Anyás-Apás · 2023.08.25 07:26 · 5 perc

Hogy kevesebb negatív szülésélmény legyen

Az anyákért való összefogás jegyében szülész-nőgyógyász és dúla közösen tartott két teltházas szülésfelkészítő programot a közelmúltban. A programra olyan kismamákat,

párokat vártak, akik arra voltak kíváncsiak, hogy miképp tudnak mind orvosi, mind dúlai, természetesebb szemléletben felkészülni a vajúdásra és a szülésre.

Az eredetileg egynaposra tervezett rendezvényt a nagy érdeklődésre való tekintettel kétnaposra bővítették.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

„Hittem abban, hogy erre igény van, hisz ahogy sok területen, sajnos a szülészet körül is egyre gyakoribbak a szélsőséges, politikával túlságosan tarkított hangok. A medikalizált szemléletet vallóknak és az azt olykor kétségbe vonó feleknek közös nevezőre kéne jutniuk az anyákért. A szülés és várandóság köré szőtt negatív érzések levét a kismamák isszák meg, nem pedig az, akinek kellene. Ezek a nők ma, holnap szülnek, most van szükségük valódi segítségre. A rendszer sok sebből vérzik, de ennek örökös demonstrálása önmagában még nem megoldás, ahogy azok elhallgatása sem. Az összefogással szeretnénk példát mutatni és felhívni a figyelmet, hogy a harcok közepette napjában rengeteg nő indul szülni, akiknek kezet kell nyújtanunk és megelőzni azt, hogy negatív élménnyel távozzanak”

– mondta el a rendezvényről Jansik C. Aisha dúla, az Anyafalva Kismama Applikáció megálmodója.

A program előadói olyan fontos témákat érintettek, mint a vajúdás és a szülés élettani folyamata, a fájdalomcsillapítás természetes és gyógyszeres lehetőségei, a szülő nő jogai. Beszélgettek a célravezető kórházi kommunikációról, a szülési tervről, valamint a szülésre hangolódásról is. Arra is kitértek, mit tehet egy anya a sikeres szoptatás érdekében még a kórházban, milyen módszerek könnyíthetik a vajúdást, illetve szó volt a szülést övező tévhitekről is.

„Örülök, hogy az úttörők lehetünk abban, hogy orvos és dúla egyaránt részt vesz a szülésfelkészítőn, ahol nem egymással szemben állnak a szakemberek, hanem közösen adják át a tudásuk legjavát, ezzel valóban támogatva a kismamákat. Elengedhetetlen, hogy a nők tudatosan készüljenek fel a szülésre. Ne a filmek vagy Facebook-csoportok rémtörténetei határozzák meg a tudásukat, hanem valódi szakemberek által átadott hiteles és megbízható információk. Az új szülési rendszerben még fontosabb, hogy a kismamák és kispapák tudják, mi fog történni, milyen lehetőségeik vannak és ne elszenvedői legyenek, hanem részesei a szülésnek. Ezzel lehet biztosítani, hogy pozitív élménnyel távozzanak a kórházból akár természetes szülés, akár császármetszés után esetén”

– vallja Dr. Tömösvári Noémi, az Uránia Medical Center tulajdonosa.

Az előadást Jansik Cynthia Aisha dúla, az UMC orvosaival, Dr. Molnár Violettával és Dr. Szemerey Ákos szülész-nőgyógyász szakorvossal összefogva tartotta.

A dúla személyét és szerepét sok tévhit övezi. A dúla olyan szülés körüli segítő, aki – ismerve a szülés természetét és annak körülményeit – támogatja a szülőpárt, információt nyújt, a vajúdás és a szülés alatt is kíséri a kismamát, érzelmi és fizikai támaszt adva, akár kommunikációs hidat képezve a medikális személyzet és a kismama között. A szülésznő és az orvos pedig elengedhetetlen orvosszakmai tudásával van jelen, ők végzik a vizsgálatokat, a beavatkozásokat, ha szükségesek.

A program nagy sikere rámutatott tehát arra, hogy érdemes több szemszögből megismerni és bemutatni a szülés körüli folyamatokat. A dúlának, a szülésznőnek és az orvosnak is közös célja az anya és a baba egészségét szem előtt tartva, biztonságban levezetni, kísérni a szülést. Együttműködve, együtt dolgozva jól kiegészíthetik, segíthetik egymás munkáját. A dúlának és az orvosnak egyaránt helye kell, hogy legyen a felkészítésben, illetve a szülőszobán is.

A programsorozat biztosan folytatódik és rendszeres elérhető lesz.

Forrás: Anyafalva

Fotó: Shutterstock

Az Anyás-Apás szülés témájában eddig megjelent cikkeiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük