top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csakazértis: „Elfogadtam a helyzetet, mert tudom, mi volt előtte... én ezzel vagyok teljes”

Frissítve: 2021. nov. 15.

Vállalkozni, új dologba vágni a fejszét mindig bátor vállalkozás, és még nagyobb bátorság szükséges hozzá akkor, ha mindezt nehezített terepen, betegséggel élve kell meg lépni. Az Anyás-Apás új sorozatában, a Csakazértisben fantasztikus nőket, anyákat, feleségeket ismerhettek meg, akik azt vallják, hogy egy betegség önmagában nem ok arra, hogy feladják az álmaikat.

A sorozat második részében Csémy Noémi, a Tulasi Jóga alapítója, oktatója és vezetője mutatkozik be. A cikk végén megtalálod Noémi jógastúdiójának összes elérhetőségét, ha felkeltette az érdeklődésedet a szolgáltatása.

 

Mutasd be magad egy kicsit: hol élsz, mivel foglalkozol?

Csémy Noémi vagyok, jógaoktató, jógastúdió-vezető. Budapesten élek családommal, van egy 8,5 éves lányom. Kommunikáció szakot végeztem és több mint 10 évig rádióztam (EstFm, radiócafé 98.6, Sláger rádió, Neo Fm). A várandóssággal megváltozott az életem. Előtte alkalomszerűen jógáztam, majd a várandósság alatt életem része lett, és a szülést csodaként éltem meg. Akkor még nem tudtam, hogy gyermekem születésével más is született. Elkezdtem komolyabban foglalkozni a jógával és több képzés után elvégeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakát, mely Európában egyedüliként jógamester diplomát ad.

Hogyan derült ki a betegséged?

Rheumatoid arthritis betegségemet 2018-ban dr. Megyaszai Márta diagnosztizálta. 2003 körül kezdődtek a fájdalmaim, akkor 22 éves voltam. Egy reggel arra ébredtem, hogy nem tudom megemelni a jobb karom, nagyon fájt a vállam. Heteken keresztül tartott a fájdalom, de aztán elmúlt. Nagyjából fél év múlva a csuklóm, újabb fél év múlva a térdem következett. Egy ilyen fájdalom alatt bejelentkeztem egy-egy reumatológiára, de mire kaptam időpontot és elmentem, már a fájdalom is elmúlt. Készítettek vérképet, majd kisétáltam úgy, hogy egészséges vagyok. Ez 1,5-2 évente megismétlődött. Egészséges vagyok. Amikor fájdalmaim voltak, igyekeztem természetes módon kezelni, természetgyógyászoknál jártam és több alternatív terápiát is kipróbáltam. Én – akkor még – maximálisan csak a természetes gyógyításban hittem, soha semmire nem vettem be gyógyszert. Reumatológián azért jelentem meg időről időre, mert amíg nem tudom, mi a bajom, addig nehéz rá megoldást találni.

A fájdalmak egyre gyakoribbá váltak, de még volt fájdalommentes időszak is. Közben – pont a legdurvább időszak alatt – főiskolára is jártam. Volt idő, hogy négykézláb sem tudtam megállni, de a jóga segített lelkileg, hogy keressem a gyógyulás útját és soha ne adjam fel. Volt egy fantasztikus tanárom, aki mindenben támogatott. A mai napig hálás vagyok neki érte.


2012-ben várandós lettem, és 2013 májusában megszületett a lányom. Szülés után a fájdalom már állandósult (boka, térd, ujjak, csukló és váll). Nem nagyon tudtam ezzel foglalkozni, hiszen volt egy újszülöttem. Az agyunk annyira tökéletes, hogy sok feladatnál, amit nem tudtam végezni, másképp használtam a megszokott dolgokat. Nem tudtam egy kézzel felemelni a lábacskáit, hogy pelenkázzam, felemeltem alkarral. Nem bírtam egy bögre teát felemelni egy kézzel, felemeltem kettővel. Amikor épp a jobb kezem ujjai fájtak nagyon, a bal kezem ujjaival csiptettem ki a ruhákat. Jobb kézzel nem tudtam beindítani az autót slusszkulccsal, beindítottam ballal, a hajam nem tudtam összekötni vagy megemelni a jobb karom, a ballal segítettem megemelni és az elviselhetetlenül fájdalmas ponton átlendítve már ment. 2013 őszén végül csináltattam egy vérképet, ahol kiderült, hogy pajzsmirigy-alulműködésem van. Orvossal konzultálva, kivárva a szülés miatt szükséges időt, elkezdtem gyógyszert szedni rá. Gyógyszerrel beállt az érték, de az ízületi fájdalmaim nem csökkentek, sőt az ízületeim elkezdtek deformálódni, főleg az ujjaim. 2017 elején dr. Tamasi Józsefhez mentem, aki a természetes gyógymódok híres követe, és aki a vizsgálat után reumatológushoz küldött. Így érkeztem meg, rengeteg orvos, tizensok év után dr. Megyaszai Mártához, aki elsőként az összes addigi papírom végignézte, góckutatás és egyéb vizsgálatok után kimondta: rheumatoid arthritis beteg vagyok.

