top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hogyan segíts a da-da-dadogó gyerekednek?

Október 22-e van, a dadogás elfogadásának nemzetközi napja. Mielőtt tovább olvasnál, saccold meg, hogy 100 gyerek közül körülbelül hányat érint a dadogás. (A válasz a cikk további részéből kiderül.) A dadogás nem abszolút akadálya ugyan az érvényesülésnek (itt találsz egy kvízt dadogó hírességekről), ám mindenképpen jelentősen megnehezíti a kommunikációt és ezzel az emberi kapcsolatokat is.

Cikkünkben szakemberek adnak tanácsot, hogyan segíthetsz dadogó gyermekednek.

 

A dadogás nem egyszerű beszédhiba, hiszen jelentősen akadályozza a verbális gondolatcserét ember és ember között, ezzel tovább bonyolítva a sokszor egyébként sem zökkenőmentes interperszonális kapcsolatokat. A csak STAMMA-ként ismert Brit Dadogók Szövetségének (British Stammering Association) adatai szerint a gyermekek körülbelül 8 százalékát érinti a dadogás, azaz minden 100 gyermek közül 8-an dadognak. Ugyancsak a szövetségtől származó adat, hogy a dadogás az esetek jelentős részében felnőtt korra megszűnik, azonban a dadogók körülbelül egynegyedét felnőtt korára vagy akár élete végéig elkíséri a dadogás.


Hogyan segíthet a szülő dadogó gyermekének?

„A dadogó gyermekeknek és felnőtteknek meg kell birkózniuk azzal az érzéssel, hogy beszéd közben „megakadnak”, képtelenek tovább lépni, képtelenek végigmondani, amit szeretnének. A helyzetüket csak nehezíti, ha olyan közegben kell boldogulniuk, ahol nem fogadják megértéssel és türelemmel az akadozó gondolatközlést. A segítség hiánya szorongást kelthet a dadogó személyben, fél attól, hogyan fogadják mások ezt a fogyatékosságát”

– magyarázza Kirsten Howells, a STAMMA menedzsere.


Szerinte a szülők azzal segíthetnek a legtöbbet dadogással küzdő gyermeküknek, hogy élvezetessé teszik számukra a beszélgetéssel töltött vagy beszéddel járó alkalmakat – és ez nem csak a dadogó gyerekekre igaz.

„Mert aki dadog, az nem értéktelen, csak kicsit más, mint a többiek.”

Néhány tény a dadogásról
- A dadogás általában kora gyermekkorban kezdődik, a gyermekek kb. 8 százalékát érinti, és az esetek jelentős részében egy idő után tökéletesen megszűnik.
- Örökletes hajlamra enged következtetni, hogy egyes családok több tagja is dadog; fiúkat gyakrabban érint, mint lányokat.
- A felnőttek körében 1–3 százalék a dadogók aránya.
- Vannak módszerek a dadogás javítására, de olyan módszer nem létezik, mely egy csapásra gyógyulást hozna.
- A dadogás nem érinti az intellektuális képességeket. Számos briliáns elme dadogott, például Winston Churchill, John Updike vagy Lewis Carroll. (Ha még nem válaszoltál a bevezetőben említett „dadogós” kvíz kérdéseire, ide kattintva megteheted.)

Forrás: STAMMA

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page