top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Láz nélkül is jelentkezhet lázgörcs!

Ma reggel szembejött velem a Facebookon az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyik posztja, melyben hálás szülők mondtak köszönetet a mentősöknek azért, hogy gyorsan, szakszerűen és nem utolsósorban a szülők felé kellő empátiával és nyugodtsággal látták el a kisfiukat, amikor lázgörcs miatt kihívták őket. De hát persze nem is Magyarországon lennénk, ha a sok pozitív és hálás komment közé nem került volna be egy megmondó ember (esetünkben megmondó asszony), aki a szülőket hibáztatta azért, hogy még egy egyszerű lázat sem képesek felismerni és csökkenteni, így csak magukat okolhatják a riasztó lázgörcs kialakulásáért.

A kommenttel – a hangnemén túl – a legnagyobb baj az, hogy alapvető tájékozatlanságról tanúskodik. Hiszen a lázgörcs – a közhiedelemmel ellentétben – nem magas láz következménye és kísérőjelensége, hanem akár normális testhőmérséklet mellett is jelentkezhet.

 

Az OMSZ posztja:

"Tisztelt Mentőszolgálat! Ezúton szeretnénk megköszönni a kollégáik munkáját. 2023. február 23-án a délelőtti órákban hívtuk Önöket. A kisfiunk görcsös rohamot kapott, még jókedvűen játszott, majd szemfelakadás és rángatózás. A segélyhívón egy hölgy segített nekünk, amíg a mentők kiérkeztek. Folyamatosan kérdezte gyermekünk állapotát, mondta, hogy mit csináljunk, közben nyugtatott minket és tájékoztatott, hogy merre járnak a mentősök. A házunkhoz 3 mentőautó érkezett: a vecsési mentőszolgálat, a pestszentlőrinci mentőszolgálat és a Gyermekmentők. Nagyon gyorsan kiérkeztek hozzánk, és rendkívűl kedvesek, segítőkészek voltak. Mire a gyermekmentő megérkezett maximum 10 perc alatt, már minden segítséget megkapott a kisfiunk. Nagyon köszönjük, emberségből, kedvességből, segítőkészségből és minden másból csillagos dupla ötösnél is többek voltak. Köszönjük! Örökké hálásak leszünk! Azóta jobban vagyunk, a vizsgálatok kimutatták, hogy lázgörcsünk volt. Minden szakszerű oktatást is megkaptunk, hogy ezentúl mire kell figyelnünk és mit kell tennünk. (…) Mindent köszönünk Mindenkinek, a szemünkben HŐSÖK VAGYTOK Köszönettel : K. Család"

És az a bizonyos hozzászólás:

"Nem értem, miért nem ismerte fel az édesanya, hogy a gyermekének lázgörcse van. A magas láz ma már mérhető. A roham megelőzhető lett volna az idejében elkezdett lázcsillapítással. Köszönet az OMSZ munkatársainak."

És ezzel szemben a valóság, amit nemcsak a kommentelőnek, hanem mindenkinek jó lenne észben tartania:


A lázgörcsről

A lázgörcs a gyermekkori görcsös állapotok leggyakoribb formája, típusosan a láz felszálló szakaszában jelentkezik, akár már 37 fok körül bekövetkezhet.

A lázgörcsöt rendszerint valamilyen a láz hátterében álló fertőzés kiváltotta bonyolult biokémiai, kórélettani folyamat okozza, és nem maga a láz. Tehát a lázgörcs elnevezés elég szerencsétlen, hiszen így oki tényezőként egyből a lázra gondolunk, helyesebb volna fertőzéshez kapcsolódó görcsnek nevezni. Tehát mivel nem a láz a kiváltó tényező, lázcsillapító adásával a lázgörcs nem előzhető meg.

A lázgörcs 6 hónapos és 6 éves kor között fordul elő leggyakrabban. A gyermekek kb. 3-4 százaléka ebben az életkor időintervallumban átél egy lázgörcsöt. Ennek hátterében állhat genetikai ok, előfordulhat családi halmozódás, egy gyereknél több alkalommal is jelentkezhet. A lázgörcs a gyermek tanulási képességét, viselkedését, értelmi és érzelmi intelligenciáját nem befolyásolja.

A lázgörcs lefolyása

A lázgörcs hirtelen kezdődik, riasztó tünetekkel jár: a gyermek elveszti eszméletét, teste megfeszül szemei fennakadnak, pár másodpercig nem vesz levegőt, ennek kapcsán ellilulhat, majd a végtagokon ritmikus rángatózás lép fel. Általában néhány percig tart, de a rémisztő tünetek miatt egy egyörökkévalóságnak tűnhet. Az időérzék elvesztése miatt a szülők nem is tudják megmondani pontosan meddig tartott a görcsroham. A görcsroham lezajlása után a gyermek tudata egyből nem mindig tisztul fel, kábának tűnik, sok esetben mély alvásba zuhan. A roham alatt a gyermek nyelvét elharaphatja, sérülhet, bepisilhet, bekakilhat. Nagyobb gyermek a történtekre pedig nem emlékszik.


