top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Csak bébiszitternek kellek a családi nyaralásra?

A családi nyaralás külön műfaj, hiszen több ember – sokszor több generáció – igényeit kell összehangolni. Sokszor látni például többgenerációs családi vakációkat, amikor a nagymama és a nagypapa is csatlakozik a kisgyerekes családhoz. Ilyenkor talán nemcsak bennem, hanem sokunkban felmerül, hogy a dolog az élmények megosztásáról szól a nagyszülőkről, vagy az „öregeket” csak amolyan bébiszitterként cipelik magukkal a szülők, hogy legyen kire hagyni időnként a gyerekeket. Hiszen – ahogy mondani szokás – a kisgyerekes szülők nem nyaralnak, hanem máshol vigyáznak a gyerekeikre.

De akkor beszéljünk nyíltan, játsszunk nyílt kártyákkal. Valami ilyesmit hiányolhatott az a gyermektelen pár is, aki egy közösségi oldalon írta le ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

 

Sajnos a fizetett szabadság napjainak száma nem végtelen, akármennyire is ezt szeretnénk. Érthető tehát, ha ezt mindenki úgy akarja eltölteni, ahogy szeretné, ahogy neki a legjobban megfelel. Ha város látogatáson, akkor ott, ha a tengerparton süttetve magát a nappal, akkor ott, ha kalandtúrán, vadvízi evezésen, akkor ott, de ha netán a fotelban ülve és sorozatokat nézve, akkor ott.


És ha családi nyaraláson, akkor ott, hiszen ez is lehet élvezetesen vállalkozás. De mi van akkor, ha nincs kedved hozzá, nincs kedved alkalmazkodni, nincs kedved kompromisszumokat kötni? Az, hogy nem találod szórakoztatónak és pihentetőnek a családoddal együtt eltöltött vakációt, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem szereted őket, egyszerűen csak távol állnak tőled az általuk elképzelt időtöltések és tevékenységek.

Egy nő a Redditen osztotta meg véleményét egy hasonló helyzetről, amikor arról mesélt, hogy férjével a szabadidejüket általában nyugodt természeti körülmények között szeretik tölteni, még az apósáék egy Disney-utazást terveztek, amihez szerették volna, ha ők is csatlakoznak. Nekik azonban nem nagyon fűlt a foguk a dologhoz, és a helyzet még csak tovább romlott, amikor kerek perec megmondták, hogy nem tartanak a családdal Miki egérékhez. Végül az a bizonyos szög is kibújt a zsákból.


De lássuk, mit írt!

„Boldog, de csendes életet élünk a férjemmel. Gyerekek nélkül, néhány háziállattal, sok baráttal és sok kalandos utazással. Az apósomék – akik egyébként kedves emberek – a múltkor azzal jöttek, hogy egy nagy családi vakációt terveznek Disneylandbe. Nem gondoltuk, hogy ezzel nekünk bármi dolgunk lenne azon kívül, hogy helyeseltünk az ötletet, jó utat kívántunk nekik, és biztosítottuk őket, hogy alig várjuk a nyaralási fotókat. Az anyósom azonban azt mondta, hogy nekünk is csatlakoznunk kellene hozzájuk, hiszen ez egy naaaaagy közös családi nyaralás lesz. Hogy miiiiii? Sikítozó, síró és kiabáló gyerekekkel tömött, ráadásul méregdrága élményparkokat járjunk egy teljes hétig a családdal? Na nem. Az én elképzelésem az ideális nyaralásról egy csendes kemping, hegymászás és hátizsákos túrázás, csendes létezés az erdőben.
Udvariasan elmondtuk nekik, hogy bennünket nem nagyon érdekel az ilyenfajta családi nyaralás, de felőlünk nyugodtan menjenek nélkülünk, ha szeretnének. Erre az anyósom bekeményített, és azt mondta hogy nekünk is mennünk KELL, hiszen családi vakációról van szó. Elmagyaráztam neki a saját álláspontomat, hogy számomra nem pihenés a népes családdal tölteni az időt, főleg túlfáradt, túlpörgött gyerekekkel semmi vonzó nincs benne, nekem sokkal inkább munkának, mint pihenésnek tűnik ez az egy hét.
Az anyósom vérig sértődött, és azt mondta, hogy fogalma sem volt arról, hogy ez a véleményünk az unokahúgainkról és unokaöcséinkről. A férjem megnyugtatta, hogy szeretjük őket, de csak kis dózisban, és különben sem vagyunk azok az élményparkos típusok. Az anyósom még több kísérletet tett a meggyőzésünkre, de kitartottunk az álláspontunk mellett.
Pár nappal később felhívta a férjemet a bátyja, és veszekedni kezdett vele, hogy miért akarja elrontani mindenki nyaralását. Igen érdekes szempontokat hozott fel, például azt, hogy ha mi nem megyünk, akkor sokkal több lesz az egy főre eső költsége az útnak, ráadásul ők, a szülők nem hagyhatják a gyerekeiket egyetlen órára sem a nagynénire és nagybácsira (azaz ránk), míg ők valami külön programot csinálnak maguknak a feleségével. A férjem csak annyit tudott erre kinyögni meglepetésében, hogy "ó, tehát csak azért akarjátok, hogy veletek menjünk, hogy mindig legyen kéznél két bébiszitter?"
Na erre aztán végképp felkapta a vizet a sógorom, és elszabadult a pokol. Azt kiabálta, hogy egészen eddig azt gondolta, hogy mi is a család részének tekintjük magunkat, és hogy csak menjünk a magunk szórakozása után, csináljunk csak mindent, ahogy nekünk jó, anélkül, hogy bárki mással törődnénk a családban.
Tényleg nincs igazunk? Tényleg önzők vagyunk? Én vagyok itt a bunkó?”

Nem könnyű feladat megtervezni a szabadságot, amiért olyan keményen meg dolgoztunk. A helyzetet csak bonyolítja, ha sok ember igényeit kell összehangolni. A posztoló tökéletes nyaralásról alkotott elképzelései merőben eltérnek az apósáékétól. Ezért döntöttek úgy, hogy nem áldozzák a pénzüket és szabadidejüket olyasmire, amit nem talál vonzónak.


A fizetett szabadság a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának egyik sarokköve. A jól megérdemelt szünetet az emberek nagyon várják, és előre megtervezik, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle. A felmérések szerint a vakáció előnye és haszna nemcsak a szórakozás és új helyek megismerése, hanem a több és jobb minőségű alvás, a feltöltődés, a mentális és testi egészség helyreállítása és erősítése.


Márpedig a posztoló egyértelműen kijelenti, hogy egy zsúfolt vidámparkban töltött idő enyhén szólva nem az ő világuk. Őt és a férjét általában jobban vonzza a természet békéje és csendje, mint az emberektől nyüzsgő, népszerű látványosságok. Még akkor is, ha a statisztikai adatok szerint a Walt Disney World Magic Kingdom 2021-ben majdnem 13 millió látogató számára jelentett vonzó célpontot. Vagy legalábbis többségük számára, hiszen a fenti történet biztosan nem egyedi.


Bármennyire is élvezik a gyerekek Disneylandet, a felnőttek nem mindig találják annyira varázslatosnak, és ehhez még csak gyermektelenek sem kell lenniük. Gyakori, hogy a család és a barátok is kiveszik a részüket a gyerekek körüli teendőkből, ami az esetek legnagyobb részében gyermekfelügyeletet jelent. Ez fontos a kisgyermekes szülők nek, hiszen nekik is szükségük van időnként szünetre, kikapcsolódásra, gyerekek nélkül töltött időre. Ez azonban csak akkor legitim lehetőség, ha a gyermekfelügyeletre kiszemelt rokon vagy barát elképzeléseivel is találkozik a terv, és szívesen vigyáz a gyerekekre. Ebben az esetben azonban nem ez volt a helyzet, ha nem elvárásként fogalmazódott meg a közös családi nyaraláson való részvétel és az „önkéntes” bébiszitterkedés – ha már úgyis ott vannak.


Forrás: Reddit

Fotó: Wix



bottom of page