top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csak a lusta anyáknak nem szobatiszták a gyermekei

Egy négyes ikreket nevelő anyuka kényszerült védekezésre a közösségi médiában amiatt, mert netes trollok „lustának” bélyegezték amiatt, mert még nem szobatiszták két és fél éves gyermekei. Az anya szerint nem könnyű egyszerre négy gyereket szobatisztaságra nevelni – különösen akkor, ha arra még nem is állnak készen.

A szobatisztaságra nevelés egyébként is sok kihívást rejthet, de igazi rémálom lehet azoknak a szülőknek, akiknek kettes, hármas, sőt négyes ikrei vannak, ha mindannyian egyszerre érik el a bilire szoktatási kort.

 

A 31 éves Dayna öt gyermek anyukája, közülük négyen ikrek: Lincoln 4 éves, Willow, Otto, Willis és Simon pedig 2019-ben született. A négyes ikrek még nem szobatiszták, mert még „nem állnak készen”, ám ez nem akadályozta meg a trollokat abban, hogy azzal vádolják az anyát, hogy „biztosan lusta”, ezért nem tesz meg mindent azért, hogy rávegye a négy kisebb gyereket arra, hogy bilire vagy WC-re üljenek.


Dayna @helloquadruplets TikTok-oldalán megosztott videójában megmutatott egy anyatárstól származó kommentet, mely szülői képességeit vonta kétségbe amiatt, hogy nem egészen hároméves ikrei még pelenkások.

„Próbálom elmagyarázni az internetes trolloknak, hogy nem kényszeríthetem a négyes ikreimet a bilire, ha még nem állnak rá készen.”

Míg egy másik felvétel egy negatív kommentet idézett, amit szintén ő kapott, és ami így szólt:

„Ne legyél már ilyen lusta s...fej anyuka, csak mondd meg a gyerekeknek, hogy eztán a WC-t használják, ennyire egyszerű.”

Dayna a kommentszekcióban kifejtette, hogy bár logikusan hangzik, hogy a négyes ikreket egyesével szoktassa bilire, a gyakorlatban ez nem működik, mert mindannyian együtt akarnak menni. Az egyik hozzászólónak válaszolva ezt írta:

„Megpróbáltuk, de amint észreveszik, hogy az egyiküket megpróbálom WC-re ültetni, akkor mindannyian egyszerre akarnak ők is menni.”

A normálisabb kommentelőket megdöbbentette a trollok véleménye, hiszen mindenki tudja, aki látott már közelről gyereket, hogy legtöbbször nem lehet „csak úgy megmondani” a gyerekeknek, hogy tegyen így vagy úgy, ha arra még nem elég érett.


Az egyik hozzászóló így fogalmazott:

„Ó igen... csak 'mondd meg nekik'. Mikor működött így bármi is egy kisgyereknél?”

Egy Montessori-oktatásban dolgozó anyuka kifejtette, hogy a gyerekek akkor fognak együtműködni bármiben, így a szobatisztaságban is, ha arra életkoruk és értelmi fejlettségük alapján már készen állnak.


Dayna elárulta azt is, hogy nem tervezi siettetni a gyerekei bilire szoktatását, mint hozzátette:

„Nem értem, miért siet mindenki ennyire ezzel, hiszen ez nem verseny. Szerintem sokkal könnyebben fog menni, amikor már kicsit idősebbek lesznek.”

Mikor lesz elég érett a baba a szobatisztaságra neveléshez?

Fizikálisan akkor érett kisgyermeked, ha időben vissza tudja tartani székletét, vizeletét. Ehhez húgyúti szerveinek érettségére is szükség van. A lelki és pszichés érettség az énkép kialakulásával függ össze. Amikor a kisbabád énképe „megszilárdul” (2,5-3 éves korára), már nem érzi testéhez tartozónak a székletét és vizeletét, így könnyedén megválik azoktól.


A szobatisztaságra való érettségnek számodra is egyértelmű jeleit fogja gyermeked produkálni, mielőtt elutasítja a pelenka viselését és ezzel egyidejűleg kéri a bili vagy WC használatát, például érdeklődik a felnőttek ürítési szokásai felől (meglesi a szülőket WC-használat közben), szerepjátékaiban használja a bilit (bilizteti a babákat), játszik a WC-vel, kotorászik benne.


Biztos tapasztaltad már, hogy kisgyermeked egyéves kora körül már képes a bilibe pisilni, de ez egy véletlenszerű és nem tudatos dolog. A gyerekek többségét 2-2,5 éves kora körül már sokkal gyorsabban és „problémamentesebben” lehet leszoktatni a pelenkáról, ugyanis erre az életkorra már mind a fizikális, mind a pszichés feltételek adottak. (Forrás: Miluklub)


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page