top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

CMV: kevesen ismerik, pedig súlyos születési rendellenességek oka lehet

CMV. Három betű, egy vírus, a citomegalovírus nevének rövidítése. Nagyon sokan azt sem tudják, hogy ilyen vírus is létezik, pedig különféle veleszületett defektusokat okozhat. Az az édesanya sem hallott róla sohasem, mígnem kiderült, hogy újszülött kislánya súlyos hallásproblémáját az okozza, hogy várandóssága alatt citomegalovírussal fertőződött meg.

A CMV-fertőzés az esetek túlnyomó többségében semmilyen problémát nem okoz, vagy csak náthaszerű tünetekkel jár, de bizonyos helyzetekben súlyos következményei lehetnek.

 

Az édesanya is azt meséli, hogy amikor 2019-ben a kislányával volt várandós, egyszer nagyon csúnyán megfázott és köhögött. Biztos, ami biztos alapon felkereste orvosát, hogy megbizonyosodjon róla, hogy minden rendben van. az orvos megnyugtatta, hogy semmi komoly baja nincs és köhögéscsillapítóval hazaküldte. A következő hónapban életet adott kislányának, de több furcsaságot és észrevettek az újszülöttnél:

„Sokkal kisebb volt, mint amire számítottunk, és apró piros foltok borították a testét mindenhol, olyanok voltak, mintha kis bevérzések lennének. Ettől eltekintve egészségesnek tűnt.”

Több vizsgálat is történt annak kiderítésére veszünk mi okozhatja ezeket a tüneteket. A vérvizsgálat azt mutatta, hogy a baba vérében a normálisnál kevesebb vérlemezke van, és mivel ezek hiányában a vér nehezebben alvad meg, ez apró bevérzések okozott a bőrben. Az újszülöttkori hallásvizsgálat két alkalommal is eredményt adott, de az orvosok megnyugtatták a szülőket, hogy ez néha előfordulhat. Négy nap múlva azonban jött egy telefonhívás az orvostól, melyben azt tudatta, hogy a babánál CMV-, azaz citomegalovírus-fertőzéssel született, melyet az anyaméhben kaphatott el.

„Az első dolog, amit a gyerekorvosunk mondott, az volt: "Ne guglizzanak rá!" Előtte életemben még soha nem hallottam erről a vírusról.”

Mi a CMV?

CMV-ként a citomegalovírus nevű vírust jelölik. Nem számít ritkaságnak, nagyon is gyakori vírus: a statisztikák szerint 40 éves korára a felnőttek körülbelül fele már átesik a fertőzésen úgy, hogy többségükben nem is tudják, hogy megfertőződtek, hiszen semmilyen tünettel nem jár. Másoknál náthaszerű megbetegedést okoz. Általában hosszú távú egészségi következményekkel nem kell számolni, ám legyengült immunrendszerű egyéneknél nagyobb a kockázata annak, hogy a fertőzés kapcsán súlyos állapot alakul ki. A legnagyobb kockázatot a várandós nők számára jelenti, különösen akkor, ha korábban még nem estek át a fertőzésen.


Ilyen esetekben ugyanis fennáll a veleszületett CMV lehetősége, mely az újszülöttet élethosszig tartó egészségi problémákkal fenyegeti. Annyira, hogy például az amerikai statisztikák szerint a CMV a fertőzés okozta születési rendellenességek leggyakoribb oka: körülbelül minden 30. percben születik egy CMV-vel érintett csecsemő, akik közül minden ötödik esetben hosszú távú egészségi következményekkel kell számolni. A statisztikák ellenére a nő 91 százaléka még csak nem is hallott soha a CMV-ről.


Ennek a többségnek a része volt az a házaspár is, akik két kislányuk után vállalkoztak a harmadik babára, titokban abban reménykedve, hogy végre kisfiuk születik. A harmadik terhesség 35. hetében egy rutinvizsgálat során derült ki, hogy a baba szívhangjai veszélyesen meglassultak, ezért sürgősségi császármetszésre van szükség.


Az édesapa így emlékszik az idegőrlő órákra és napokra:

„Berohantam a kórházba, és vártam, hogy valaki valamit mondjon. Amikor kijött az orvos, megtudtam, hogy a babánk nem lélegzett, amikor megszületett, ezért újra kellett éleszteni. A következő napokban kritikus állapotban volt, és amikor meglátogattam az újszülött-intenzív osztályon, az egyetlen dolog, ami zakatolt a fejemben, hogy milyen pici és törékeny. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy láthattam a szemét, mert három és fél nap múlva feladta a szervezete a harcot. Ekkorra ugyanis az orvosok minden rendelkezésükre álló lehetőséget kimerítettek arra, hogy megmentsék az életét. Egyszerűen megállt a szíve, és mi elengedtük őt. És még mindig nem hallottam senkitől azt a három betűt, hogy CMV.”

A baba halálának oka hat héttel később a boncolási leletből derül ki: citomegalovírus-fertőzés.

„Azt mondták az orvosok, hogy a feleségem az első trimeszterben kaphatott CMV-fertőzést, amely átterjedt a babára, és hat vagy hét hónap állt rendelkezésére, hogy szaporodjon és pusztítson. A sürgősségi császármetszés idejére már gyakorlatilag a baba minden szerve teljesen CMV-fertőzött volt. Utólag valószínű, hogy a 35. hetes vizsgálatnál, amikor az orvosok a sürgősségi császármetszés mellett döntöttek, a babánk már haldoklott.”

Pedig fontos tudni róla, hiszen a veleszületett CMV-fertőzés a megszületés után korán megkezdett vírusellenes szerekkel gyógyítható lehet. Mivel a magzati fertőzés viszonylag nagy arányban okozhat hallácsökkenést vagy teljes hallásvesztést, nagyon fontos a korai hallásvizsgálat és a hallás későbbi rendszeres ellenőrzése.


Forrás: TODAY, CDC, National CMV Foundation

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page