top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyerekek ne vásárolhassanak energiaitalt!

Az angolok azt fontolgatják, hogy megtiltják az energiaitalok vásárlását a 18 évesnél fiatalabbaknak. nem kevesen máris visszásnak tartják, hogy miközben egy gyerek már 16 éves korától felhajthat a pubban egy pint sört, ha felnőtt felügyelettel tartózkodik ott, addig energiaital vásárlására nem lesz jogosult.


Pedig nagyon úgy tűnik, hogy nemsoká nem ugorhat be egyik gyerek sem a sarki kisboltba egy Red Bullért. És a jelek szerint a hollandoknak is elegük van az energiaitalt szürcsölő gyerekekből.


 


A brit kormány azzal indokolja a tervezett szigorítást, hogy a statisztikák szerint a 10 és 17 év közötti gyerekek kétharmada, de már a 6 és 9 év közöttiek egynegyede is fogyasztott már életében energiaitalt. Amit azért tartanak aggasztónak, mert tovább súlyosbítja a gyermekkori elhízás már egyébként is jelentős problémáját, másrészt az italokban lévő koffein és cukor sem hat éppen kedvezően az iskolai viselkedésre. A koffein serkentő, izgató hatását nem nagyon kell magyarázni, azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, hogy a túlzott cukorfogyasztást is összefüggésbe hozzák a gyerekkori magatartásproblémákkal. Igazolták például, hogy cukormentes vagy cukorban szegény étrenddel enyhíthetők az autizmushoz vagy az úgynevezett figyelemhiány-hiperaktivitás betegséghez (ADHD) társuló viselkedészavarok.

A britek olyannyira komolyan veszik az energiaital-stopot a gyerekek számára, hogy egyenesen Theresa May miniszterelnök nyilatkozott a kérdésben, emígyen: „A gyermekkori elhízás az egyik legnagyobb egészségi probléma, amivel országunknak szembe kell néznie, és ez az oka annak, hogy jelentős lépéseket kívánunk tenni annak érdekében, hogy a fiatalok kevesebb cukrot fogyasszanak. Egyszersmind segíteni szeretnénk a családokat az egészséges étkezési szokások kialakításában.”

Egyelőre Angliában tervezik bevezetni a szigorításokat, az ország többi részén – például Skóciában vagy Walesben – a helyi egészségügyi hatóságokra bízzák, hogy alakítsák ki saját jogi álláspontjukat az ügyben. A szigorítás előkészítéseként egy 12 hetes társadalmi konzultációt indítottak, melyben azt kérdezik a polgároktól, hogy az életkori határt 16 vagy 18 éves kornál húzzák-e meg, ami alatt a gyerekek semmilyen körülmények között nem vásárolhatnak maguknak energiaitalt.


Egyes üzletláncok máris önkorlátozó magatartást folytatnak – nem véletlenül

Sok szupermarket és élelmiszer-forgalmazó lánc már most sem szolgálja ki a gyerekeket energiaitalokkal. De még mindig könnyen hozzájuthat ezekhez az italokhoz az a gyerek, aki szeretne, hiszen a kisebb üzletek és az italautomaták mindenféle életkori korlátozás nélkül kínálják az energiaitalokat, sokszor akciósan, szinte fillérekért.

Pedig egy 2,5 decis doboz gyakran akár 80 milligramm koffeint is tartalmazhat, ami egy csésze kávénak vagy majdnem három doboz kólának felel meg. Nem is szólva a cukortartalmáról, ami sokszor akár 60 százalékkal is több, mint amennyi egy doboz szokásos üdítőitalban van. A túlzott koffeinfogyasztás pedig fejfájást, alvásproblémákat, gyomorfájást és hiperaktivitást okozhat.

A szigorítást az egészségügyi szakemberek és a pedagógusok is örömmel üdvözölnék.


A hollandok is bekeményítenének

Bár Steve Brine brit közegészségügyi miniszter szerint a gyerekek náluk körülbelül 50 százalékkal több energiaitalt fogyasztanak, mint más európai országokban, úgy tűnik, hogy a hollandoknak is gondot okoznak az energiaitalt vedelő gyerekek. Az ő statisztikáikban 19 ezer olyan tinédzser szerepel, akik olyan mennyiségben fogyasztanak energiaitalokat, mely már az egészségüket is veszélyezteti. Bár a tizenéveskori energiaital-fogyasztás az utóbbi időkben némiképpen visszaszorult, a 13 és 18 év közöttiek 1-2 százaléka naponta három vagy annál több doboznyi energiaitalt iszik, ami fokozza a szívritmuszavarok és a központi idegrendszeri problémák kockázatát.

A holland közegészségügyi hatóságok szerint a tinédzsereknek tisztában kell lenniük az energiaitalok veszélyeivel. Az orvosok szerint a 13 évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem lenne szabad energiaitalt inniuk. Legjobb, ha a tizenévesek sem isznak energiaitalt, de ha mégis, legfeljebb napi egy dobozzal.

Hollandiában az Aldi és a Lidl nemrégiben jelentette be, hogy eztán nem szolgál ki energiaitalokkal 14 év alattiakat. Korábban a holland gyermekgyógyászok már javasolták, hogy tiltsák meg energiaital vásárlását 18 éves kor alatt.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page