top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Elfeledett arcaim, avagy mit adott nekünk a modern orvostudomány? – fotósorozat

Az általános vélekedés szerint temetőbe járni szomorú dolog, és ez többnyire így is van. Van azonban egy fiatal nő, aki szereti a temetőket, szereti nézni a sírköveken lévő fotókat, találgatni, ki volt ő, mikor él, mire vágyott, kit és mit szeretett.

Ma egy kis válogatást hoztam a fotókból azért, hogy beszélhessünk arról, mit is adott nekünk a modern orvostudomány.

 

Laura Signorelli 36 éves, Olaszországban él. Szenvedélyesen járja a temetőket és fotózza a régen elfeledett arcokat, melyek a sírkövekről néznek vissza rá, és saját Instagram-oldalán osztja meg azokat.


Így ír erről:

"Mindig is lenyűgözött a múlt, és nem töltenek el negatív érzésekkel a halállal kapcsolatos gondolatok sem. Talán azért, mert a szüleimet nagyon fiatalon elveszítettem, ezért az élet rákényszerített, hogy foglalkozzam a halállal, az elmúlással, a veszteséggel és a gyásszal.
Van egy Instagram-oldalam, ahol sírköveken lévő fotókat osztok meg régen élt emberekről, főként olaszországi temetőkből. Szeretem a temetőket, szeretem nézni, mennyire különböző elképzelések alapján alakult ki az egyes temetők koncepciója. Olaszországban például az a szokás, hogy az elhunyt arcképét is kiteszik a sírkőre, míg más országokban egyáltalán nem láttam hasonlót. Lenyűgöznek a temetőkben álló művészeti alkotások, a szép síremlékek, a régi sírkövekbe vésett feliratok, a nyelvezet és a szimbolika – és igen, az arcok is, melyek a sírköveken lévő fotókról néznek vissza rám. Vannak temetői fotóim az 1800-as és a korai 1900-as évekből is, amikor még csak az első bátortalan kísérletek történtek a portréfotózásra. Csodálatos üzenetük van ezeknek a fotóknak, üzenet egy régmúlt korból."

Hoztam néhány fotót Laura Instagram-oldaláról, aztán beszélek kicsit arról is, mit adott nekünk a modern orvostudomány. Például a csecsemőhalandóság csökkenését. Mert fájdalmasan sok Laura fotói között azoknak a gyerekeknek a fotója, akiket soha nem láttak a szüleik felnőni.


Na jó, de mit adott nekünk az orvostudomány?

Manapság szinte már divat lett megkérdőjelezni az orvostudomány vívmányait. Az oltásellenesség már régi történet, és sajnos jól példázza, hogy a modern védőoltások hogyan estek saját hatásosságuk csapdájában azáltal, hogy eltakarították a Föld színéről a hatalmas járványokat. Ez viszont oda vezetett, hogy mivel szinte már senkinek nincs kézzel fogható élménye saját életéből a százakat-ezreket, sőt még ennél is nagyobb tömegeket elpusztító járványokról, sokan nehezebben látják be, miért is van szükség voltaképpen a vakcinákra. A mostani pandémia még csak jobban felerősítette a modern orvostudomány vívmányai iránti szkepticizmust, és a helyzetet semmiképpen nem segítette a nem világos és nem átlátható központi kommunikáció sem. De ez messzire vezetne, és akkor még nem is beszéltünk a homeopátiáról és egyéb áltudományokról.

A tisztánlátás érdekében indított kampányt az EgészségKommandó, illetve a mögötte álló Hiteles Egészség-kommunikáció Egyesület, melyben rövid szöveggel és képpel illusztrálva mutatja be, mit is adott nekünk a modern orvostudomány. A sorozat második darabja éppen a gyermekhalandóság csökkentését állítja a középpontba: míg 1800-ban 100 gyermek közül 45 gyermek nem érte meg az ötödik születésnapját, mára ez a szám 4-re csökkent, ami hatalmas előrelépés. Hogy minél kevesebb, a fentiekhez hasonló fotó készülhessen...


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page