top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A győztesek mosolya – az ajak- és szájpadhasadékról

Egy fiatal angol édesanya közzétette 16 hónapos kisfia mosolygós képét. Ebben önmagában nem lenne semmi különleges, a kis George azonban ajak- és szájpadhasadékkal – közkeletű nevén nyúlszájjal és farkastorokkal – jött a világra, ami többek között a szopásban is akadályozta. Most, két műtéten túl már sokkal vidámabb és derűsebb baba, mint korábban volt – mondja az édesanyja.


Kisokos az ajak- és szájpadhasadékról.


 

A 21 éves anya, Megan Thompson azért tette közzé a fotót, mert azt mondja, ez a győztesek mosolya – köszönhetően a gyakorlott és ügyes kezű sebészorvosoknak. Az Birmingham melletti kisvárosban, Erdingtonban élő család gyermeke ajak- és szájpadhasadékkal jött a világra. Ezt a fejlődési rendellenességet népies nevén nyúlajaknak és farkastoroknak is szokás nevezni. A kisfiú fejlődési zavara minden bizonnyal örökletes, hiszen korábban édesanyját, Megant is hasonló fejlődési zavar miatt operálták csecsemőkorában. A most 16 hónapos kisfiú azonban már vidáman mosolyog bele a világra, miután két korrekciós műtéten van túl, az egyiket 5, a másikat 11 hónapos korában végezték el az orvosok. Erre nagy szükség is volt, hiszen az ajak és a szájpad hasadtsága miatt a kisfiú nem tudott szopni, és táplálása nehézkes volt.


Édesanyja így beszél saját maga és kisfia fejlődési rendellenességéről:

„Most már rendesen tud enni, és el sem tudom mondani, milyen nagyszerű érzés volt, amikor az első műtét után először láttam mosolyogni. Szemmel láthatólag sokkal boldogabb, mint a műtétek előtt volt, szinte kicserélődött.
Én is hasonló fejlődési zavarral jöttem a világra, ezért már 3 hónapos koromban műtétre volt szükség. Engem gyermekkoromban sokat csúfoltak a társaim a szájpadhasadékom miatt. A bántás egészen addig a pontig súlyosbodott, hogy iskolát is kellett váltanom. Nagyon szerettem volna, ha a kisfiamnak nem kell majd mindezen keresztülmennie.
Az emberek többsége már a műtét előtt pozitívan közeledett George-hoz, de soha nem felejtem el, amikor egy idősebb férfi odajött hozzánk és megkérdezte: „Mikor javíttatják már ki a sérülést a gyerek arcán?” Lesújtott ez a hozzáállás. Próbálok nem állandóan védekező állásba helyezkedni és magyarázkodni, de el kell magyaráznom, hogy soha nem volt sérülés a kisfiam arcán, amit „meg kellett volna javíttatni”, ő egyszerűen így született. Sokan nem tudják, hogy bár nem elhanyagolhatóak az esztétikai szempontok sem, de az ajak- és szájpadhasadékkal nem ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy akadályozza a szopást, később az étkezést és a beszédfejlődést. Amikor a terhességem 20. hetében végzett ultrahangvizsgálat során kiderül, hogy a kisfiamnak ugyanaz a fejlődési rendellenessége van, mint nekem volt, nagyon ideges lettem, úgy éreztem, az én hibám, hogy a kisfiam beteg. Korábban még csak nem is láttam hasonló rendellenességgel született babát, ezért féltem, hogy képes leszek-e gondozni és ellátni. De amikor világra jött, minden félelmem egy csapásra eloszlott. A világ legszebb újszülöttjének láttam.
Azt szeretném, ha az emberek többet tudnának az ajak- és szájpadhasadékról, mert sokan azt hiszik, hogy ez a legrosszabb, ami egy családdal történhet, pedig ez messze nem így van. George mindenre képes, amire a hasonló korú gyerekek képesek. Azt szeretném, ha a hasonló helyzetben lévő szülők tudnák, hogy az ajak- és szájpadhasadék nem a világ vége.”

Az ajak- és szájpadhasadékról

Az ajak- és szájpadhasadék kialakulásának oka, hogy a magzati életben az arc és a száj képleteinek kialakulásáért felelős, két oldalról növekvő lemezek középen nem nőnek össze, ahogyan normális körülmények között történnie kellene. A rendellenesség a súlyosságától függően lehet egy- vagy kétoldali, esetenként csak az ajkat vagy csak a szájpadot érinti, de a kettő együtt is előfordulhat.


A rendellenesség kialakulásának oka nem pontosan tisztázott. vannak örökletes formák (mint a mostani esetben is), de szerepet játszhatnak létrejöttében magzati hatások, például az anya dohányzása, az epilepszia kezelésében használt gyógyszerek szedése vagy a várandósság alatt átvészelt vírusfertőzés is. És persze vannak esetek, ahol semmilyen nyilvánvaló ok nem igazolható.


Az ajak- és szájpadhasadék elsősorban a szopást akadályozza, ezzel megnehezítve a baba táplálást. ezen kívül zavart okozhat a hangképzésben és a beszédfejlődésben is. A hasadtság miatt előfordulhat, hogy a fül ürege és a melléküregek nem szellőznek megfelelően, ami idült gyulladáshoz vezethet.


A rendellenesség egyetlen megoldása a műtét, melyet – a fenti problémák ismeretében – érdemes minél korábban elvégezni, az orvosok általában azt tanácsolják, hogy legkésőbb 1-2 éves korig kerüljön rá sor. Előfordulhat, hogy a beszéd és a hangképzés eztán sem lesz tökéletes, ilyenkor logopédus segítségére lehet szükség.


Az ajak- és szájpadhasadék a viszonylag gyakori fejlődési rendellenességek közé tartozik, minden 5-600 szülés közül egy babánál fordul elő.

(A kép illusztráció.)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page