top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Kisfiú vagy kislány? – 6 + 6 babonaság öreganyáinktól 1.

Frissítve: 2023. jún. 3.

„Na, kisfiú lesz vagy kislány?” – ez az a kérdés, melyet minden várandós nő megkap, legalább egyszer. Manapság, az ultrahang és a genetikai vizsgálatok korában ma már nem boszorkányság kideríteni, milyen nemű baba növekszik odabenn, és nem is mindenki akarja tudni, hogy kisfiú vagy kislány érkezik-e a családba. De még ha így is van, jó móka lehet találgatni a baba nemét.

kisfiú vagy kislány
kisfiú vagy kislány

Ehhez összeszedtem néhány jóslási módszert, régmúlt idők babonáiból és újabbakból egyaránt. Egy dolgot ne feledj: az összes módszer közös abban, hogy egyiket sem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték. Azaz az egész nem több, mint játék.

 

Lássuk hát a módszereket, most 6-ot, aztán hamarosan újabb 6-ot.


1. Édes vagy sós ételek utáni sóvárgás, kívánósság

Ha azon kapod magad, hogy örökké édeset ennél, az állítólag annak a jele, hogy kislányod lesz. A sós vagy akár fehérjében gazdag ételek utáni vágyakozás ezzel szemben kisfiú érkezését jelzi előre. (És ha mindenre vágysz, sósra és édesre egyaránt? Nos, az csak azt jelenti, hogy várandós vagy.)

A valóságban a terhességi kívánósságnak nincs egyértelmű oka. A szakértők szerint várandósok bizonyos ételek iránti sóvárgása olyan tényezőkkel függ össze, mint táplálkozási hiányállapotok, bizonyos függőséget okozó élelmiszer-összetevők vagy akár a társadalmi és kulturális nyomás.


2. Fokhagyma-teszt

Tegyél egy próbát saját – és párod – kockázatára! Ha képes vagy sok fokhagymát enni, de nem érzed a szagát, az „nyilvánvalóan” azt jelenti, hogy lányt hordasz a szíved alatt. Bár erre persze semmilyen tudományos vizsgálat nem talált bizonyítékot.


3. Reggeli rosszullétek

Sajnos ez a korai terhességi tünet nem válogat. De ha túl erős és gyakori hányinger és reggeli rosszullét gyötör, akkor állítólag kislányt várhatsz. Még egy régi női mese, amiben van egy szemernyi igazság!

Nem, a reggeli rosszullétekből valószínűleg nem lehet megjósolni a baba nemét. Néhány tanulmány azonban összefüggést talált az extrém reggeli rosszullétek (hyperemesis gravidarum) és olyan tényezők között, mint az első terhesség, az ikerterhesség és a lánymagzat viselése.


4. Terhességi ragyogás („pregnancy glow”)

Ha az arcbőröd ragyogó, a hajad pedig egy Pantene-reklámhoz hasonlít, lehet, hogy fiút vársz. Ha a sokat emlegetett "terhességi ragyogás" elmarad, az azt jelentheti, hogy kislányt vársz. (Ahogy mondani szokás: a kislányok ellopják az anyukák szépségét.)

Az igazság az, hogy ha mégis megtapasztalod a terhességi ragyogást, akkor inkább a hormonváltozásoknak és a megnövekedett véráramlásnak köszönheted, mint a gyermeked nemének.


5. A párod súlygyarapodása

Ahogyan a régi női mese tartja, ha a partnered melletted is hízik (más néven „szimpátiasúlyt” szed fel), az annak a jele lehet, hogy kislányt vársz.

Pedig a súlygyarapodásuknak többnyire nagyon egyszerű oka van. Mivel te is gyakrabban kívánsz meg valamit, valószínűleg több nasi van a háznál, vagy egyszerűen csak nagyobb adagokat fogyasztasz. Így a párod is elkezd itt-ott egy kicsit több ételt bekapni, és végül felszed egy kis súlyt.


6. Lehangolt vagy jókedvű

Ha inkább kedvetlennek érzed magad, mint nyugodtnak, lehet, hogy lányod van. Ha lazább vagy, a legenda szerint fiúra kell készülnöd. Természetesen a terhesség együtt jár a hormonok megugrásával, amelyek gyorsan megváltoztatják a testedet. A fáradtság keményen lesújt, és az álmatlanságot is nehéz kezelni. Ilyen körülmények között bárki kicsit nyűgös lenne, függetlenül a gyermek nemétől.


Hamarosan jövünk a következő 6 babonával, boszorkánysággal.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page