top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyógyszer receptre a pedofiloknak?

Egy nemrégiben megjelent vizsgálat szerint létezik egy gyógyszer, melyet eredetileg nem a pedofíliára fejlesztette ki ugyan, de pedofilok esetében is alkalmas lehet a bűnös nemi vágy csökkentésére. Nagy dilemma persze, hogy a pedofilia problémája egyszerű hormonváltozás kérdése vagy ennél azért jóval bonyolultabb és többtényezős problémáról van szó.


Szerintem egyértelműen az utóbbi, de ettől még érdekes lehet az a svédországi vizsgálat, melyben egy egészen más célra kifejlesztett gyógyszerrel igyekeztek csökkenteni a gyerekek iránti kóros nemi vágyat.

 

A pedofilia egy nagyon egyértelmű és ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű probléma. Egyértelmű abból a szempontból, hogy minden, a pedofíliához kapcsolódó ténykedés vitán felül elítélendő és üldözendő, számos aspektusát azonban sokan sokféleképpen ítélik meg. Vannak, akik egyértelmű orvosi kérdésnek, míg mások ugyanekkora meggyőződéssel egyértelmű büntetőjogi kérdésnek tekintik a pedofília minden formáját, merüljön az ki „csak” kiskorúakról készült szexuális tartalmú fotók nézegetésében. Sőt éppen a múltkor egy olyan szélsőséges véleményt is olvastam, hogy a pedofil tartalmú fotók és videók nézegetése tulajdonképpen nem árt senkinek, miért is kéne hát büntetni vagy egyáltalán foglalkozni vele?


Sokak szerint a kötelező kémiai kasztrálás jelentheti a megoldást, míg mások – számomra nem kicsit érthetetlen módon – inkább az elkövetők személyiségi jogáért, illetve a saját testük feletti önrendelkezés jogáért kardoskodnának.

A pedofília megítélését övező egyet nem értés fényében számomra különösen izgalmas az a svédországi vizsgálat, melyben gyógyszeres kezeléssel igyekeztek csökkenteni a pedofil hajlamú személyek a gyerekek iránti kóros nemi vágyát, és melynek eredményeit a JAMA Psychiatry című orvosi szaklapban hozták nyilvánosságra.


A vizsgálatba olyan férfiakat vontak be, akik korábban gyermekeket zaklattak szexuálisan, vagy ilyen irányú erős szándékról számoltak be. A résztvevőket egy kóros nemi magatartásformáktól szenvedőknek alapított segélyvonal, a PrevenTell hívói közül választották ki, akik a telefonban pedofil késztetésekről vallottak. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a pedofil nemi vágy mögött kóros hormonszintek állnak. Ebből a megfontolásból egy degarelix-acetát nevű hatóanyagot adagoltak a résztvevőknek. Ezt a szert egyébként prosztatarák kezelésére alkalmazzák abból a megfontolásból, hogy a prosztatarák úgynevezett hormonérzékeny formáiban kedvező hatású lehet. Hatása a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődésének blokkolásán alapul, azaz lényegében a kasztráció kémiai formájáról van szó.


Azt találták, hogy a kezelt férfiak nemi gondolatai már röviddel a gyógyszeres kezelés megkezdését követően csökkentek, ami a szerzők értelmezése szerint egyben a pedofil kockázat csökkenését is jelenti.

A svédországi Karolinska Intézet kutatócsoportját vezető dr. Christoffer Rahm arról számolt be, hogy a kedvező hatás már két hét elteltével jelentkezett és még 10 hét múltán is fennállt. A pedofil nemi vagy csökkenésének mértékét a résztvevők beszámolói, illetve pszichiátriai tesztek alapján ítélték meg.

Egyszerű hormonprobléma lenne?

Egy oxfordi pszichiáter, dr. Michelle Degli Esposti úgy kommentálta a vizsgálat eredményeit, hogy minden olyan újfajta kezelési módot üdvözölni kell, mely hatékony lehet a pedofil cselekedetek megakadályozásában, az áldozatként szolgáló gyerekek védelmében. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a mostani vizsgálatban részt vett 52 fős csoport nem elég nagy létszámú egyértelmű következtetések levonásához, és a pedofília egészen biztosan nem egyszerű hormonváltozás kérdése. Hiszen a gyermekek iránti kóros nemi vágy számos pszichiátriai, környezeti, nevelési, kulturális, családi és még sok egyéb féle tényező eredője, melynek a tesztoszteronszint csökkentése csak egészen keskeny szeletét jelenti.


Ráadásul a már említett oxfordi kutató is személyiségi és önrendelkezési jogokat feszeget, amikor felteszi a kérdést, hogy ezektől a férfiaktól elvárható-e, hogy ismert mellékhatásokkal rendelkező gyógyszereket szedjenek rendszeresen, akár hosszabb távon is. Vagy inkább a puszta hormonkezelésen alapuló tisztán orvosi szemlélet helyett inkább azt kellene vizsgálnunk, milyen szociális, egyéni és társadalomszerkezeti kérdések vezetnek oda, hogy egy gyermek szexuális bántalmazás potenciális elszenvedőjévé válik.


A Newcastle University igazságügyi pszichiáter professzora, dr. Donald Grubin ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy olyan szempontból semmi újdonság nincs a most megjelent vizsgálatban, hogy korábban is történtek próbálkozások a pedofília megoldására a tesztoszteronszint csökkentésével, azaz kémiai kasztrációval, a mostani megállapítások újszerűsége legfeljebb abban lehet, hogy a korábban, illetve jelenleg hasonló célból alkalmazott szerek hatása sokkal hosszabb idő után jelentkezik, mint a degarelix-acetáté.


Személyes véleményem pedig az, hogy aligha fogja kielégíteni és megnyugtatni a pedofil bűncselekmények kiskorú áldozatainak szeretteit az, ha egyszerű receptírással szemet hunyunk a történtek felett.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page