A hír nem elszomorított, hanem egyfajta könnyebbség lett úrrá rajtam. Végtelen hosszú küzdelem után, végre megtudtam. Végre nem egy illúzióval, egy megfoghatatlan, de az életemet és minden percemet átjáró ismeretlennel álltam szemben. A doktornővel átbeszéltük a folyamatot. Mivel azonnali beavatkozásra volt szükség, hogy megállítsuk a gyulladást és az annak következtében elindult deformációkat, szteroidot kezdtem szedni, és közben kerestük azt a gyógyszert, ami számomra jó. Bár gyógyíthatatlan betegségről van szó, de gyógyszerrel tünetmentessé tehető. Szteroid mellett volt egy gyógyszer, amit hetente egyszer kellett bevennem. Ez lett volna a megoldás, hogy elhagyjam a szteroidot, de pár hét után észrevettem, hogy nagyon nem vagyok jól attól a gyógyszertől, sírógörcseim, rosszulléteim jelentkeztek, így a szedését abba is hagytam. Az orvosom folyamatosan bátorított, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a megfelelő gyógyszer! Közben 2017 végén felvételiztem a doktornő segítségével egy programba, ahol a legújabb típusú, erre a betegségre kifejlesztett gyógyszerről gyűjtenek információt a felhasználónál. Nem vettek fel. Tavasszal ismét beadtam a felvételem és bekerültem. Heti injekciók, napi gyógyszerek, vizsgálatok, rengeteg teszt, röntgen után lépésről lépésre el tudtam hagyni a szteroidot. Csökkentek, majd teljesen elmúltak a fájdalmaim. Szinte nem is látszik rajtam, az ujjam görbe, de én így szeretem.


Egy gondolat erejéig még fontos a természetes gyógymódokat megemlítenem. Azóta is hiszek benne, a náthát illóolajokkal, teákkal gyógyítom, de már hiszek abban is, hogy van olyan betegség, amiben a keleti és nyugati orvoslás együtt, egymást támogatva tudja „meggyógyítani” az embert. Gyógyszert kell szednem életem végéig, de tudom, mi volt előtte, mennyi fájdalom, mennyi keresés, és ezt elfogadtam, ezzel vagyok teljes.

Hogyan jött a jógastúdió ötlete? A betegség hozta, vagy enélkül is ezt a célt tűzted volna magad elé?

Több helyen oktattam jógát, majd 2017. október elsején született meg a Tulasi Jóga és Mozgásközpont. Betegségem megtanított arra a gyakorlatban is, amiről a főiskolán természetesen sokat tanultunk: hogyan lehet segíteni segédeszközökkel, ha a gyakorló valamit nem tud megcsinálni betegsége vagy testi alkata miatt. Tudom, milyen úgy jógázni, ha fáj valakinek a csuklója, de azt is tudom, hogy képes vagyok segíteni (előtte természetesen fontos tisztázni a fájdalom okát, jellegét stb.). A Tulasi Jóga és Mozgásközpont egy olyan jógastúdió, ahol több oktatótársammal arra törekszünk, hogy az embereknek testi és lelki kikapcsolódást nyújtsunk. Heti kétszer van felnőtt-gyermek óra párhuzamosan, amíg a gyermek gyermekjógán/Aerial Kids órán vesz részt, addig anyukája vagy apukája gerincjóga órán. Van dinamikusabb, de van kímélő hatha jóga óránk is 60+ éveseknek, emellett a szívemhez legközelebb álló kismama és baba-mama órán is részt lehet venni. Sokféle órát kínálunk, hogy mindenki megtalálja azt, ami számára a legnagyobb kikapcsolódást nyújtja. A jóga mellett más mozgásforma is van a stúdióban. (pl. zumba). Világos, szép és könnyen megközelíthető a stúdió Zuglóban, mivel a metró nincs messze, így Budáról is csak 20 perc átérni. Tavaly év elején kiépítettük az online közvetítést, ami nagyon jól jött a lezárások alatt. Mivel azóta is van rá igény, több óránkon online-élőben is részt lehet venni, vagy egy napon belül visszanézhető. Van olyan kismamám, aki a második babáját várja (az elsőnél is hozzám járt), és órán még online se tudna ott lenni a baba miatt, ő bejelentkezik és akkor gyakorol, amikor a baba alszik.

Hogyan tudod összeegyeztetni a jógastúdió körüli feladatokat a betegségeddel?

A családomon kívül nagyon kevés ember tudja, hogy beteg vagyok. Mindig mosolygós és pozitív voltam, vagyok. Hiszem, hogy ezt az ajándékot kaptam a betegség mellé. Oktatóként én állítom össze az óra menetét, ha épp olyan időszak van, hogy fáj valamim (időnként előfordul), akkor olyan gyakorlatot nem végzek-végeztetek, vagy csak szóban instruálok.


Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Jövőbeni tervem folytatni, amit csinálok, minél több emberrel megismertetni a stúdiót, a jógát, a mozgás szeretetét. A jógát bármikor el lehet kezdeni. Legidősebb vendégünk Kati néni, talán már 80 éves is elmúlt, a legfiatalabb 13 hetes, még anyukája méhében, a múlt héten jógázott először. Szeretném megismertetni a dolgozó, számítógép előtt ülő nőkkel/férfiakkal – mert hozzánk férfiak is járnak! – vagy egy fodrásszal, hogy lehet derék- és hátfájdalom nélkül is élni. Szeretnék még több workshopot, tanfolyamot, jógatábort szervezni. Rendszeresen tartunk jógatáborokat, nyáron Horvátországban egy hétig, itthon pedig hétvégente a Börzsöny hegység gyönyörű településén, Kemencén. Új helyszín, amit már nagyon várunk, a jógázás Balatonalmádiban, közvetlen a Balaton partján.

Mindenkit szeretettel várunk!

Fotók: Tulasi Jóga, Csémy Noémi


Aktuális eseményeinkről, táborainkról bővebb információ a weboldalunkon olvasható, de a Facebookon is jelen vagyunk Tulasi Jógaként.


Ha te is betegség mellett vállalkozol vagy valósítod meg önmagadat, írj bemutatkozó levelet az info@anyasapas.hu email címre. Szívesen segítek neked abban, hogy minél többen megismerjenek téged és vállalkozásodat.


További csakazértis történeteket itt olvashatsz:


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page