Anyás-Apás · 2022.07.07 13:03 · 2 perc

Ezért ne fogyasszon a gyermeked energiaitalt!

Kánikula van, az egészségügyi szakemberek bőséges folyadékfogyasztásra buzdítanak. Van azonban egy ital, aminek hidegben-melegben abszolút tiltólistásnak kellene lennie minden szülő szemében: ez pedig az energiaital.

Több érvünk is van, miért ne igyon egy gyerek vagy kamasz energiaitalt. Nem mintha a felnőtteknek nem ártana, de most a szülők és gyerekek meggyőzése a cél.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ma már ezerféle márkájú energiaital csábít színes dobozaival a boltok polcain. Veszik is már az egészen fiatalok is, talán mert menőnek, felnőttesnek találják – és persze ott van a többiek felől érkező nyomás is.

Több országban már azt fontolgatják vagy sok helyen talán már meg is valósították, hogy az energiaitalok vásárlását ugyanúgy nagykorúsághoz kössék, mint az alkoholét vagy a dohánytermékekét. De miért olyan károsak ezek?

Az alábbi infografikán minden fontos infó szerepel. Elöljáróban érdekességként az energiaitalok egyik káros hatásaként felsorolt folyadékvesztésről annyit, hogy bár paradoxonnak tűnik, hogy egy ital elfogyasztása hogyan vezethet folyadékhiányos állapothoz, ez valóban így van. Az energiaitalok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint, ami vízhajtó hatásánál fogva akár nagy mennyiségű folyadék távozását is eredményezheti a szervezetből. Ez azért is különösen veszélyes, mert a gyermekek folyadékháztartása általában labilisabb, mint a felnőtteké.

Minden egyéb fontos adat megtalálható az infografikán.

Forrás: CDC

Infografika: Anyás-Apás (az infografika felhasználása engedélyköteles!)

Fotó: Dreamstime

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ez is érdekelhet:

Gyerekek ne vásárolhassanak energiaitalt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük