top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Jó ötlet a babával együtt aludni? Ezt mondja a tudomány

A babával való alvás nem életveszélyes, de nem is elengedhetetlen a kötődés és a baba mentális egészséges szempontjából. Inkább egy családi döntés, amit a partnereddel együtt kell meghoznod. A helyes döntés meghozatalához azonban megbízható információkra van szükséged. 



Mindig vérre menő vitákat vált ki, amikor a babával egy ágyban alvás szóba kerül. Mit mond a tudomány? Röviden: a legbiztonságosabb és a baba számára is a legjobb, ha egy szobában, de nem közös ágyban alszol vele.

 


Az alvási körülmények megválasztása a baba életének kezdetén számos tényezőtől függ. Az úgynevezett együttalvás (co-sleeping) megosztó témává vált. A gyakorlatot övező fontos kérdések gyakran belefulladnak az információk és vélemények örvényébe. A szülők gyorsan azon kaphatják magukat, hogy fogalmuk sincs, mi a legjobb választás. Ha az egy ágyban alvás veszélyei szóba kerülnek, biztosak lehetünk benne, hogy a babájukkal egy ágyban alvó és erről lemondani (és egyben az ellenérveket meghallani) nem akaró szülők azonnal millió kutatási eredményt hoznak az együttalvás (co-sleeping) előnyeiről. Az elején szeretném azonban leszögezni, hogy a co-sleepingnek alapvetően két formája van: a közös ágyban alvás (bed-sharing) és a közös helyiségben, de nem közös alvófelületen alvás (room-sharing). Amikor egy kutatás az együttalvás előnyeiről szól, az MINDIG az utóbbit jelenti, azaz azt, hogy a baba ágya a szülők hálószobájában van, de mindenki alszik a saját ágyában, esetleg éjszakára babaöbölbe teszik a babát. Igen, ez valóban hasznos és előnyös-

Az Université du Québec à Trois-Rivières kutatói áttekintettük az együttalvással kapcsolatos tudományos tanulmányokat, hogy az érem mindkét oldalát bemutassák.

 

Mit értünk együttalvás alatt?

Az együttalvásnak két típusa van:

  • közös felületen való együttalvás, például közös ágyban alvás (bed-sharing); és

  • együttalvás ugyanabban a szobában, ami azt jelenti, hogy a baba ágya a szülők hálószobájában van elhelyezve (room-sharing).

Egy nemrégiben készült kanadai tanulmány szerint az anyák körülbelül egyharmada alszik egy ágyban a babával, míg 40 százalékuk azt mondta, hogy soha nem osztották meg ágyukat a babával. Egy 1990-es évek végén készült québeci tanulmány szerint az anyák egyharmada volt a közös szobában, de nem közös ágyban való alvás híve.


A Kanadai Gyermekgyógyászati Társaság szerint: 

„Az első 6 hónapban a baba legbiztonságosabb alvóhelye a szülők hálószobájában lévő kiságy, bölcső vagy mózeskosár (room-shaing).”

 

Két megközelítési irány

Az első megközelítési irány az együttalvás orvosi vonatkozásaira összpontosít, amelyek a csecsemővel egy ágyban alvás kockázataihoz kapcsolódnak, mint például a fulladás, az összenyomás vagy a hirtelen csecsemőhalál szindróma.

A másik iskola a szoptatás gyakorlatát, valamint a kulturális és családi értékek befogadását kívánja elősegíteni, és úgy véli, hogy az együttalvás elősegíti ezeket.

E két fő irányzat egymás mellett létezik, ami magyarázatot ad arra, miért jelenthet olyan nagy kihívást a szülők számára az alvás megválasztása az első hónapokban.

 

Jobb a szoptatás és a kommunikáció szempontjából

Az együttalvás elősegíti az éjszakai szoptatást? A tudományos tanulmányok szerint igen. De nehéz megmondani, hogy a szoptatásnak kedvez-e ez a gyakorlat, vagy éppen fordítva, aki egyébként is szoptatna, az hajlamosabb a közös ágyat választani a babával éjszakára. Mindenesetre az anyák többnyire a szoptatást hozzák fel fő oknak, amiért az ágyukba veszik éjszakára a babát.

Az éjszakai szoptatás és a kétféle együttalvás (közös ágyban vagy közös szobában, de külön ágyban) között azonban nem találtak különbséget. Más szóval az egy szobában alvás ugyanúgy elősegíti a szoptatást, mint a közös felületen alvás.

Ugyanez vonatkozik a gyermek igényeinek kielégítésére is. Egy tudományos tanulmány szerint az egy szobában való fizikai kontaktus és közelség elősegíti a gyermek cirkadián ritmusának szinkronizálását a szülőével. Ez segíti a baba alvási rendjének megszilárdulását. Ezáltal a szülők a közös szobában alvás esetén is oda tudnak figyelni a csecsemő jelzéseire. Ez segíteni a kommunikációt, és lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan reagáljanak a baba igényeire.

 

Kevésbé nyugodt és töredezettebb alvás

A szülőkkel együtt alvó csecsemők gyakrabban ébrednek fel, mint azok, akik az élet kezdetén egyedül alszanak. Ez a szülőkre is igaz.

A közös ágyban együttalvó anyák arról számoltak be, hogy gyermekeik könnyebben és gyorsabban alszanak el, de gyakrabban ébrednek fel. Ők a közös ágyban alvás melletti érvként azt hozzák fel, hogy azt szeretnék, ha a baba kevésbé zavarná a család többi tagjának éjszakai pihenését. 

Az anyák általában nem számolnak be arról, hogy babájuknak alvási nehézségei lennének. Amikor azonban az anyák alvását mérték aktigráfiával, azt találták, hogy az anyák az első 18 hónapban töredezettebb és zavartabb azokhoz képest, akik nem a közös ágyban alvást választják.

Egy másik objektív vizsgálat kimutatta, hogy a közös ágyban történő együttalvás hosszabb távon (a gyermek életének első két évében) rövidebb éjszakai alvási időtartammal, a napközbeni alvás iránti nagyobb igénnyel és az elalvási nehézségek gyakoribb előfordulásával jár együtt.

 

Kötődés: nincsenek egyértelmű válaszok

A babájukkal egy ágyban alvó szülők gyakran arra hivatkoznak, hogy a kötődés kialakulását szeretnék így elősegíteni. Az igazán keményvonalasok pedig egyenesen azzal vádolják a nem egy ágyban alvó szülőket, hogy nem törődnek babájuk lelkével és a kötődés kialakulásával. De a közös ágyban alvás valóban szorosabb kötődést eredményez?


Ez a téma ellentmondásos.

Egyes tanulmányok erősebb kötődésről számoltak be azoknál a csecsemőknél, akik közös felületen aludtak, mint azoknál, akik egyedül aludtak. Mások ugyanakkor arról számoltak be, hogy az élet első hat hónapját követően nincs kapcsolat – sem pozitív, sem negatív – a szülő–gyermek kötődés és aközött, hogy korábban együtt aludtak-e a szülők babájukkal vagy sem.

 

A szülők választása

Ezek a tudományos adatok segítenek a szülőknek kiválasztani a számukra és családjuk számára megfelelő alváselrendezést. A döntés azonban továbbra is a szülők felelőssége – akár pozitív, akár negatív lesz a végkifejlet. És még az is lehet, hogy nem a közös ágyban alvás a baba egészséges fejlődésének záloga. Viszont megvannak a maga kockázatai. Lehet a közös ágyban alvás mellett dönteni, de ismerni kell a kockázatokat és a kockázatok csökkentésének lehetőségeit.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt! 


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page