top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyerekek nem szeretik a kütyüfüggő szülőket

Kütyüfüggőek vagyuk. Állandóan a közösségi oldalakat és az íméljeinket csekkoljuk, rögtön a telefonunk nyomkodásába kezdünk utazás közben vagy ha akár két percet várni kell valahol, a telónk nélkül elveszettnek érezzük magunkat. A napokban az élő fészbukozás áldozatává vált kisbusznyi ember példája végletes intő példa a veszélyekre, de belegondoltál-e már, hogy a gyerekedben milyen érzéseket kelt, hogy folyton a mobilodat bámulod?


Egy kisiskolás osztály tanító nénije megkérdezte és az eredményt közzétette. Hogy hol? Hát persze, hogy a Facebookon.

 


Ahol aztán villámsebesen terjedt az egyik kisdiák dolgozatáról készült fotó. A házi feladat az volt, hogy a nebulók írják le, hogy a modern technika mely vívmányát nem szeretik, melyik nélkül lennének boldogabbak, mint így, hogy rendelkeznek vele. Az egyik gyerek azt írta – remélhetőleg ezzel komoly önvizsgálatra késztetve a felnőtteket −, hogy azt kívánja, hogy bárcsak a szülei kevesebb időt töltenének a mobiltelefonjukkal.

Így fogalmazott az ákombákom betűkkel papírra rótt fogalmazásban:

„Ha el kell mondanom, melyik modern dolgot nem szeretem, akkor a mobiltelefont mondanám. Azért nem szeretem a mobilt, mert a szüleim minden nap azon lógnak. A telefon néha tényleg nagyon rossz szokássá tud válni. Utálom a mamám mobiltelefonját és azt kívánom, hogy bárcsak ne is lenne neki egyáltalán telója.”

A dolgozatot egy mobiltelefon rajza zárja, egy határozott X-szel áthúzva. Mellette egy szomorú gyerekpofi, amint a telefont nézve ezt mondja: „Utálom.”

Tedd le a telót és figyelj inkább a gyerekre!

A történet, amit a louisianai tanárnő, bizonyos Jen Adams Beason #getoffyourphones (tedd le a mobilodat) és #listentoyourkids (hallgasd meg a gyerekeidet) hashtaggel megosztott a közösségi oldalon, akár cuki is lehetne, de inkább szomorú és elgondolkodtató. Annál is inkább, mert a tanárnő arról is beszámolt, hogy a 21 fős osztályból a mobiltelefont négyen jelölték meg felesleges és átkos technikai vívmányként, mindannyian a fentihez hasonló megfontolásokból.

De ki nem látott még fél kézzel babakocsit toló, másik kezével elmélyülten telefont nyomkodó, a gyerekre rá se néző anyát. Vagy a felnőttbe csimpaszkodó kisgyereket, aki már századszor teszi fel ugyanazt a kérdést, választ mégsem kap rá, mert aput-anyut a telefonja köti le inkább.

Ha magadra ismertél, a legjobb tanács, amit adhatok: #getoffyourphones és #listentoyourkids.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page