Az úgy nevezett egyszerű lázgörcs esetén. a görcsroham néhány perc alatt megszűnik, de 10 percen belül mindenképpen. Komplikált lázgörcsről akkor beszélünk, ha a fenti jelenségek 10-15 percnél tovább tartanak, ismétlődnek, illetve egyéb idegrendszeri eltérések is észlelhetők.

A lázgörcs nem epilepsziás roham, de ahhoz hasonlóan zajlik le, csak igen ritkán lesz az ilyen gyermek a későbbiekben epilepsziás. Amennyiben egy gyermeknél több alkalommal fordul elő lázgörcsös epizód, illetve egyéb idegrendszeri eltérések észlelhetők neurológia gondozása, követése javasolt. A neurológus gondos mérlegelés után antiepileptikumot- epilepszia elleni gyógyszert – javasolhat az ismétlődő lázgörcsös epizódok megelőzése céljából.

Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázgörcs, hőemelkedés esetén lázcsillapítót adni felesleges és káros.


Mit tegyünk otthon lázgörcs esetén?

  • Fontos, hogy amennyire lehet, őrizzük meg nyugalmunkat, lélekjelenlétünket.

  • A gyermeket fektessük oldalra, és védjük az esetleges sérülésektől, távolítsunk el minden veszélyes tárgyat a közeléből.

  • A görcsroham alatt figyeljük a gyermek légzését, bőrszínét. Görcsroham esetén ugyanis rövid ideig tartó légzéskimaradás, gégeizomgörcs is bekövetkezhet, emiatt a gyermek elsápadhat, leszürkülhet.

  • Amennyiben a ismétlődő lázgörcsről van szó, akkor a gyermekorvos utasításának megfelelően a korábban receptre felírt, hűtőszekrényben tárolt végbélbe adható görcsoldó oldatot a görcs kezdetén a végbélnyílásba kell nyomni.

  • A görcs ideje alatt, illetve amíg teljesen nem tisztul fel a gyermek tudata, a félrenyelés veszélye miatt semmit ne adjunk neki szájon át (gyógyszert, folyadékot sem

  • Ha a gyermek elalszik a lázgörcs végén, akkor hagyjuk nyugodtan pihenni, ne rázogassuk, pofozgassuk.

  • Ha kéznél van egy okostelefon, videóra is vehetjük a folyamatot, amelynek visszanézése sokat segíthet majd a vizsgáló orvosnak!

  • Próbáljuk meg visszaidézni, hogy mennyi ideig tartott a rosszullét.

  • A roham lezajlását követően mérjük meg a gyermek hőmérsékletét.


Mikor kell orvoshoz fordulni, mentpt hívni lázgörcs esetén?

  • A gyermek életének első lázgörcse után kórházi felvétel és kivizsgálás javasolt. A lázgörcs ugyanis egy utólagos orvosi diagnózis. Ezt a diagnózist csak akkor állíthatjuk fel, ha egyéb kórfolyamatokat gondos vizsgálatokkal kizártunk. Az epilepszia, idegrendszeri gyulladásos megbetegedés is kezdődhet lázgörcs képében. Amennyiben a vizsgálatok alapján a tünetek hátterében lázgörcs igazolódik akkor a gyermekorvos a szülőket részletes tanácsokkal látja el és emellett a görcsroham jelentkezésekor a végbélbe adandó, gyorsan ható görcsoldó oldatot ír fel.

  • Ha a görcs 10 percnél tovább tart.

  • Ha a görcs lezajlása után nem rendeződik a gyermek állapota.

  • Ha a görcs közben a gyermek megsérült.

Ezt jegyezd meg!

  • A lázgörcs ijesztő, ám alapjában véve ártalmatlan, megfelelő lélekjelenléttel könnyen uralható jelenség, amelynek nincs hosszú távú káros következménye

  • 6 éves kor alatt fordul elő leggyakrabban. Általában „nagyroham”, rángógörcs képében jelentkezik.

  • Nem a magas láztól, testhőmérséklettől lesz a gyermeknek lázgörcse, hanem a láz hátterében álló fertőzés provokálhatja ki a görcsöt. Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázgörcs!


És még egy nagyon fontos:

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a lázcsillapítás nem gyógyítja meg a zajló betegséget, és nem előzi meg a lázgörcs kialakulását! Ne okoljuk magunkat, hogy nem adtunk a gyermeknek időben lázcsillapítót, hiszen a görcsöt nem előztük volna meg vele. A lázcsillapítás célja kizárólag a gyermek közérzetének javítása. Csak abban az esetben indokolt, ha a láz a gyermeknek levertséget, fáradtságot vagy egyéb kellemetlenséget okoz. Aggódó szülőként sokszor nehéz, de szükséges magunkban tudatosítani, hogy a 39 fokos láz mellett vidám, jókedvű gyerkőcünknek sem kell feltétlenül lázcsillapítót adni.


Fotó: Facebook


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page