top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Anyák Napja: itt fenn északon mi most és így ünnepeljük

Otthon Magyarországon május első vasárnapja az édesanyáké. De tudtad-e, hogy a világon nem mindenhol ez a nap az anyák napja, hanem március és május között egy nap? Ez alól egyetlen kivétel van, ahol egy februári napon ünneplik az édes- és „mostoha”anyákat, a nagyikat és a dédiket. Hogy melyik, azt később árulom el.

anyák napja

Mi Dániában élünk, ahol most, azaz május második hetében van Anyák Napja. Ebből az alkalomból összeszedtem 3 x 3 anyák napi szokást a skandináv országokból + bónuszként egy kis anyák napi történelmet.

 

Az anyák napját a világ számos országában ünneplik. Ez egy olyan nap, amikor a kicsi gyerekek és a már felnőttek is megköszönik az édesanyjuknak, hogy vannak nekik. Bár a modern anyák napja a XX. század fordulóján az Egyesült Államokban alakult ki, eredete sokkal régebbre nyúlik vissza. A középkorban, Nagy-Britanniában és máshol is kialakult egy szokás, miszerint azok az emberek, akik elköltöztek otthonról – ami akkoriban általánosnak számított, hogy munkát találjanak ­–, évente egyszer visszatértek, hogy tisztelegjenek mind az anyaszentegyház, mind pedig az édesanyjuk előtt. Nagy-Britanniában ez a keresztény nagyböjt negyedik vasárnapja volt, ami anyák vasárnapja néven vált ismertté. Nagy-Britanniában az anyák napja éppen ezért ma is olyan „mozgóünnep”, mint nálunk a húsvéts vagy a Pünkösd, ami mindig más-más napra esik. A brit anyák napja valamelyik márciusi napra.


Az Egyesült Államokban az anyák napját, amelyet minden év május második vasárnapján ünnepelnek, egy Anna Jarvis nevű nő indította el. Az asszony 1907-ben rendezett először egy kis megemlékezést édesanyja emlékére. A következő években az ország legtöbb helyén elkezdték megtartani az anyák napját, 1914-ben pedig az elnök nemzeti ünneppé nyilvánította a napot.

S

ok más országhoz hasonlóan a skandináv országokban is a mai napig ünneplik az anyák napját. És bár a nap megünneplésének legtöbb módja ugyanaz vagy nagyon hasonló, mint más országokban, például az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban, a skandináv országokban van néhány sajátos módja az édesanyák ünneplésének.


Dániában

az anyák napját május második hetében tartják. A Mors Dag néven is ismert napon a családok összejönnek, hogy együtt tisztelegjenek az édesanyák előtt.

Íme csak három módja a dániai ünneplésnek:


A családok szeretnek étteremben enni

Míg Svédországhoz hasonlóan sok család összejön egy kis otthoni főzőcskézésre, sok más család viszont szívesen eszik szép éttermekben anyák napján. A népszerű éttermek általában teltházasak ezen a napon.


Az anyák Mors Dag-tortát kapnak

Norvégiához hasonlóan Dániában is gyakran vásárolnak vagy készítenek süteményt a gyerekek az édesanyjuknak. A dán pékségek a napot megelőzően mindig rengeteg rendelést kapnak különleges Mors Dag-torták készítésére.


Az anyáknak emléktányérokat ajándékoznak

Más országokhoz hasonlóan itt is gyakori, hogy a gyerekek anyák napján üdvözlőkártyát, virágot és egyéb ajándékokat adnak az édesanyjuknak. Az 1960-as évek vége óta Dániában is elterjedt a különleges anyák napi emléktányérok divatja. Az évek során a dán édesanyák egész tányérgyűjteményt szednek össze, amit mindig a finom Mors Dag sütemények tálalásához használhatnak.


Norvégiában

a Morsdagot február második vasárnapján ünneplik, azaz Norvégia az egyetlen kivétel, ahol nem március és május között ünneplik az anyák napját, hanem februárban.

Az anyák előtt ezen a különleges napon többek között a következő módokon tisztelegnek:


Az anyáknak ágyba viszik a reggelit

Norvégiában a legtöbb otthon élő gyermek úgy ünnepli az anyák napját, hogy ágyba készíti az édesanyjának a reggelit, finom zsemléből és frissen főzött kávéból. A reggelihez gyakran virágcsokor is jár.


Az anyák üdvözlőkártyákat és ajándékokat kapnak

A virágcsokron kívül Norvégiában sokan ajándékoznak üdvözlőkártyát vagy más dolgot az édesanyjuknak. Ha egy felnőtt gyermeknem tud hazamenni erre a napra, gyakran virtuális anyák napi kártyákat küld helyette vagy postán juttatja el az anyukájának az ajándékokat. Nem ritkák a saját kezűleg készített ajándékok sem.


Sütemények készülnek a nap megünneplésére

A gyerekek apukájuk vagy idősebb testvéreik segítségével gyakran süteményeket sütnek

anyák napjára. Az egyik kedvenc a Verdens Beste Kake, ami norvégul annyit jelent, hogy a világ legjobb tortája.


Svédországban

a Mors Dag néven ismert anyák napját május utolsó vasárnapján ünneplik.

Íme három módja, ahogyan az emberek megünneplik ezt a napot:


A családok együtt étkeznek

Svédországban nagyon gyakori, hogy a családok különleges közös étkezéseket tartanak anyák napján. Az ízletes, házi készítésű svéd ételek elfogyasztása mellett általában ajándékokat és virágokat is átadnak az ünnepeltnek az étkezés során.


A családok kirándulni mennek

Svédországban az is gyakori, hogy a családok különleges kirándulásokra mennek, például piknikeznek a vidéken vagy az otthoni étkezés után hosszú sétát tesznek a tengerparton.


A társadalom is megünnepli az anyákat

A svédek saját édesanyjuk tisztelete és ünneplése mellett az anyák napját társadalmi szinten is megfelelő alkalomnak tekintik az anyák tiszteletére és támogatására. Így számos jótékonysági szervezet tart rendezvényeket és adománygyűjtéseket a rászoruló – például fogyatékkal élő vagy egyedülálló anyák – támogatására.


Szerző: Kata

Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page