top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fejfájásra panaszkodik a gyerek? Ez is lehet az oka! Gondolj rá!

A fejfájás viszonylag gyakori kamaszpanasz, de sajnos már egyre korábbra tolódik az az életkor, amikor a gyerek mind többször fordul hozzánk azzal: „Anya, apa, fáj a fejem!” Aggódnunk kell? Az esetek többségében nem – vagy legalábbis nem nagyon –, hiszen a fejfájást olyan mindennapos tényezők is okozhatják, mint a stressz vagy a folyadékhiány.

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint azonban a gyakori fejfájás hátterében a biológia tényezőkön túl olyan pszichológiai és társadalmi körülmények is szerepet játszhatnak, mint az (iskolai) zaklatás vagy az öngyilkossági gondolatok.

 
„A fejfájás gyakori probléma a tinédzserek körében, de tanulmányunk a biológiai tényezőkön túl a fejfájáshoz kapcsolódó pszichológiai és társadalmi tényezőket is figyelembe vette – mondja Dr. Serena Orr, a kanadai Calgary Egyetem kutatója. – Eredményeink arra utalnak, hogy a zaklatás és az öngyilkossági kísérlet vagy annak megfontolása összefüggésbe hozható a tinédzserek gyakori fejfájásával, függetlenül a hangulattól és a szorongásos zavaroktól.”

Ez nem bizonyíték arra, hogy a zaklatás fejfájást okoz, de összefüggést mutat a kettő között.

A kutatásban több mint 2,2 millió tinédzser vett részt, akik kérdőíves módszerrel válaszoltak a fejfájásukkal kapcsolatos kérdésekre, beleértve azt is, hogy az elmúlt 6 hónapban tapasztaltak-e ilyet és ha igen, milyen gyakran.


Kicsit több, mint tizedik gyerek számolt be gyakori, visszatérő fejfájásról, amelyet hetente többször előforduló fejfájásként határoztak meg. A résztvevők mintegy 25 százaléka ismerte el, hogy gyakori nyílt zaklatás áldozatává vált, beleértve a fizikai és verbális agressziót, a csúfolódást vagy sértegetést, valamint a virtuális fenyegetéseket. És itt álljunk meg egy szóra. A 25 százalék azt jelenti, hogy minden 4 gyerek közül egy kénytelen elszenvedni társai részéről a zaklatásokat, ami akkor is hatalmas szám, ha hozzávesszük, hogy a „zaklatás” spektruma igen széles lehet, és nagyon nagy egyéni különbségek vannak abban, hogy ki mit él meg zaklatásként. De arról sem szabad megfeledkezni, hogy akár a legbanálisabbnak tűnő „piszkálást”, zrikálást sem szabad elbagatellizálnunk, félvállról vennünk.


De vissza a számokhoz. Körülbelül 17 százalékuk válaszolta, hogy gyakran pletykálnak, sugdolóznak róla a többiek, kiközösítik és/vagy bántó dolgokat terjesztenek az interneten.

A megkérdezett tizenévesek mintegy 17 százaléka elárulta, hogy élete során öngyilkosságot fontolgatott vagy kísérelt meg.


A gyakori fejfájással küzdők közel háromszor nagyobb valószínűséggel tapasztaltak zaklatást, mint társaik. Eközben azoknak a tizenéveseknek, akiket zaklattak vagy öngyilkossági hajlamuk volt, közel kétszer akkora valószínűséggel fájt a fejük, mint társaiknak.

Az eredményeket augusztus 2-án tették közzé a Neurology folyóirat online kiadásában.

„Ezeknek az eredményeknek arra kell ösztönözniük a politikai döntéshozókat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a zaklatás megelőzése érdekében, és ösztönözniük kell az orvosokat, hogy szűrjék a fejfájásos rendellenességekkel küzdő gyermekeket és tizenéveseket zaklatás és öngyilkossági hajlam szempontjából is”

– emelte ki a kutatás vezetője.


Forrás: Neurology

Fotó: Shutterstock


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page