Anyás-Apás · 2018.08.17 12:09 · 10 perc

Egészséges a gyerekem? – a 10 leggyakoribb szülői aggodalom

Egy amerikai gyermekkórház időnként felmérést végez a szülők körében azt tudakolva, mi aggasztja őket leginkább a gyerekük egészségével kapcsolatban. Mindjárt sorolom a listát, de a trendek legalább annyira érdekesek, mint a listára került egészségi problémák sorrendje.

Az internetbiztonság például tíz évvel ezelőtt még csak a 8. helyen állt a sorban, de mára a 4. helyre rukkolt előre.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

No de akkor nézzük, min aggódunk leginkább, ha a gyerek egészsége kerül szóba.

1. Elhízás

Egyrészt nem meglepő, másrészt érdekes éppen az elhízást látni az első helyen, amikor éppen nemrégiben írtam arról, hogy a legtöbb szülőnek fogalma sincs arról, hogy melyik élelmiszer mennyi cukrot tartalmaz. Így viszont elég problémás az elhízás ellen harcolni. Érdekes volt az egyik hozzászólás ehhez a cikkhez, amikor egy anyuka büszkén kijelentette, hogy neki sincs halvány lila segédfogalma sem az élelmiszerek cukortartalmáról, de nem is érdekli, mert egyik gyereke sem túlsúlyos, és egyetlen tömött foguk sincs (még, de ezt csak én teszem hozzá). Az a rossz hírem van, hogy a dolog nem ennyire egyszerű. Mert hogy ez később is így maradjon, ahhoz némi szülői tudatosság és példamutatás is szükségeltetne, az pedig ismeretek, tények és adatok alapján nem megy.

Ezt támasztja alá a mostani felmérés vezetője, dr. Matthew M Davis is, aki ezt mondja: „Az a legnagyobb nehézség, hogy az elhízás okozhat egészségi problémákat most, holnap, de jóval később, akár a gyermek felnőttkorában is. Kialakulhat cukorbetegség, magas koleszterinszint, sőt akár depresszió is.

Az se jó persze, ha a testsúly kérdése áll a családi kommunikáció középpontjában.

2. Iskolai zaklatás

Az, hogy a gyereket zaklatják a társai az iskolában, netán már az óvodában, úgy derül ki a legkönnyebben, ha kérdezzük a gyereket és rendszeresen beszélgetünk vele. „Többször is előfordult már, hogy a rendelőben rákérdeztem a gyerektől, hogy zaklatják-e a társai, és a gyerek igennel felelt. És a szülő tőlem értesült róla, addig fogalma sem volt róla” – meséli egy gyermekgyógyász.

A zaklatás – vagy angol kifejezéssel bullying – egyre nagyobb probléma a gyerekközösségekben, melyért a pedagógusok nagyban felelőssé teszik a közösségi médiát is.

3. Drogfogyasztás

„Vannak időszakok, amikor a gyermek- és tizenéves kori drogozás nagyobb probléma, máskor kissé visszaszorul. Ettől függetlenül azonban a szülőkben folyamatosan él az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a gyerekből esetleg drogos válik” – mondja a felmérés vezetője, aki azt is tanácsolja, hogy nem árt időnként átvizsgálni otthon a gyógyszeres szekrényke tartalmát, nem hiányzik-e fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító, ez-az. Fontos tudni, hogy a kábítószerezés sokszor – legtöbbször – nem a heroinnal és más kemény drogokkal kezdődik, hanem receptköteles gyógyszerekkel, például amit az orvos fájdalomcsillapításra rendel a család egyik tagjának.

Ezen kívül fontos, hogy tudjuk, kikkel lóg a gyerekünk, és nem árt tisztában lenni a drogozás legnyilvánvalóbb testi jeleivel sem.

4. Internetbiztonság

No, ez az a pont, ami tíz év alatt a nyolcadik helyről a negyedik helyre tornázta fel magát. Számtalan tipp, trükk, praktika és technika van annak kontrollálására, mi kerülhet a gyerek szeme elé az interneten, de az a rossz hírem van, hogy egy egészen friss kutatás szerint ezek a filterek messze nem töltik be a feladatukat. Marad tehát a szülői odafigyelés, példamutatás, magyarázat és nevelés.

Az internetről szólva beszélni kell a játékfüggőségről is. Pár éve írtam róla, hogy egy dél-koreai pár, bizonyos Kim úr és felesége annyira a videójátékok rabjává, váltak, hogy nemcsak önmaguk szükségleteiről nem vettek tudomást, hanem 3 hónapos kislányukéról sem – aki így végül éhen halt.

5. Gyerekbántalmazás és -elhanyagolás

„Modern társadalmunkban ez az egyik legnagyobb probléma, hiszen úgy veszélyezteti igen súlyosan a gyermek testi és lelki jólétét, hogy csendben, az otthon falai között zajlik, a nyilvánosság kizárásával” – mondja a felmérés vezetője, aki szerint a legfontosabb, hogy a környezet lépjen, ha felmerül a gyermekbántalmazás gyanúja. Ugye ismerős motívum a hírekből, amikor valami durva esetre fény derül, hogy állítólag senki nem látott és nem hallott semmit az évek alatt, se a szomszéd, se a védőnő, se a pedagógusok, se a többi családtag, se a barátok, az égvilágon senki. Ami ugye elég nehezen hihető, lássuk be. Mégis visszatérő eleme a híreknek az ominózus mondat, legyen szó akár a gyereküket halálra éheztető fényevő szülőkről, se a családját módszeresen verő részeges apáról.

6. Sexting

A sexting a sex és a texting angol kifejezések összeolvasztásával keletezett, és szexuális tartalmú üzenetek megosztását jelenti. A jelenség egyébként szoros összefüggésben áll az internetbiztonsággal és az iskolai zaklatással, melyek a lista első felébe verekedték be magukat, ezért a poszt első részében volt róluk szó.

Nehezíti a szülők dolgát, hogy a mobilalkalmazások fejlesztői igen leleményesek tudnak lenni, ha arról van szó, hogyan rejtse el a gyerek a nem szülői szemeknek szánt tartalmakat például a telefonján. Létezik például egy olyan applikáció, mely kiválóan alkalmas a gyanútlan szülők megtévesztésére, hiszen a gyerekek a titkos tartalmakat egy számológép-billentyűzet logója mögé rejthetik.

7. Dohányzás

No, ez is egy örökzöld téma, állandó szülői aggódások tárgya. Ami nem is alaptalan, hiszen a dohányzás szoros összefüggést mutat szívbetegségek és bizonyos rákok kialakulásával. Fontos, hogy a gyerekek már korán megismerjék a dohányzás ártalmait. Nem értek egyet azokkal, akik levennék a cigisdobozokról a dohányzás ártalmaival riogató elrettentő fotókat, mondván undorítóak és/vagy hatástalanok. Igen, rém undorítóak, ezért nem is árt, ha a gyerekek már nagyon korán szembesülnek ezekkel.

Érdekes adalék még, hogy sokan abban a tévhitben élnek, hogy csak a cigarettázás ártalmas, a dohányzás egyéb formái, például az elektromos cigaretta vagy a fiatalok körében oly népszerű vízipipa nem. Szeretnék mindenkit kiábrándítani, mert nem, ezek semmivel nem kevésbé károsak, mint a cigi, a szivar vagy a pipa.

8. Iskolai erőszak

Ez inkább egy speciálisan amerikai probléma – szerencsére és egyelőre, ezért ezzel nem is akarok részletesebben foglalkozni. Időről-időre érkeznek hírek a tengerentúlról újabb iskolai tragédiákról, ártatlan gyermekáldozatokról, melynek kapcsán mindig fellángol a vita a fegyvertartás szigorításáról. Aztán nem történik megint semmi az ügyben.

Egy amerikai nő mindenesetre elég szokatlan módját választotta annak, hogy unokahúgait megvédje attól, hogy egy esetleges iskolai lövöldözés során áldozattá váljanak.

9. Tizenéveskori terhesség

Ez is állandó félelem tárgya, mi lesz, ha a gyerek teherbe esik – vagy éppen teherbe ejt valakit. Az amerikai szülők számára jó hír, hogy az USA-ban az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat a tiniterhességek száma, de bőven van még tennivaló a megelőzés terén. Alapvetően fontos az iskolai felvilágosítás, de ez nem helyettesítheti a szülők szerepét még akkor sem, ha vannak szülők, akik kínosnak és nehéznek érzik ilyesmiről beszélni a gyerekükkel.

Érdekességképpen említem az Anyás-Apás egy korábbi posztját egy brit családról, akik egy gyereknevelési oldalra feltett hirdetéssel keresett valakit, aki felvilágosítaná gyermekeiket mindenről, amit a nemi életről tudni érdemes, legyen az menstruáció, fogamzásgátlás vagy maszturbálás. Ezért hajlandóak voltak akár jelentős összeget is fizetni az alkalmas vállalkozónak. Hogy sikerült-e azóta megtalálni a megfelelő jelöltet, azt nem tudom.

10. Stressz

Nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is egyre nagyobb stressz éri a mindennapokban. Sok tényezője van -a család anyai problémáitól a mostani listán is szereplő iskolai zaklatáson, internetbiztonságon és gyermekbántalmazáson át például a fokozott társadalmi elvárásokig. Ennek megoldása kisebb részben orvos/egészségügyi, nagyobb részben társadalmi probléma.

Érdekesség, hogy a stresszhormonként is ismert kortizol emelkedett szintjét egy sor – és egyre több betegséggel hozzák összefüggésbe.

A végére is értünk. Nos, rád hány igaz a pontok közül, ha a gyerek egészsége miatti aggódás kerül szóba?

Forrás: Mott Children’s Hospital

#egészség #szülői_aggodalom #elhízás #iskolai_zaklatás #bullying #drog #internetbiztonság #gyermekbántalmazás #sexting #dohányzás #tiniterhesség

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük