top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Előbb még ugrált a kislányom, aztán lebénult – a trambulinbalesetekről

A 14 éves kislány vidáman ugrált az édesapja kertjében felállított trambulinon, és még akkor sem gondolt semmi komolyabb bajra, amikor játék közben elesett. Később azonban nemhogy javult volna az állapota, hanem a fájdalmai fokozódtak, végül mellkastól lefelé teljesen lebénult. Szerencsére ilyen súlyos balesetek ritkán történnek, de arra gondoltam, hogy érdemes lenne arról is beszélni, hogy…

...mit tehetünk a trambulinbalesetek megelőzéséért.

 

Arról jutott eszembe a mai téma, hogy a múltkor a Facebookon feljött egy hirdetés, amiben egy trambulinforgalmazó az egyik legbiztonságosabb mozgásformaként reklámozta a termékét. Hűha, erről azért mesélhetnének a traumatológusok – gondoltam magamban, hiszen vannak olyan sérülésformák, melyek eléggé specifikusak a trambulinbalesetekre. Amivel nem azt akarom mondani, hogy dobjunk a tűzre minden trambulint, mert a trambulinon ugrálás jó móka, ám vannak bizonyos szabályok, melyeket kötelező betartani a biztonság érdekében.


A 14 éves Mary édesanyja azt mesélte a Foxnewsnak, hogy a kislánya éppen az édesapja által felállított trambulinon ugrált, amikor súlyos sérülést szenvedett. Közvetlenül az esés után a helyzet nem tűnt túlságosan komolynak, ám a fájdalom nemhogy csillapodott, hanem még erősödött is, végül a kislány mellkastól lefelé teljesen lebénult.


Az anya éppen az ügyeit intézte, amikor a baleset tavaly augusztusban bekövetkezett.

„Mary első hívását nem tudtam fogadni, de amikor láttam, hogy kitartóan újra és újra hív, akkor mégis felvettem a telefont. Amint meghallottam a hangját, rögtön tudtam, hogy valami nagy baj történt Elmondta, hogy elesett a trambulinon, és mostanra már a lábát sem tudja mozgatni”

– meséli az édesanya.


Az orvosok némiképpen értetlenül állnak a tünetek előtt, hiszen semmilyen nyilvánvaló sérülést nem találtak a kislányon. Azt feltételezik, hogy a bénulást úgynevezett spinális (gerincvelői) stroke okozza, ami azt jelenti, hogy a gerincvelő vérellátása minden nyilvánvaló sérülés nélkül zavart szenved, ami a mozgató funkciók kieséséhez vezet. (A spinális stroke-nak számos oka lehet, ám a sérülés nem tartozik az elsődleges okok közé. Mary esetében az orvosok feltételezik, hogy a spinális stroke valójában nem az esés következménye, hanem oka volt.)


Mary jelenleg is rehabilitációs kezelésben részesül. A teljes gyógyulásig valószínűleg hosszú még az út, de ő és az édesanyja is biztos benne, hogy eljön az idő, amikor ugyanúgy fut, szalad majd, mint a balesete előtt. Hogy a trambulinra is felmerészkedik-e újra, arról nem szól a fáma.

„Tudom, hogy újra járni fog a kislányom, teljes szívemmel biztos vagyok benne”

– bizakodik a csaknem egy éve tartó rehabilitáció közben az édesanya.


A trambulinbalesetekről

A trambulinbalesetek egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, történjenek akár a kertben felállított házi trambulinokon, akár trambulinparkokban. És az ilyen balesetek száma folyamatosan emelkedik, hiszen a trambulinok egyre népszerűbbek, és egyre gyarapszik a kertekben, udvarokon álló trambulinok száma. Az amerikai fogyasztóvédelmi felügyelőség adatai szerint például 2018-ban meghaladta a 300 ezret az orvosi ellátást igénylő trambulinbalesetek száma az USA-ban. Talán nem meglepő, hogy a trambulinbalesetek több mint 90 százalékában gyerekek sérülnek, mégpedig leggyakrabban az 5 és 14 év közötti korosztály.


Mi okozhat sérülést a trambulinon ugrálás közben?

A gyerek

  • rosszul érkezik a trambulin felszínére, illetve a keretre vagy a rögzítő kötelekre esik;

  • szaltóval, csavarral vagy más veszélyes ugrással próbálkozik;

  • a trambulinról a földre vagy más kemény felületre zuhan.


Milyen típusú sérülések következhetnek be?

Legtöbbször csonttörések, ficamok vagy húzódások, esetleg horzsolások fordulhatnak elő, többnyire a végtagokon, a karon vagy a lábon. Ezek a viszonylag „ártalmatlanabb” sérülések, ám egy elhibázott szaltó közbeni leérkezés akár a nyaki gerincvelő sérülését is okozhatja, nem egy esetben következményes bénulással, sőt halállal.


Tippek a trambulin biztonságossá tételéhez

Az Amerikai Ortopédsebészeti Társaság (American Academy of Orthopaedic Surgeons) az alábbiakat ajánlja a biztonságos ugráláshoz.

  • Használatba vétel előtt győződj meg arról, hogy a tartórudak, kötelek és rugók sértetlenek és az ütést tompító puha anyaggal bevontak.

  • A trambulin körül a talajt borítsd az esés erejét felfogó puha anyaggal, védőszőnyeggel.

  • Rendszeresen ellenőrizd a trambulin műszaki állapotát, az esetlegesen meglazult csavarokat és egyéb rögzítéseket húzd meg.

  • Szerelj fel a trambulin köré védőhálót.

  • Egy percre se hagyd a gyerekeket felügyelet nélkül ugrálás közben.

  • Hatévesnél fiatalabb gyereket ne engedj fel a trambulinra.

  • Ügyelj arra, hogy egyszerre csak egy gyerek ugráljon a trambulinon.

  • Ne bízd a védelmet pusztán a védőhálóra (a sérülések jelentős része nem leesés, hanem a trambulin felszínére történő rossz leérkezés következménye).

  • Ne engedd, hogy a gyerekek szaltóval vagy más veszélyes produkcióval próbálkozzanak.

  • Használat után távolítsd el a létrát vagy más módon gondoskodj arról, hogy a gyerekek felügyelet nélkül ne juthassanak fel a trambulinra.


Forrás:


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page