top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Pedofil játékok

Frissítve: 2019. aug. 22.

„Ne menj be, ne nyúlj a játékomhoz” – ezekkel a szavakkal fogadta 6 éves kisfia azt a gyermekét egyedül nevelő férfit, aki a szokásos napi házimunka végzése közben férfihangokat hallott az emeleti gyerekszobából, elindult hát, hogy megnézze, mi a helyzet.


Kiderült, hogy az Xboxát elmélyülten nyomogató kisfiúnak egy férfi szexuális tartalmú ajánlatokat küldözgetett írásban és hangüzenet formájában is.

 

„Sokan mondták már nekem, hogy nem lenne szabad hagynom, hogy a gyerek egyedül maradjon az Xbox Live-on, és most el kell ismernem, hogy nagyot hibáztam. Fogalmam sem volt róla, hogy ez a rendszer csetelésre is alkalmas.

Most elmagyaráztam neki, mit tegyen, hogy a játék biztonságos legyen. Egyedül nevelem a fiamat, ezért nem tudok a nap 24 órájában mellette lenni, hogy minden percét ellenőrizzem. Most is lent takarítottam éppen, és tényleg csak fél órára maradt egyedül a szobájában kedvenc internetes játékával, a Minecrafttal. A pedofil ajánlatokat küldözgető alak nyilvánvalóan azt hitte, hogy kislánnyal beszélget. Ráadásul a kisfiam Asperger-szindrómás, ezért nem képes megfelelően felmérni a veszélyhelyzeteket. Mindenkiről azt hiszi, hogy barát, hogy nem akar ártani neki.”

Aztán az apa, aki korábban biztonsági őrként dolgozott, így folytatja: „Soha nem hittem volna, hogy ez velünk is megtörténhet. Azt gondolom, nyitott vagyok a felém érkező kritikákra, és most figyelmeztetni szeretném a többi szülőt is a veszélyre.”

A Microsoft szóvivője úgy reagált a történtekre, hogy a cég mindig is nagy hangsúlyt fektetett a felhasználók biztonságára. A családi felhasználásra szánt Xboxokhoz olyan biztonsági opciók is rendelkezésre állnak, melyekkel a szülők megvédhetik gyermekeiket a hasonló inzultusoktól. A Minecraft egyébként az Xbox Live legnépszerűbb játéka, melyen az elmúlt két évben több mint kétmilliárd (!) órát játszottak a felhasználók, és csaknem 17 millió kópiát adtak el a játékból.

A mostani eset megdöbbentő ugyan, de nem egyedülálló. Egy magát 34 éves színésznek kiadó 33 éves férfi például júliusban az Xbox másik online játékán férkőzött egy 13 éves fiú bizalmába és rávette, hogy a webkamera előtt játsszanak szexuális játékokat. A 33 éves Stephen Quinnellt 4 év börtönre ítélték. Tavaly augusztusban egy pedofil férfi, a 23 éves Tristan Jackson kapott 8 év börtönt, mert az Xbox Live-en, a Facebookon és a Skype-on toborzott gyerekeket szexuális játékaihoz. A BBC egyik újságírója 13 éves lánynak adta ki magát az interneten a Playstation Home felhasználójaként. A megdöbbentő eredmény: perceken belül többen megkörnyékezték, hogy töltsön fel magáról szexuális tartalmú fotókat.


Jó hír itthonról

A valóban megdöbbentő külföldi sztorik végére kívánkozik egy nem is annyira friss, ám mindig aktuális hazai hír. A Médiaunió Alapítvány minden évben kampány keretében egy társadalmi témát választ ki, és abban a témakörben folytat társadalmi célú kampányt.

Az Alapítvány 2014-es kampányának témája: „a felelős médiahasználat”. A kampány pozitív hangvételű, és a különböző médiaeszközök és kommunikációs csatornák felhasználásával egyaránt szól a szülőkhöz, pedagógusokhoz és a kiskorúakhoz. Üzenetrendszere kiterjed arra is, amikor a gyerekeket nem várt, vagy nem nekik szóló hatások érik, és arra is, hogy a virtuális világban ugyanúgy segítenünk kell a kiskorúakat eligazodni, mint a valós életben. Ebben a szülőknek szóló tanácsok között például ezt írják:

Az internet eredeti célját tekintve demokratikus és egyenlő esélyű hozzáférést biztosít a tudáshoz, információhoz és globális kapcsolatteremtési lehetőséget jelent. Beszélgess a gyerekekkel az interneten tapasztalható pozitív és negatív dolgokról, a veszélyekről is. Magyarázd el, hogy idegeneket nem szabad visszajelölni, velük ismerős felnőtt jelenléte nélkül nem szabad találkozni. Az interneten bárki bárkivé válhat, bármilyen személyiséget magára ölthet, virtuális személyiségünk nem feltétlenül azonos a való életben ismert jellemzőinkkel.

További tippek, tanácsok itt.

Neked nyolc?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page