top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Levél egy ismeretlennek: a legnagyobb ajándékot, az életet kaptam tőled

Frissítve: 2023. márc. 31.

Nemrégiben nyílt levél jelent meg egy közösségi oldalon. Az írója egy 30 éves édesanya, a címzettje… nos, a címzett ismeretlen. Az átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is szívhez szóló sorok az ismeretlen donornak szólnak, akinek a szíve jelentette az életet az édesanyának, családja számára pedig azt, hogy kisfiuk nem anya nélkül nő fel.

Nicolettnél egy súlyos szívbetegséget, úgynevezett peripartum kardiomiopátiát diagnosztizáltak az orvosok kisfia születésekor, ezért valószínűleg már nem is élne, ha nem sikerült volna időben donor szívet találni számára.

 

Az idei volt az első karácsony, amikor a tavaly nyáron háromfősre bővült család végre együtt, normális körülmények között ünnepelhetett. A 30 éves Nicolettnél ugyanis 2020 októberében, Beckett nevű kisfia születése után mindössze három hónappal a szívelégtelenségnek olyan ritka formáját diagnosztizálták az orvosok, mely terhességgel összefüggésben alakult ki. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy műtét nélkül is sikerül Nicolett állapotát megfelelően kézben tartani, végül kiderült, hogy csak szívtranszplantáció mentheti meg az életét. Amikor felkerült a transzplantációs várólistára, nem sok jóval kecsegtették az orvosok, hiszen azt mondták neki, hogy hosszú hónapokba, talán egy évbe is beletelhet, mire megfelelő szív akad számára. Ilyen esetekben az idő sürget, és ahogy telik az idő, úgy csökken annak reménye is, hogy időben sor kerülhet a műtétre. De a fiatal anyának óriási szerencséje volt, hiszen csupán 9 napot kellett várnia arra a bizonyos életmentő telefonhívásra, melyben a kórházi transzplantációs team összekötője tudatta vele, hogy találtak számára alkalmas szívet, melyet 2020. december 20-án be is ültettek a mellkasába.


Így bár az első közös karácsony kútba esett, hiszen Nicolett a műtét után lábadozva a kórházban töltötte az ünnepeket, az idei már igazi családi karácsony volt férjével, Markkal és azóta egyévessé cseperedett kisfiukkal, Beckett-tel.


Nicolett azonban nem feledkezett el ismeretlen megmentőjéről, ezért az idei karácsonyon nyílt levelet írt számára:

„Annak írom ezt a levelet, akinek a szíve a mellkasomban dobog, bárki is legyen az. Szeretném, ha tudnád te is és a szeretteit is, mennyire hálás vagyok neked mindörökké. Azzal az önzetlen gesztusoddal, mivel nekem ajándékoztad a szívedet, a létező legnagyobb ajándékot, az életet adtad nekem. Neked köszönhetem, hogy jelen lehetek a kisfiam életében, és újra és újra el fogom neki mondani, hogy az anyukája egy idegen embernek köszönheti a szívét és az életét. Nincs olyan nap, hogy ne gondolnék rád, és csak remélni tudom, hogy méltó leszek az ajándékodra.”

A levél aztán azzal folytatódik, hogy a fiatal édesanya azzal is szeretném meghálálni a második esélyt, amit az élettől kapott, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy a peripartum kardiomiopátia bár szerencsére ritka, de súlyos betegség, ezért fontos, hogy mindenki felfigyeljen az intő jelekre és orvoshoz forduljon.


Nicolett azt is elmesélte, hogyan kezdődött a betegsége. Kisfia júliusi megszületése után kezdetben minden teljesen rendjén valónak tűnt, pár hónappal később azonban elkezdett rettentően fulladni, és már az olyan kis megerőltetés és teljesen kimerítette, hogy felálljon a kanapéról. Végül októberben szánta rá magát, hogy panaszaival orvoshoz forduljon. Eztán már nagyon gyorsan, mindössze néhány nap alatt megszületett a diagnózis: peripartum kardiomiopátia. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy a szívtranszplantáció csak egy távoli, végső megoldásként jön szóba, Nicolett szívének állapota azonban hihetetlenül gyorsan hanyatlott, ezért transzplantációs várólistára került.


A peripartum kardiomiopátiáról

A peripartum kardiomiopátia (PPCM) a szívelégtelenségnek egy ritka formája, mely a terhesség utolsó néhány hónapjában vagy a szülés utáni hónapokban alakul ki. A betegség felismerését nehezíti, hogy első tünetei sokban hasonlítanak azokhoz a problémákhoz, melyek a harmadik trimeszterben nagyon sok várandósnál jelentkeznek.


A PPCM következtében a szív megnagyobbodik, a szív falát alkotó izmok meggyengülnek, emiatt a szív egyre kevésbé képes ellátni a feladatát, azaz a vért a létfontosságú szervekhez pumpálni.


A PPCM tünetei lehetnek:

  • állandó fáradtság, kimerültség;

  • szívdobogásérzés, szapora és/vagy szabálytalan szívverés;

  • gyakori éjszakai vizeletürítés;

  • légszomj, fulladás, mely kezdetben csak terhelésre, később már nyugalomban is jelentkezik;

  • bokaduzzanat;

  • nyaki vénák tágulata.

Vannak bizonyos tényezők, körülmények, melyek fennállásakor az átlagosnál nagyobb eséllyel kell számítani PPCM előfordulására. Ezek a következők:

  • elhízás;

  • korábbi szívbetegség (pl. szívizomgyulladás);

  • bizonyos gyógyszerek szedése;

  • dohányzás;

  • alkoholfogyasztás;

  • több szülés;

  • elégtelen táplálkozás.

A PPCM kezelésére gyógyszerek adására kerülhet sor, melyek segítenek a szív elégtelen pumpafunkciója következtében a szervezetben felszaporodott folyadék kiürítésében, illetve támogatják a szív működését. A kezelés fontos része a folyadékbevitel megszorítása, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás elhagyása, a kiegyensúlyozott étkezés és a szív állapotához igazodó rendszeres fizikai aktivitás.


Végső esetben szívtranszplantáció válhat szükségessé, ahogyan ebben az esetben is történt.

Fontos tudni, hogy akinek egyik várandósságában már előfordult PPCM, ott nagyobb a valószínűség arra, hogy a következő várandósságában is kialakul hasonló.

Forrás: American Heart Association


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page