Anyás-Apás · 2019.11.06 07:06 · 5 perc

Hiteles egészségügyi weboldal minősítést kapott az Anyás-Apás!

Pontosan egy hónapja indult útjára az Anyás-Apás. Egy hónapos szülinapot ünnepelni nem szokás, arra mindenesetre remek alkalom, hogy egy pillanatra megálljak és körülnézzek, hogy is tartok, meddig jutottam röpke egy hónap alatt. És mi lenne méltóbb erre az alkalomra, mint az, hogy az Anyás-Apás elődje és „nagy testvére”, az Anyavilág után az Anyás-Apás is elnyerte a „Hiteles egészségügyi tartalom” minősítést?

Ezzel az Anyás-Apás is bekerült abba a megtisztelő szakmai körbe, melybe többek között a Webbeteg, a Házipatika mellett orvosszakmai társaságok honlapjai, orvosi szaklapok és az összes hazai orvosegyetem weblapja is tartozik. A teljes listát itt olvashatod el.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Nem titok, hogy ahogyan az Anyás-Apás elindulását, így a hiteles egészségügyi weboldal pecsét megszerzését is komoly előkészítő munka előzte meg, hiszen ebben a „klubban” tagnak lenni megtiszteltetés, de hatalmas felelősség is egyben. Hogy miért nehéz, azt talán nem kell magyarázzam. Ugyanakkor könnyű is, mert „csak” olyan feltételeknek kell megfelelni hozzá, melyeket mindig is magaménak vallottam és eddig is eszerint készítettem azokat a tartalmakat, melyeket nap mint nap olvashattok az Anyavilágon, de most már egyre inkább itt az Anyás-Apáson. Éppen ezért már az Anyás-Apás elindulásának pillanatában tudtam, hogy a „Hiteles egészségügyi tartalom” megtisztelő lila pecsétjét minél hamarább az új oldalon is látni akarom majd, ezért dolgoztam nagyon sokat idáig. Mert szilárd meggyőződésem, hogy egészségügyi információkat átadni felelősen csak kétféleképpen lehet: vagy hiteles, szakmailag megbízható formában, vagy sehogy. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy nem mindegy a „hogyan” sem: érthetően, szerethetően, olvasmányosan. Innen az Anyás-Apás szlogenje: „Az érthető és szerethető egészségügyi weboldal”.

A neten gombamód szaporodnak a magukat szakmailag hitelesként és megbízhatóként hirdető weboldalak, blogok és egyéb források, tökéletesen megértem hát azt a szülőt, aki csak kapkodja a fejét, amikor rákeres a neten egy betegségre vagy más, maga vagy gyermeke egészségét érintő kérdésre: kinek higgyen? Az internetre korábban is állt az az alapigazság, hogy mindenre található bizonyíték – és annak az ellenkezőjére is. Mindig is nagy volt hát a bizonytalanság, amin nem segített az sem, hogy az egészségügyi tartalmakat kínáló oldalak is egyre inkább felismerik mostanság, hogy a tudatos látogatók mindinkább a hiteles, megbízható forrásokat keresik, így a „szakmailag hiteles”, „szakmailag megbízható” jelző amolyan önjelölt márkajellé vált, lépten-nyomon ütközhetünk olyan oldalakba tehát, melyek fennen hirdetik ezt önmagukról. És ez az önjelölt szakmaiság és hitelesség talán még veszélyesebb.

Ezért üdvözöltem már kezdetektől fogva az e-kommandó törekvését arra, hogy egy objektív szempontrendszer alapján döntessék el, hogy egy egészségügyi weboldal kiállja-e a hitelesség, szakmaiság és megbízhatóság próbáját. A képlet nagyon egyszerű: egy sor kritériumnak kell megfelelni a hiteles egészségügyi tartalom minősítésre pályázó weboldalnak. Minden szempont pontokat ér, ha az oldal eléri a minősítés megszerzéséhez szükséges legalább minimális pontszámot, máris a büszke szakmai cím tulajdonosa, ha nem… hát akkor még dolgozni kell a hitelességen, szakmaiságon és megbízhatóságon.

Tiszta sor, nem? Nincs trükközés, nincs mellébeszélés, nincsenek öndicsérő jelzők.

Ide kattintva olvashatod el a szempontrendszert.

Az első hónapra visszatekintve én mindenesetre azon leszek, hogy méltó maradjak ehhez a megtisztelő szakmai közösséghez, és mindvégig biztos lehess abban, hogy amit az Anyás-Apás oldalon olvasol, az továbbra is hiteles és szakmailag megbízható.

És ami a legfontosabb: ez nem (csak) én mondom…

Fotó: Shutterstock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

A Google adott egy pofont a hiteles egészségügyi weboldalaknak

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük