top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Hány éves kortól sminkeljen egy kislány?

A sminkelést valahogyan mindig a felnőttkorral kötjük össze, ezért talán nem véletlen, hogy a kislányaink is valamifajta mérföldkőként, a vágyott felnőttség kétségbevonhatatlan jeleként tekintenek arra az időre, amikor teljes joggal kenhetik szájukra a rúzst és festhetik koromfeketére, hosszúra és dúsra a szempillájukat. Vannak azonban anyák, akik már jóval korábban, akár egészen fiatal korban engedélyezik lányaiknak, hogy több-kevesebb sminket, körömlakkot és hasonlókat használjanak.

Nos, ők jó eséllyel számíthatnak arra, hogy a közvélemény alkalmatlan anyáknak kiáltja ki őket. De vajon mit mondanak a kérdésről a gyermekpszichológusok?

 

A neten időről-időre felbukkannak gyerekfotók ismert és kevésbé ismert anyáktól, melyen kislányuk – akár már 5-6 évesen – körömlakkot, rúzst vagy szemfestéket visel. Amikor egy ilyen fotó megjelenik, borítékolható a kommentáradat arról, milyen anya az ilyen, aki ezt megengedi.


Kim Kardashian például egészen nyilvánvalóan azok közé tartozik, akik meglehetősen liberális szülői elveket vallanak arról, hány éves kortól engedélyezett egy kislánynak a sminkelés. Néhány évvel ezelőtt például nagy vihart kavart a kislányáról megosztott fotó, melyen a kislánya látható egy templomi szertartáson, sötét színű rúzzsal az ajkain. Áradtak is az elítélő kommentek, ami nem csoda annak ismeretében, hogy a gyermekkori smink az „anyaszégyenítés” (azaz mom-shaming) kedvelt témája, vagyis amikor a közvélemény egy látott kép vagy információmorzsa alapján ítéli meg más szülők gyermeknevelésre való alkalmasságát – és nem meglepő módon általában nem pozitív irányban.


Egy kommentelő például ezt írta a celebanyának a Twitteren:

„Egy gyermekarc a maga természetes formájában a legszebb és legszentebb.”

Míg egy másik hozzászóló szerint:

„A gyerekeinket meg kell tanítanunk arra, hogy bizonyos dolgok csak a felnőtteknek valók. Tudom, hogy nem mindenki ért ezzel egyet, de meg kell tanulniuk, hogy jól érezzék magukat a bőrükben anélkül is, hogy bármilyen módon megváltoztatnák a külsejüket.”

A szakemberek szerint a kérdésben nem is az a legfontosabb, hogy pontosan mikortól engedélyezzük a sminket kislányainknak, hanem az, hogy megértsük az okot, miért akarnak sminket viselni. De a felnőttruhába öltözés és a sminkelés a gyermek fejlődésének is fontos lépése is, amikor felnőtt szerepet ölt magára, és így próbálgatja magát. A jelenség azonban nem választható el az egészséges, szilárd énkép és önbecsülés kialakulásától sem. A szakemberek is úgy látják, hogy manapság jelentősen több gyermek és fiatal számol be arról, hogy elégedetlen a külsejével, mint korábban. Ennek számos oka lehet, de mindenképpen szerepet játszanak benne a média által közvetített irreális és teljesíthetetlen elvárások. A mindenki elé példaként állított, agyonfilterezett és agyonmanipulált tökéletes fotók a közösségi oldalakon semmiképpen sem jó irányban hatnak, ezért a legfontosabb, hogy a kislányok nagyon hamar megtanulják, hogy amit látnak, az legtöbbször nem a valóság. Hiszen tökéletes ember nincs, semmilyen szempontból sem.


Dr. Waleed Ahmed ígyermekpszichológus gy beszél arról, miért fontos, hogy a szülők már nagyon korán helyükre rakják ezeket a dolgokat:

„Valószínűleg semmi rossz nincs abban, ha a gyerekek „sminkelési játékokat” űznek, hogy kifejezzék kreativitásukat és szórakozzanak egy kicsit. A szülők feladata, hogy pozitív beszélgetéseket folytassanak gyermekeikkel a testükről, a megjelenésükről és a képességeikről.”

Ugyanezen a véleményen van dr. Eva Kubiczek-Love, a Celveland Clinic gyermekgyógyásza is:

„Az első ökölszabály, hogy nyíltan beszélgessünk a sminkelésről, amint a gyermek érdeklődni kezd iránta. Mint minden új tevékenységnél, a szülőknek itt is meg kell határozniuk az elvárásokat, korlátokat kell felállítaniuk, és tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek az engedélyek milyen pszichológiai és egészségi hatással vannak gyermekeikre.”

Hány éves kor hát a határ?

Erre egészen biztosan nem lehet egy konkrét határértéket adni, gyereke és szülője válogatja. Néhány szülői vélemény a kérdésben:

„Egy kis smink nem probléma. Szerintem akár már egy kislány is lakkozhatja a körmeit, és néha profi manikűrre is elvihetjük egy szépségszalonba.”
„Nem hiszem, hogy 13-14 éves kora előtt megengedem a lányomnak a rendszeres manikűrt. Körülbelül akkorra lesz érett arra, hogy egy alapos beszélgetés után közös döntést hozzunk róla. Ami pedig a sminket illeti, úgy érzem, hogy 14 éves kor felett a lányoknak csak különleges alkalmakkor szabad könnyed sminket viselniük, mert szerintem a természetes szépség a legszebb dolog, ami egy lánynak/nőnek megadatik. És ezt próbálom megtanítani a kislányomnak is, aki még nincs 5 éves sem.”
„Ötéves koruk óta engedem meg a lányaimnak, hogy különleges alkalmakkor, iskolai táncbemutatókon vagy bárhol, ahol egy kicsit extra csinosnak kell lenniük, sminket viseljenek. A hétköznapokon nem viselnek sminket. Nem mondom, hogy soha, de többnyire nem, és ez tinikorukig így is marad. Körömlakkot már most is viselhetnek, bár nem akrilt, vagy zselét, hanem hagyományos lakkot, és 9-10 éves koruktól jöhet majd egy kis szájfény is. Az anyai megérzéseimre hagyatkozom, szerintem 7-8 éves kor az, ami még korai a napi sminkhez.”
„Amikor körmöshöz mentem, néha a lányaim is velem tartottak, leginkább azért, mert nem volt kire hagynom őket. Mindegyik gyerekem mindig is imádta ezeket a kis közös „kirándulásokat”. A legkisebb lányom kezdettől a sminkelés megszállottja, ezért sokat játszott öltözködőst és sminkelőst, persze nem az óvodában vagy az iskolában viselve, csak otthon. A legidősebbem 9 éves, és még mindig nem érdekli a sminkelés, de szerintem túl fiatal is ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon. Nehéz megmondani, hogy mi a megfelelő kor, hiszen ez az érdeklődéstől és a kortársaktól is függ. Az biztos, hogy a 9 éves lányom még nem hozta szóba a témát.”

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page