, kérdezd meg orvosodat!


Összefoglalás

A terhesség alatt a manikűr vagy a pedikűr az öngondoskodás pihentető, kényeztető cselekedete lehet. Egyetlen kutatás sem állapította meg egyértelműen, hogy a körömkezelések károsak lennének. Aki aggódik a lehetséges kockázatok miatt, a kezelés után alaposan mossa meg a kezét, viseljen maszkot otthon és a szalonban a manikűr alatt, illetve hozhat vagy kérhet olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak bizonyos vegyi anyagokat.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Várandóssággal kapcsolatos további cikkekért ide kattints!


Comments


bottom of page