Anyás-Apás · 2023.11.13 13:21 · 5 perc

Fáj a gyerek lába: csontrák vagy növekedési fájdalom? – Ortopéd szakorvos válaszol!

Nem ritka, hogy kisebb vagy nagyobb gyermekünk arra panaszkodik, hogy fáj valamelyik végtagja. Ilyenkor szinte minden szülőnek villámgyorsan végigfutnak a fejében a lehetséges magyarázatok: csak nem csontrák?

A Menta Ortopédiai Egészségközpont mozgásszervi daganatsebészétől, Dr. Perlaky Tamástól megtudhatja, melyek a növekedési fájdalom tipikus tünetei, és milyen tünetek esetén kell mielőbb orvoshoz fordulni, valamint azt is, hogyan történik a csont tumorok kivizsgálása és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Csontrák vagy növekedési fájdalom?

A csontrák bizonyos formái – például a Ewing-szarkóma – tipikusan gyermekkorban jelentkeznek, nem csoda hát, hogy ez az eshetőség szinte minden szülőnek eszébe jut, amikor a gyermeke által panaszolt végtagfájdalom okát kutatja. Ám gyermekkorban hasonló ugyancsak a kar vagy lábfájdalom képében jelentkezhet a növekedési ugrásokat kísérő fájdalom is. Az esetek többségében ez a típusú fájdalom csak annyit jelez, hogy a gyermek teste egy gyorsabb növekedési fázisba lépett. A növekedési fájdalom oka, hogy a gyermek fejlődésével együtt fejlődnek, nőnek a csontok, ezzel együtt nőnek, nyúlnak az izmok, az inak és az ízületi szalagok is. Az intenzívebb növekedéssel jellemezhető időszakokban ez akár fájdalommal is járhat. A statisztikák szerint minden öt gyermek közül kettőnél fordul elő élete folyamán valamikor növekedési fájdalom.

A növekedési fájdalom leggyakrabban kisdedkorban és a serdülőkor előtt, tipikusan a combon, a térdben vagy a lábikrában jelentkezik, és idővel önmagától is megszűnik. Ha azonban a fájdalom állandósul vagy erősödik, illetve a fájdalomhoz egyéb tünetek is társulnak, gondolni kell arra, hogy ez már több, mint növekedési fájdalom.

Az alábbi tünetekre érdemes figyelni a fájdalmon kívül:

· duzzanat;

· mozgási nehezítettség, mozgáskorlátozottság;

· zsibbadás, izomgyengeség, vérellátási zavar;

· kis erőbehatásra bekövetkező csonttörések;

· állandó fáradtságérzés, rossz közérzet;

· étvágytalanság. fogyás;

· éjszakai izzadás.

Fontos azonban kiemelni, hogy egyrészt a felsorolt tünetek nem feltétlenül csontrák jelei, másrészt a csontrák tünetmentes formában is jelentkezhet, különösen korai stádiumban.

Korszerű diagnosztika és terápia

A csontrák diagnosztizálása három fő pilléren, a megfelelő szakorvosi vizsgálaton, a célzott képalkotó eljárásokon és a szövettani vizsgálaton nyugszik. Végleges diagnózist csak a pontos kórtörténetnek, valamint a daganat helyének, radiológiai képének és szövettani jellegzetességeinek ismeretében lehet kialakítani, ezért kiemelten fontos, hogy tünetek, panaszok esetén mielőbb megfelelő ortopéd specialistához forduljon!

A csontrák kezelését leginkább a daganat típusa és lokalizációja, a betegség stádiuma és a beteg általános állapota, erőnléte szabja meg. A kezelés célja a daganat lehetőség szerinti legteljesebb eltávolítása és a ráksejtek elpusztítása. Erre alapvetően műtét, sugárkezelés és kemoterápia áll rendelkezésre, melyek közül kettő vagy több együttesen is alkalmazható. Az orvos mindig a rendelkezésre álló információk alapján állítja fel az egyénre szabott kezelési tervet.

Mi tanácsol az ortopéd sebész?

„Általánosságban elmondható, hogy 2-3 hétnél tovább tartó, sérülés nélkül kialakult panaszok esetén javasolt röntgenvizsgálatot végezni és ortopéd orvossal konzultálni, hogy mielőbb megfelelő szakember kezébe kerüljön a gyermek és ezzel ne veszítsenek időt”

– mondta Dr. Perlaky Tamás ortopéd sebész, mozgásszervi daganatspecialista, a Menta Ortopédiai Egészségközpont egyik alapító szakorvosa.

A csontrák tüneteiről, kivizsgálásáról és a kezelési lehetőségeiről részletesen itt olvashat! >>

Szakirodalmi hivatkozások:

Growing pains or cancer? https://www.roswellpark.org/cancertalk/201609/growing-pains-or-cancer

Harding M. Primary bone cancers. https://patient.info/cancer/primary-bone-cancer

Tidy C. Bone tumours. https://patient.info/doctor/bone-tumours

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük