top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csakazértis: „Nagyon örülök, hogy bele mertem vágni ebbe az egészbe”

Frissítve: 2021. nov. 15.

Vállalkozni, új dologba vágni a fejszét mindig bátor vállalkozás, és még nagyobb bátorság szükséges hozzá akkor, ha mindezt nehezített terepen, betegséggel élve kell meg lépni. Az Anyás-Apás új sorozatában, a Csakazértisben fantasztikus nőket, anyákat, feleségeket ismerhettek meg, akik azt vallják, hogy egy betegség önmagában nem ok arra, hogy feladják az álmaikat.

A Csakazértis sorozat első részében Lados Angelika, az LA mosható pelenka megálmodója, megtervezője és megalkotója mutatkozik be. A cikk végén megtalálod Angelika összes elérhetőségét, ha felkeltették az érdeklődésedet a termékei.

 

Asztmás betegségem körülbelül 20 éve, fiatal anyaként derült ki. Hogy mi okozhatta? Véleményem szerint édesanyám dohányzása is közrejátszhatott benne, de a stressz sem tett jót neki. Hiába szedtem rá a felírt gyógyszereket, egyszer csak azt figyeltem meg, hogy egyre csak emelni kell az adagot. Aztán jött hozzá más egészségi problémám is, ezzel együtt még több gyógyszer. Úgy gondoltam, inkább elhagyom a gyógyszereket. Bár azóta gyógyszerek nélkül élek, nem könnyű, mert vannak bizonyos illatok, szagok, pára, ami irritál, de megtanultam együtt élni vele. Azóta napjainkat gyógyteákkal, vitaminokkal, a természetes olajokkal egészítjük ki, gyógyszereket nem szedünk.


Az első pénzügyi válság idején munkahelyről munkahelyre vándoroltak, de sok helyen irritáló szagok között, káros anyagokkal kellett dolgozni, volt olyan, hogy emiatt fel is kellett mondanom. Közben kiléptem első házasságomból, jött a válás és az ezzel járó újabb stressz, a gyermekelhelyezés és más, ilyenkor szokásos huzavonák. Közben már együtt éltem, majd össze is házasodtam másik párommal. Nekem már volt három gyermekem, de közös gyermeket is szerettünk volna. Sok éves hiábavaló próbálkozás után jelentkeztünk kivizsgálásra, ott derült ki, hogy inzulinrezisztenciám van. Volt műtétem, inszeminációm – sikertelenül. A kudarcok lelkileg maguk alá gyűrtek, ezért mentális támogatást kerestünk, három hónap múlva spontán meg is fogant a terhességem.


Már évekkel ezelőtt is voltak mentális problémáim, melyekre azonban akkor nem kaptam megfelelő orvosi segítséget. Hogy ezt miért írom le? Bizony ennek is sok köze van ahhoz, hogy két éve vállalkozó lettem. Ehhez mentálisan is fejlesztettem magamat, hiszen bármilyen hosszú távú vállalkozáshoz nem szabad labilisnak lenni. Sok meditálással, a múlt elengedésével, megbocsátással tudtam építkezni. Mert kell a tisztán látás, kellenek a pozitív gondolatok, ehhez pedig folyamatos fejlődés, fejlesztés szükséges. Mint ahogyan magához a vállalkozáshoz is. De kicsit előre szaladtam…


A párommal több hobbival, vállalkozással is próbálkoztunk. A kecsketartásról és sajtkészítésről azt gondoltuk, hogy ez lesz az igazi, de ez ember feletti munkát kívánt egy csecsemő és három nagyobb gyermek mellett. El kellett tehát engedni ezt az ötletünket, bármennyire is szerettük a kecskéinket és a tejükből készült finomságokat.


Nem sok idő, körülbelül fél év múlva ismerkedtem meg a modern mosható pelenkával, amikor erre váltottunk a kicsi lányomnál az eldobható helyett. A környezettudatosság mellett más tényezők is szerepet játszottak ebben a döntésünkben. A szakmám varrónő, ezért szép lassan elkezdtem mosható pelusokat varrni, először csak a kislányomnak, de az unokahúgom, Heléna tanácsára később kiváltottam a vállalkozóit és belevágtam az ismeretlenbe. Abba amit most már két éve végzünk, szívvel-lélekkel.

Közben rengeteg fejlesztésen, fejlődésen mentek át a pelenkák és más termékeink, emellett zero waste termékeket is készítek. Nálunk semmi nincs kőbe vésve, soha nem ragaszkodom mereven egyetlen dologhoz sem. Sokat adok a vevőim kritikájára, főleg azért, mert nagyon sok megfontolandó észrevételt tesznek. Igyekszem a legjobb minőségű gépekkel és alapanyagokkal dolgozni. Az LA mosható pelenka saját fejlesztés, kizárólagosan hazai tervezésű termék, amiből jelenleg négy típus van a piacon.


Jelenleg azt látom és tapasztalom, hogy nagyon nehéz a piacon maradni. Sajnos még mindig nem eléggé ismert a modern mosható pelenka, nehezen nyitnak az emberek az új felé, és a környezettudatosság is még csak gyermekcipőben jár Magyarországon. Kizárólag pelenkavarrásból csak néhány szerencsés tud megélni.

Nagyon örülök, hogy bele mertem vágni ebbe az egészbe, nem utolsósorban azért, mert így az utolsó pillanatig rákbeteg édesanyám mellett lehettem családommal, testvéreimmel. Jól össze tudtunk dolgozni, meg tudtuk tervezni a napjainkat a munka és a gyerekek mellett, megoszthattuk haldokló édesanyám ápolásának terheit. A mai napig hálás vagyok, mertem lépni, kockáztatni, feladni egy „biztos” munkahelyet. Nem mondom, hogy egyszerű, mert nem az, de minden szervezés kérdése, hogy a családra és minden másra is jusson idő. Ez a gyári munka mellett nem mindig ment, sőt….


És nem maradjon ki a legfontosabb, a férjem, Laci, aki a világon mindenkinél jobban támogat mindenben. Csodálatos férj, apa, barát és kolléga is egyben.


Fotó: Lados Angelika


Az LA pelust használók Facebook-csoportját itt találod.

Lados Angelika email címe: ladosangelika@gmail.com


Ha te is betegség mellett vállalkozol vagy valósítod meg önmagadat, írj bemutatkozó levelet az info@anyasapas.hu email címre. Szívesen segítek neked abban, hogy minél többen megismerjenek téged és vállalkozásodat.


További csakazértis történeteket itt olvashatsz:


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

bottom of page