Anyás-Apás · 2018.08.28 21:11 · 5 perc

Jet lag – játék az idővel iskolakezdés előtt

Habár szó sincs távoli tájakra induló utazásról, valójában gyermekünket ugyanúgy megviselheti a nyári szünetben megszokott és az iskolakezdés napirendje közötti időeltolódás, mint amikor eltérő időzónákkal kell megbirkóznia szervezetünknek.

Néhány tipp, hogyan segíthetjük az iskolakezdést a felnőtteknél már jól bevált jet lag trükkökkel.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A cirkadián ritmus a kulcsa mindennek

A cirkadián ritmus nem más, mint saját belső „óránk”, mely azt szabályozza, mikor alszunk és mikor vagyunk ébren, melyek a napjainknak az aktívabb és kevésbé aktív szakaszai. A ritmus szabályozásában a melatoninnak van jelentős szerepe, azt pedig, hogy az adott napszakban mennyi melatonin termelődik a szervezetben, a nappalok és éjszakák váltakozása, azaz a fénymennyiség határozza meg. Este kevesebb fény éri a szervezetet, ami serkentőleg hat a melatonin termelődésére, ezzel együtt elálmosodunk és aludni megyünk. Ahogyan kivilágosodik, ezzel éppen ellentétes folyamat megy végbe: a melatonintermelés csökken, mi pedig éberebbé válunk. Nos, úgy tűnik, hogy a tinédzsereknél ez a biológiai óra „késik” körülbelül egy órával a felnőttekéhez képest.

Szervezetünk működése nagyban függ a belső óránktól, ami sötétedéskor jelzi a pihenés idejét, világosban pedig aktiválja testünk működését. Agyunk központi órája azonban csak napi körülbelül egy órás időeltéréssel képes megbirkózni, egy nagyobb, 5-6 órás eltérés viszont már komolyan megzavarja, és biológiai óránk felborul. Miközben a nyári-téli óraátállítás miatti időeltolódás sokaknak bosszúságot okoz, és természetesnek tekintjük, hogy egy-egy utazás során már néhány órás időzóna eltérés is kimeríti szervezetünket, gyakran elfelejtjük, hogy a hosszú nyári hónapok után bizony csemetéinknek is komoly átállásra van szüksége, hogy reggel 8 órakor már ne csak ébren, de éberen tudjanak figyelni.

Az agy által irányított bioritmus felborulásának leginkább álmosság, koncentrációvesztés, emésztési problémák és alvászavarok lehetnek a tünetei – könnyű tehát belátni, hogy egyik sem olyan, ami jól jönne a suliban. Jó hírünk is van azonban: egyrészt bioritmusunk az új körülményekhez néhány nap alatt hozzászokik, másrészt segíteni is tudjuk ezt az átállást. 

Nézzük hát, mik segíthetik, hogy csemeténk könnyebben, de legalábbis éberebben kezdjen neki az őszi tanulásnak:  

„Fényterápia”

Mivel a napfény és éjszaka váltakozása erősen befolyásolja bioritmusunkat, azzal segíthetjük leginkább az őszi sulikezdéssel kötelezően együtt járó korai felkelést, ha az előző napokban reggelente felkeléskor erősebb fényt csinálunk gyermekünk környezetében. Ezzel „megtanítjuk” szervezetének a korábbi felkelést, és a következő reggeleken picit korábban fog ébredni.

Este van, este van…

Mivel a nyári szünetben a gyerekek jellemzően később térnek nyugovóra, ősszel nem csak a korai felkelés, de az esti lefekvés is komoly problémát tud jelenteni. Fontos tehát, hogy a nyári szünet utolsó napjaiban ne csak arra figyeljünk, hogy ne szervezzünk esti programokat, de a természetes napnyugtára rásegítve hamarabb sötétítsük el a gyerekszobát, lakást.

Evés-ivás

Az iskolakezdés első napjaiban azzal is segíthetjük az új ritmusra átállást, hogy több folyadékot iszik gyermekünk, és könnyen emészthető, kímélő ételeket fogyaszt. Ez ugyanis kevesebb munkát igényel az első napokban biztosan kimerült szervezettől.

Egy kicsi torna…

Egy kis könnyű reggeli vagy délután testmozgás, biciklizés vagy játszótéri ugrálás segíti a szervezet ellazulását, és ezzel gyorsabb átállást. Így tehát könnyebben fog gyermekünk koncentrálni másnap az órákon.

(Forrás: K&H Gyógyvarázs)

#iskola #iskolakezdés #melatonin #cirkadián_ritmus

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük